ПУТИН ЈЕ БИО У ПРАВУ: НАТО нема шансе да победи у рату са Русијом на Црном мору

PUTIN JE BIO U PRAVU: NATO nema šanse da pobedi u ratu sa Rusijom na Crnom moru

4 jula 2021

JAČANJE Rusije u crnomorskom regionu nakon prisajedinjenja Krima ne ostavlja Alijansi šansu za brzu i ubedljivu pobedu u slučaju mogućeg sukoba, piše kolumnista Mark Episkopos za časopis „Nešenal interest“.Autor se poziva na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da treći svetski rat ne bi počeo čak i da su ruski brodovi potopili britanski razarač „Defender“.

– Putinovo uverenje moglo bi da bude potpuno prikladno – piše Episkopos i dodaje da Zapad shvata da bi zasigurno izgubio u tom ratu.

Prema rečima autora, u osnovi aktuelne nestabilnosti na Crnom moru je status Krima. Izvodeći vojne vežbe na Crnom moru, Kijev zajedno sa nekoliko zapadnih država preduzima simbolične korake za jačanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, smatra on.

Sa svoje, strane, Kremlj sve oštrije reaguje na te provokacije, istakao je autor.

Jačanje Crnomorske flote

Istovremeno, ekspert piše da Rusija nakon prisajedinjenja Krima neprestano povećava Crnomorsku flotu.

Konkretno, flota je dobila tri modernizovane raketne fregate „Admiral Grigorovič“, kao i nekoliko dizel-elekstričnih podmornica projekta 636 „Varšavjanka“.

Još jedno oružje koje zadaje glavobolju NATO-u je hiperzvučna krstareća raketa „Cirkon“, piše „Nešenal interest“.

Autor je precizirao da ona ograničava sposobnost udarnih grupa nosača aviona američke mornarice da projektuju snagu duboko na ruskoj teritoriji.

– To se tiče i balističke raketa Iks-47M2 „kindžal“ – dodao je stručnjak.

Pored toga, on smatra da NATO snage ne mogu da računaju na podršku u regionu.

– Turska, koja je NATO članica, stalno ometa postizanja bezbednosnih ciljevaAlijanse težeći bližim vojnim i ekonomskim vezama sa Moskvom. Ukrajina, Rumunija i Gruzija mogu i gotovo sigurno će obezbediti morski prolaz za američke trupe, ali nemaju potreban pomorski potencijal za značajniji doprinos – objasnio je Episkopos.

Zaključak autora članka je da Rusija ima sva sredstva za sprovođenje efikasne kampanje protiv savezničkih snaga na Crnom moru, iako ni u jednom od mogućih scenarija sukoba nema ni nagoveštaja da bi NATO pobedio.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI5 komentara

 1. M says:

  Samo konvencionalni rat u Ruskom dvorištu,a koji bi Rusija(vjerovatno)i dobila protiv USA-Zapada,je za Rusiju preskup,već i prvi,a svaki slijedeći pogotovo!Dok je za USA-NATO jeftin,makar ga i izgubili,jer dugoročno će dobijati svakim sljedećim sve više,jer su jači brojčano,naučno,industrijski,financijski,organizacijski,itd.,...,i mogu si to dopustiti,dapače!Ali,kombinirani Atomsko-konvencionalni rat i izvan Ruskog dvorišta,daklen i u dvorištu USA-Zapada,postaje jeftin za Rusiju,a skup za Zapad!Totalni rat koji bi jako zahvatio teritorije Rusije,USA i Zapadnih A-sila je manje vjerovatan!U tim bi se okvirima,mislim,trebala kretati razmišljanja-planovi Rusa,što mislim da i jest,bar u glavama nekih generala i političara,a možda je već i predominantni,usvojeni stav!?!USA je spremna-sposobna progutati i to,i dugoročno ratovati na iscrpljivanje,ali to ipak daje šansu i Rusiji,pogotovo Rusiji,Kini i saveznicima im zajedno,da se odupru monopolarnom svijetu!A da li će svijet onda to preživjeti,to je druga priča!I zapravo će vjerovatno tada nastati treća priča,istinski bolja!Hoću zapravo reći da je konvencionalni Veliki rat u Ruskom dvorištu moguć,čak vjerovatan,jer si USA-Zapad to može priuštiti,čak i poraz u prvim rundama dugačkog meča!Ali hoću reći i još nešto,a to je i također velika vjerovatnost da taj rat naraste na nešto puno Veće i opasnije,a na što EUropa neće biti spremna ni sposobna!

  • toza says:

   gde si to procitao? kao rusi ce da vode iscrpljujuci rat na svojoj teritoriji? a kuda ce ameri da dodju do rusije, preko kine? ili kamcatke? ili poljske 7500 km? pa tu su logisticki problemi. a ko da se bori ameri protiv rusa ili poljaci i ukrajinci protiv rusa? prvi konvencionalno ne bi mogli da stignu osim preko meseca, ako se spustili uopste, a ovi drugi bi bili obrisani. cim su postavili radare u rumuniji i poljskoj (onaj stit protiv irana? ha ha)sebe su markirali..ali od svih eksperata odgovor dala rumunska seljanka, sad slave (kad stavljali radare-antiraketni stit) a kad pocnu ovde da padaju ruske rakete, gde ce onda?

  • Žarko says:

   Da su zapadnjaci proračunali da nekako mogu da pobede u ratu sa Rusijom, taj rat bi se već dogodio. A superiornost u tehnici se vidi kada se pogledaju karakteristike oružija na obe strane, realno SAD i NATO-gonca još 10 godina neće imati hipersonično oružije u svom operativnom sastavu.

 2. toza says:

  ovaj je sarlatan. prvo, postoji medjunarodna konvencija o koriscenju bosfora i dardanela, za ratne brodove to mogu samo pribrezne zemlje, ako bi se povredila to bi znacio rat. drugo, crnomrska flota sa sed u sevastopolju najjaca je od tri ruske flote, tamo ima svega i svacega i cirkona i kindzala i torpeda iraketa i..medjutim bilo koji nosac koji bi uplovio u crno more, ne bi nazad isplovio, tu su rusku jurisni avioni mig 31 i 35, suhoi 57 koji bi ga potopili za par minuta. ali rusi se ne bi ustrucavali da upotrebe iskandere i satane koji razaraju nekoliko stotina KM2, tj SPASA NEMA moj g.Episkoposu..jedna ta raketa razara povrsinu istambula sa okolinom i na moru isto tako..a svaka nosi 10 takvih glava.. i sa podmornicama slicno nose 10 raketa sa po 10 bojevih glava - citaj potencijalnih povrsina istambula..

 3. Sokrat says:

  Zapad se kobno zanosi da bi u slučaju napada sukob bio ograničen na zonu Rusije koju oni atakuju. Za nekoliko minuta bi prestonice agresorskih zemalja bile - prah i pepeo. Kinžali, Sarmati,Posejdoni... nisu maratonci već elitni sprinteri.Niko ne bi ni shvatio šta se dešava, a već bi bio k r a j! Paradoks je da pojedinac iz tzv"demokratskog"sveta nema n i k a k v i h šansi da spreči "žrtvovanje" tzv zapadnog sveta,zbog šizofrene kombinatorike zapadne elite, koja pravi račun bez krčmara. Toliko o demokratiji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *