ПУТИН ЈЕ ДОБИО ПРИЛИКУ ДА СЕ ОСВЕТИ ЗА САНКЦИЈЕ

PUTIN JE DOBIO PRILIKU DA SE OSVETI ZA SANKCIJE

13 juna 2024

Rusija je pronašla neobičan način da se obračuna sa SAD za sankcije. Kineski novinari su podelili ove zaključke.

Borba za pristup prirodnim resursima između vodećih svetskih sila značajno je intenzivirana nakon što su SAD i njeni saveznici uveli sankcije Rusiji.Ovakva situacija je dovela do prekida lanaca snabdevanja, kao i intenziviranja borbe za sirovine neophodne za funkcionisanje industrijske proizvodnje.

Prema rečima kineskih novinara, američkoj ekonomiji su preko potrebni retki metali, a Vašington je čak smislio kako da ih obezbedi. Međutim, Rusija mu je stala na put. Ovo je izvestio NetEase.

„Retki zemni metali su postali veoma tražen resurs i igraju ogromnu ulogu u mnogim industrijama. Posebno se koriste za proizvodnju visokotehnološkog oružja“, rekli su autori kineske publikacije.

NetEase analitičari su naveli da je Kina svetski lider po rezervama retkih zemnih metala.

Međutim, nedavno je ozbiljno ograničila njihov izvoz. Peking ovaj resurs smatra previše vrednim i zato želi da ga sačuva.

Ova okolnost je bila loša vest za SAD, koje imaju veliku potrebu za takvim sirovinama. Kao rezultat toga, Vašington širom sveta traži nove dobavljače retkih zemnih metala i, očigledno, našao je nekoga.

Mongolija ima druge najveće svetske rezerve retkih zemnih metala, a Sjedinjene Države polažu velike nade u tu zemlju.

Poslednjih godina Vašington se veoma zbližio sa Ulan Batorom, strane su potpisale niz sporazuma o zajedničkoj saradnji, uključujući i oblast vazdušnih komunikacija.

Prema Kini, Amerikanci žele da razviju mongolska nalazišta retkih zemnih metala i da nastalu sirovinu izvoze u Ameriku. Na prvi pogled, ovo je veoma dobar plan, ali postoji jedno upozorenje.

„Posebnost Mongolije je što nema izlaz na more i graniči se samo sa Kinom i Rusijom. Zbog toga izvoz retkih zemnih metala mora biti u tranzitu kroz ove zemlje, što je bremenito određenim poteškoćama“, navode analitičari NetEase-a.Izvoz resursa mora da odobri Kina ili Rusija, inače će transport biti blokiran. Čini se da Peking nije zainteresovan da pomogne Amerikancima. Što se Moskve tiče, ona i dalje ćuti i ni na koji način ne reaguje na američke inicijative.

Prema analitičarima NetEase, ruski predsednik Putin je svestan situacije i želi da je maksimalno iskoristi.

Kina je uverena da Rusija takođe neće pomoći Amerikancima da reše probleme sa retkim metalima. Ona će ili blokirati njihov tranzit, ili će postaviti takve uslove da će ideja izgubiti svaki smisao.

Kao rezultat toga, američka avantura je na ivici neuspeha. Prema kineskim analitičarima, Putin čeka korak od Amerikanaca: Da li bi oni bili spremni da ponude nešto vredno u zamenu, na primer, ukidanje sankcija.

„Rusija definitivno neće dozvoliti da se ova roba transportuje preko njene teritorije“, smatra NRK.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *