ПУТИН ЈАСНО ПОРУЧИО АМЕРИКАНЦИМА: Бранићемо своје интересе у Венецуели свим средствима!

PUTIN JASNO PORUČIO AMERIKANCIMA: Branićemo svoje interese u Venecueli svim sredstvima!

30 januara 2019

„Rusija će braniti svoje interese i imovinu u Venecueli u okviru međunarodnog prava koristeći sve mehanizme koji su nam na raspolaganju“, za ruske medije je izjavio Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

Rusija je prethodnih godina održavala bliske veze sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom i tom periodu odobrila je kredite Venecueli. Jedan kredit je dala naftna kompanija Rosneft koja je pozajmila novac venecuelanskoj firmi PDVSA.Rosneft je dao 6 milijardi dolara kredita PDVSA, koji se do kraja ove godine mora u potpunosti vratiti kroz isporuke sirove nafte. Prema podacima „S&P Global Plats“, novembra 2018. godine, Venecuela ima 3,1 milijardu dolara preostalog kredita za otplatu „Rosneftu“. Ruska kompanija ima pet zajedničkih projekata sa PDVSA u Venecueli. 

RT podseća da su SAD u ponedeljak uvele još jedan krug sankcija protiv PDVSA, kako bi „pomogli da se spreči preusmeravanje imovine Venecuele od strane Madura i očuvanja tih sredstava za stanovnike Venecuele“.

– Kremlj sankcije protiv PDVSA smatra „ilegalnim“, znakom „nelojalne konkurencije“ i pokušajem da se upliće u unutrašnje poslove Venecuele – rekao je Peskov.

– Rusija procenjuje potencijalne posledice sankcija – dodao je Peskov.

Analitičari procenjuju, bez obzira na ishod političke borbe u Venecueli, Rosneft neće biti odsečen od venecuelanskih naftnih sredstava, jer je nafta gotovo jedini prihod koja zemlja može dobiti.

Analitičar u jednoj zapadnoj banci procenjuje da je imovina Rosnefta u Venecueli oko 2,5 milijarde dolara, plus još 2,5 milijardi dolara, koje trebaju da prihoduju za isporuku sirove nafte od kredita za PDVSA.

Podsećamo, SAD su prošle nedelje podržale Huana Guaida, predsednika Narodne skupštine, kao legitimnog predsednika Venecuele. Guaido se proglasio privremenim predsednikom.

– Put ka skidanju sankcija za PDVSA, je brzo prenošenje kontrole na privremenog predsednika ili narednu, demokratski izabranu vladu – rekao je ministar finansija Stiven T. Mnučin.

(B92)

KOMENTARI12 komentara

 1. Zoran says:

  Pa mi mozemo da idemo na B92 da citamo vesti, ne moramo ovde kod vas da dolazimo.

 2. Željko says:

  Rusi ne mogu da zaštite etničke Ruse u Ukrajini a da zaštite Venezuelu!!

  • Velika Metla says:

   Željko,zu.zu...zu....,je li ti to neki novo-afrički rvaCki jezDžik? Videli smo u Siriji!Nego,kopaj ti po tim kontejnerima,ne odustaj,jer ćeš kondiciju izgubiti,a onda ......,kraj!

  • Slobodanka says:

   Ne prenosi balkanizaciju na Ukrajinu! Ne prenosi svoju iskompleksiranu zlobu i negativnost na puno veću slovensku grupu naroda. Rusima etnički pripadaju i veoma su im bliski i Ukrajinci u Ukrajini, oni su im bliski rođaci puno bliži nego bilo koji narod iz grupe južnoslovenskih plemena-naroda. Bez obzira na današnje sukobe, tvoja podmukla i bolesna želja da se međusobno poubijaju navodno "najruskiji" Rusi i Ukrajinci koji su narod istog etničkog ruskog korena neće se ostvariti. Etnonimi sa prostora današnje Ukrajine su sledeći: «rusь» u srednjem veku u Kijevskoj Rusiji i označava pretke današnjih rusa, belorusa i ukrajinaca, «rusiči (rusici)» u 10. veku za vreme vladavine kneza Olega i kneza Igora, «rusьkiй narod» i «rusьki lюdi» u 16. i 17 veku, «rusinы» kao etnonim javlja se u 18 veku. Zapadni Ukrajinci u sastavu austro-ugarske nazivali su sebe takođe «rusьkimi», ili «rusыnami» i tako su ih nazivali i poljaci, a na teritoriji Slovačke, Vojvodine, Mađarske i Rumunije koristio se naziv «rusыni». Etnonim Ukrajinci se posebno javlja i on prvobitno znači žitelj pograničnih zemalja. Npr. u 16. i 17. veku u kancelarijama Velikog kneževstva Litovskog koriste reč "ukraina" za teritoriju zemalja koje se graniče sa stepom a mesne žitelje nazivaju «ukrainnikami», ili «lюdьmi ukrainnыmi». Dva različita pojma su danas upamćena u svesti naroda: jedan je etnički "rusi", a drugi je teritorijalni "ukrajinci". Mnogima je danas jasno da nikako nije normalno da se međusobno tuku zbog različito očuvanog pamćenja, a da su po svom poreklu jedan narod.

 3. Slobodanka says:

  Postoji i ta mogućnost da organizatori puča u Venecueli odstupe. Originalni tekst: "Politolog obъяsnil, kogda organizatorы perevorota v Venesuэle otstupяt", Autor teksta to direktno ne govori, ali to bi bilo u korist da se izbegne vojna intervencija protiv Venecuele. To rešenje je veoma jednostavno i samo ga se treba smireno, konstantno i uporno držati, ali u uslovima teških pritisaka. ... Evo te vesti u skraćenom obliku: Vrhovni sud Venecuele zabranio je opozicionom lideru Huan Gvaido da napusti zemlju i naredio je da se izvrši blokada njegovih računa; to je adekvatna mera, siguran je ruski politikolog Vladimir Zorin. Reč je o odluci Vrhovnog suda od 29. januara kojom se određuju sledeće mere predostrožnosti protiv Huan Gerardo Markuez Guaido: zabrana napuštanja zemlje bez dozvole dok se istraga ne završi, zabrana otuđenja i zaloga imovine, kao i zamrzavanje bankovnih računa i / ili bilo kojih drugih finansijskih instrumenata u Venecueli". Na takvoj odluci ranije je insistirala i kancelarija Venecuelanskog državnog tužioca. Član ruskog društva političkih naučnika Vladimir Zorin objasnio je koliko efikasna može biti ta odluka Vrhovnog suda Venecuele. "Mislim da je to odgovarajuća mera, nju karakteriše posvećenost sadašnje vlasti da brani svoje pozicije, suverenitet, i da se ne potčinjava stranom mešanju i diktatu. Koliko će biti efikasna, u velikoj meri zavisi i od podrške suseda u regionu. Smatra da je važno da sada Venecueli pružaju podršku Urugvaj, Meksiko, Bolivija, Kuba države koje inače imaju promadurovsku poziciju. Veoma je važno da najviše rukovodstvo zemlje, sud, tužilaštvo, vojska da sada pokaže jedinstvo. Ako se ovo nastavi, i dalje, mislim da će organizatori puča morati da se povlače" rekao je Vladimir Zorin za Radio Sputnik.

 4. Slobodanka says:

  U ruskim medijima ima puno vesti o Putinovim aktivnostima, ali po ustaljenoj praksi nema njegovih izjava unapred o spoljnopolitičkom pitanju koja se tek zakuvava i ne zna se kad će biti rešeno, te nema ni njegovih izjava o Venecueli što ne znači da on ne razmatra taj problem. Postoje izjave o Venecueli sa raznih nižih nivoa, najviša je sa nivoa ministra inostranih poslova, ali nema izjava sa nivoa Predsednika zemlje. To je tako uobičajeno u Rusiji, a Putin se obraća javnosti na kraju, kad se vidi rešenje problema. Zato jesu ne samo smešne, nego i veoma su neumesne domaće i to svakodnevne vesti tipa: "Putin poručio ovo", "Putin poručio ono". To zvuči budalasto kao da je Bladimir Putin tek nekakva sekretarica kod Predsednika Ruske federacije.

 5. Kulak says:

  Ameri maknu Madura, instaliraju nekog svog trabanta i Rusi gube svu lovu koju su uložili u Venezuelu. Ako se čitava strategija Rusa u Venezueli zasnivala na ideji da će Maduro večno ostati na vlasti, onda je to od njih krajnje naivno.

  • Milan says:

   Nije pogrešna ruska strategija jer oni su sklapali poslove sa aktuelnim rukovodstvom Venecuele i nisu se pritom lično vezivali. Ko god da je sklopio neki od tih poslova on je tada predstavljao državu Venecuelu. Međutim američki pristup je isključiv, u koju god zemlju da uđu ne žele prisustvo ni jedne druge veće sile i tada primenjuju nezakonito i nepravedno istiskivanje poslova na osnovu svoje sile i moći. Položaj velike vojne i ekonomske sile koriste za postizanje ekstra povlašćenog položaja i pritom gaze sva moguća prava i međunarodna i prava u zemlji domaćina. Osnovni pitanje je ko i kad će njih dovesti k poznaniju prava. Sitnog lopova je lako dovesti u red, a šta da se radi sa najvećim lopovistima koji su čak postali veoma kreativni u svom besčašću.

 6. Sarmat says:

  Rusija brani međunarodno pravo.Nikolas Maduro je legitimno izabrani predsjednik Venecuele.Huan Gvaido je uličar kojeg štite i priznaju uličari iz Bijele kuće i uličari sa Zapada.Uličari se međusobno odlično razumiju.

 7. Fedor says:

  Sad će Putin da prizna Hilari Klinton za regularnog predsednika i zatraži hitni odlazak Donalda Trampa. Ako ne, onda...moguće su sve pcije.

 8. A akoM says:

  Rusi ne mogu USA adekvatno odgovoriti na Američkim kontinentima,čak ni s Kinezima zajedno!Ali mogu asimetrično negdje drugdje,na nekom drugom mjestu-ima,čak i u nekom drugom vremenu,kad i gdje njima paše!Adekvatno!Čak i više!Imaju razloga i za to!Lanci pucaju!

 9. Milan says:

  Amerikancima najmanje odgovara direktan rat SAD-Venecuela tj. da izvrše najpre žestoke vazdušne udare, a zatim da izvrše invaziju na Venecuelu. Ne odgovara im irački scenario jer ni u Iraku nisu dobro prošli. Poslednji rat protiv Iraka poveli su mislim 2003 godine, nakon 14 godina rata u oktobru 2017 godine iračka vojska a time i iračka vlada preuzela je sva naftna polja. Čak nisu mogli ni da zaštite svoje štićenike Iračke Kurde dok su gubili najveća naftna polja. A na izborima 2018 godine u Iraku izgubio je proamerički kandidat Abadi, dotadašnji premijer. Ma koliko da je Irak napaćen i iscrpljen, sadašnji premijer Iraka nije američki igrač. ... Vojska Avganistana je puno slabije opremljena vojska od vojske Venecuele pa su smislili kako da pobede Amerikance. Nakon 17 godina ratovanja opet i već koji put razmišljaju da se konačno povuku iz Avganistana. ... U Venecueli njihov cilj je isto nafta. Koliko dugo bi takav rat trajao? Da li opet 10-14 godina? Oni izgleda hoće što pre da te velike količine nafte preuzmu i da ih koriste. Čak i da brže pobede bila bi to Pirova pobeda jer bezbednost njihovih firmi i zaposlenog osoblja bila bi nikakva. Nakon takvog pretpostavljenog rata sve što bi uložili u naftnu industriju venecuelanci to mogu i to sa lakoćom da dignu u vazduh. Važio bi princip: ako nije naše neće biti ni vaše. SAD-u najviše odgovara pobeda u miru dakle SAMO SMENA VLASTI i naravno da dovedu svoju marionetu na vlast. Venecuela na samom severu Južne Amerike jeste blizu države SAD, a još je bliža npr. američka vojna baza u Panami. Bez obzira na tu blizinu i bez obzira koje silno i raznovrsno naoružanje imaju možda još zbog nečega ili nekoga ne odgovara im da direktno napadnu Venecuelu. Oni protiv Venecuele igraju prvenstveno šireći razne laži i dezinformacije i razne pretnje: pretnje siromaštvom, pretnje oduzimanjem značajne imovine što znači još više siromaštva, pretnje ratom iz Kolumbije i pretnje teroristima iz Brazila IZGLEDA DA NA PRVOM MESTU RAČUNAJU NA SLOM STANOVNIŠTVA IZNUTRA - NA OBOJENU REVOLUCIJU. Zašto im treba Kolumbija? Da li je to neka bleferska Trampova igra da bi povećali ukupnu pretnju. Ili ako ne bude očekivane smene vlasti da bi onda preko Kolumbije vodili posrednički tj. proksi rat protiv Venecuele, ali opet da se oni Amerikanci direktno ne pojavljuju, odnosno da što manje budu primećeni. Pretnje teroristima-komandosima pristiglim iz Brazila trenutno su najveća opasnost za Nikolasa Madura, a nakon njegove likvidacije misle da bi lakše postigli smenu vlasti. Korak po korak, mislim da Venecuela najpre i hitno treba da se obračuna sa teroristima iz Brazila, da se vrate brzo trčeći odakle su došli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *