Putin jača obaveštajne službe

Putin jača obaveštajne službe

20 decembra 2014

vladimir_putin_120207Ruski predsednik Vladimir Putin je danas pozvao na unapređenje rada ruskih tajnih službi, kako bi one mogle da se nose sa „modernim izazovima i pretnjama“, saopštio je Kremlj.

Putin je taj zahtev izneo u pismu upućenom veteranima i aktuelnim operativcima ruskih bezbednosnih službi, preneo je Rojters.

„Naglašavam da moderni izazovi i pretnje, kao i pojava novih destabilizujućih faktora, zahtevaju povećanje efikasnosti čitavog sistema domaćih specijalnih službi“, napisao je Putin u pismu povodom Dana bezbednosnih službi.

Ključni zadatak operativaca ruskih tajnih službi jeste da se bore protiv međunarodnog terorizma i „svakog eventualnog pokušaja inostranih tajnih službi da zadaju udarac Rusiji i njenim političkim i ekonomskim interesima“, navodi se u pismu ruskog predsednika.

Evropska unija i SAD su uvele niz ekonomskih i viznih sankcija protiv pojedinaca i kompanija iz Rusije zbog uključenosti zvanične Moskve u ukrajinsku krizu, kao i zbog aneksije poluostrva Krim u martu.

SAD UVODE SANKCIJE ZA KRIM

Američki predsednik Barak Obama rekao je danas da će zabraniti izvoz robe, tehnologije i usluga u region Krima i pozvao Rusiju da “okonča aneksiju” tog regiona.

U saopštenju, Obama je naveo da je njegov nalog izdat “u cilju jasnog signala američkim korporacijama koje posluju u regionu i u cilju potvrde da SAD neće da prihvate rusku okupaciju i pokušaj aneksije Krima”, prenela je agencija Rojters.

Američki predsednik ovlastio je odeljenje Ministarstva finansija da sankcioniše pojedince ili kompanije koji posluju na Krimu, a do sada su kažnjeni 24 kompanije i pojedinca.

RUSIJA SPREMA UZVRATNE MERE KANADI I SAD

Rusija će raditi na uzvratnim merama posle novih sankcija SAD i Kanade, izjavio je danas predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

„SAD i Kanada i dalje ne mogu da prihvate rezultate slobodnog izražavanja volje Krima i Sevastopolja“, rekao je ruski diplomata, a preneo TASS.

„Oni su uveli nove sankcije ruskim zvaničnicima na različitim nivoima i proširili zabrane za normalnu ekonomsku saradnju“, istakao je on.

„Naš savet Vašingtonu i Otavi je da razmisle o posledicama takvih akcija. A mi ćemo raditi na uzvratnim merama“, dodao je Lukaševič.

Najnovija runda sankcija SAD i Kanade, Moskvi, ugroziće napore na rešavanju krize u Ukrajini, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, a preneo AFP.

„Sankcije su usmerene na ometanje političkog procesa“, dodaje se u saopštenju.

Kanada je u petak saopštila da je uvela dodatne sankcije Rusiji, koje uključuju i restrikcije na izvoz tehnologija koje se koriste u naftnoj i gasnoj industriji.

Predsednik SAD Barak Obama potpisao je dan ranije zakon kojim se odobrava novi set sankcija Rusiji, ali, kako je rekao, ne planira da, za sada, primeni kaznene mere navedene u dokumentu, koji je pre šest dana usvojen u Kongresu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *