ПУТИН ЈЕ НАРЕДИО да се руска војска повуче са Косова! ЕВО И ЗАШТО

PUTIN JE NAREDIO da se ruska vojska povuče sa Kosova! EVO I ZAŠTO

28 aprila 2018

Viktor Litovkin, poznati ruski vojni ekspert, bio je 1999. sa ruskim trupama koje su zauzele prištinski aerodrom. On ekskluzivno za „Rusku reč“ prenosi svoje uspomene na taj događaj i pokušava da odgovori na pitanje: zašto je ruska vojska po ukazu Vladimira Putina 2003. napustila Balkan?

Sećam da su ocene ove odluke Vladimira Putina da povuče ruske mirovne snage sa Kosova bile vrlo oprečne. Reakcije su išle od oštrih kritika ruskog rukovodstva od strane domaćih levičara, penzionisanih generala, a zatim i mnogih političara sa Kosova i iz Srbije i Crne Gore, pa do snažne podrške članova Državne Dume RF, uglavnom centrista. U razgovoru sa mnom tadašnji predsednik Komiteta za odbranu Državne Dume general armije Andrej Nikolajev je rekao:

„Doneta je ispravna odluka. Rusija ne može da dozvoli da se u prisustvu njene zastave nastavlja otimanje od Srbije zemlje njenih predaka, ugnjetavanje i proterivanje srpskog stanovništva, i albanizacija Kosova na kome sve više vlada kriminal i terorizam.“

(Intermagazin)

KOMENTARI15 komentara

 1. Miraš says:

  Iz teksta: Leonid Ivašov: Rusija se povukla sa Kosova jer su ministar odbrane i načelnik Generalštaba bili pod uticajem Amerikanaca nedelja, 11. novembar 2012... Intervju je duži, ovo su samo neka od pitanja i odgovora, a redni brojevi su sad dodeljeni radi bolje preglednosti komentara: 1. Vi ste bili idejni začetnik akcije dolaska ruskih padobranaca iz baze u Ugljeviku u BiH na aerodrom Slatina kraj Prištine na kraju rata, agresije NATO-a na Jugoslaviju 1999? - Da, ja i moji potčinjeni oficiri bili smo dužni da odgovorimo NATO-u, da mu ne dozvolimo da prvi uđe na to područje i uspostavi svoj poredak. 2. Postoje špekulacije da tadašnji ruski predsednik Boris Jeljcin uopšte nije znao za taj pokret ruskih trupa? - Predsednik je znao za tu operaciju, ali nije bio upoznat sa detaljima. On je odobrio pokret jedinice. 3. Kako je onda kasnije došlo skoro do neke vrste izvinjenja Moskve Vašingtonu? Tadašnji ministar spoljnih poslova Rusije Ivanov nije znao za tu akciju.

  • Za Srbiju says:

   Kako da ostanu, kada ih režim u Beogradu nije hteo? Kako da snabdevaju svoje ljude, koji su bili u okruženju?

   • Miraš says:

    Reč je o ruskom ministru odbrane i Generalštabu, a ne o srpskom. Režim u Beogradu je tada davljen i rukama Rusije, setimo se Kozirjeva. Srpski narod u celini je ostao bez neophodne pomoći i postao je velika kolateralna šteta. Ali treba shvatiti da su nam tada ozbiljnije pomogli i njih bi u to vreme sa lakoćom dokrajčili. Rusi ne vole kad mi kažemo da su oni tada pali na kolena, verovatno zato što sad moraju ozbiljno da se brane i vode veliku geopolitičku igru pa im sada ne odgovara priča o njihovim lutanjima i slabostima. No sve ovo što nam se desilo u prethodne tri decenije je tek prva runda. A druga runda biće ili naše oslobodjenje ili padanje u potpuni neokolonijalni položaj. Sigurno je da nam integralni Zapad ne planira dobro! Sada moramo jačati svoje snage i ne dozvoliti ovom "mandžurijskom kandidatu" da dalje iznutra preumljuje, obmanjuje i uništava Srbiju. Mnogi su se nadali da on samo kupuje vreme za Srbiju, ali on je veliki slabić te nije sposoban za to, a hteo bi vladarom biti. Držimo se onog našeg: "U dobru se ne uzvisi, A U ZLU SE NE PONIZI".

   • Miraš says:

    Da od petog oktobra 2000 i kod nas je stigao žuti prozapadni režim, opšte urušavanje na sve strane. Ali svejedno mi smo se na osnovu Kumanovskog sporazuma povukli sa Kosova 1999.godine. Taj potez je bio nužan da bi se zaštitila cela Srbija od daljeg ratovanja, ali sada ta ista cela Srbija se veoma nezahvalno odnosi prema KIM žrtvujući ga i dalje do besvesti za svoje nebulozno EU putovanje.

 2. Miraš says:

  nastavak prvi: 4. Vi znate da je vrhovni komandant NATO-a general Vesli Klark naredio komandantu snaga koje su ulazile na Kosovo, britanskom generalu Majku DŽeksonu, da silom izbaci ruske padobrance sa aerodroma Slatina. General DŽekson nije poslušao naređenje generala Klarka, rekavši mu „da ne želi da izazove početak trećeg svetskog rata“. Šta bi se dogodilo da su snage NATO-a pripucale tada po ruskim vojnicima? Treći svetski rat? - Ne, ne bi bilo trećeg svetskog rata, jer da bi se pripucalo po ruskim vojnicima potrebna je bila odluka Saveta NATO-a. A među članicama tog saveta su i tri države koje su bile energično protiv takvog razvoja događaja. 5. Koje su to tri države? - Neka ostane tajna. 6. Ipak, ne možete da negirate da je postojala velika opasnost od sukoba ruskih vojnika i vojnika NATO-a na aerodromu Slatina? - Znate, jedna je stvar nekažnjeno i protivno međunarodnom pravu bombardovati Srbiju, ratovati sa Srbijom, a druga je stvar ratovati sa Rusijom. Imali smo dogovor sa Jugoslovenskom armijom: u slučaju da NATO silom krene na ruske padobrance – da Jugoslovenska armija zajedno sa našim vojnicima prihvati borbu sa snagama NATO-a na Kosovu. U tom trenutku Jugoslovenska vojska još nije počela ni da se povlači sa Kosova, bila je u borbenom rasporedu praktično neokrnjena, dok su snage NATO-a tek ulazile na Kosovo. Sve je to NATO znao i zato britanski general DŽekson i nije hteo da naredi bilo kakav sukob sa ruskim padobrancima. Mene je jedan nemački general tada upitao, do čega takav incident može da dovede? Rekao sam mu: ako napadnu rusku vojsku, da se onda spreme da brane Brisel.

 3. Miraš says:

  Nastavak drugi i najvažniji: 7. Zašto je ruska vojska posle nekoliko godina otišla sa Kosova? - Naš tadašnji ministar odbrane Ivanov i načelnik Generalštaba general Kvašnjin bili su pod uticajem Amerikanaca i oni su predložili predsedniku takvu odluku. 8. Ministar odbrane Rusije i načelnik Generalštaba ruskih oružanih snaga da budu pod uticajem Amerikanaca? Ne mogu da verujem. - Da, oni su smatrali da bezbednost Rusije nije moguća bez pomoći SAD. 9. Je li zbog toga tadašnji ministar odbrane Ivanov smenjen? - Ne znam sve razloge za njegovu smenu. 10. Ali on je sada (2012 godine) šef Putinove administracije? - Da, jeste. No, ono je bilo vreme kada smo se svuda po svetu povlačili. Otišli smo iz velike obaveštajne baze i centra Lurdes na Kubi, otišli smo iz velike vojne baze Kam Ran u Vijetnamu, otišli smo i sa Kosova. Sada pokušavamo da se vratimo. 11. I na Kubu? - Moguće. 12. Kažete da je odluka o odlasku ruske vojske sa Kosova bila pod uticajem Amerikanaca, ali tada je predsednik Rusije bio Vladimir Putin u svom prvom mandatu? - Putin je tada slušao svoje liberalno okruženje, slušao je Ivanova i Kvašnjina. 13. A danas, koga danas sluša predsednik Putin? - Danas je predsednik smenio trgovca nameštajem sa položaja ministra odbrane Rusije. Serdjukov je smenjen. Novi ministar odbrane general armije Sergej Šojgu, heroj Rusije, odličan je organizator i pravo rešenje za ministra odbrane.

 4. Miraš says:

  Pretpostavljali su još 1975 da će doći do ekonomskog kraha u suprotnom bloku. Žurili su se u Evropu jer tu je bio glavni ulov i šansa da se približe granicama Rusije. Napravljena je EU pa su nahvatane najpre bivše varšavljanke: Poljska, Čehoslovačka, Rumunija, Bugarska, ai 3 baltičke republike, i kasnije Albanija ali samo kao NATO članica. Bez obzira što nikad nismo bili članica tog vojnog saveza i bivša Jugoslavija je ušla u taj veliki plan osvajanja. U smislu približavanja granicama Rusije Ukrajina je veći strateški dobitak od Balkana, ali i Jadran je deo zapadnog Sredozemlja. U celini nastoje da onemoguće Rusiji izlazak na celo Sredozemlje. Čim je Rusija podigla glavu napravili su strategiju za Rusku Federaciju sličnu kao za nekadašnji SSSR: antiruske sankcije i ekonomska izolacija. Zbog izlaska na važnije istočno Sredozemlje i kao druga linija odbrane južnih granica Rusije Sirija jeste puno važnija od Ukrajin

 5. goran says:

  Bas ste nam pomogli, dragi Rusi, nemojte opet.

  • Miraš says:

   Da su se 90-tih usudili da nam pomognu Rusiju bi tada raskomadali jer je bila veoma slaba. Trebalo im je vreme za oporavak i konsolidovanje, a i za trežnjenje. Napad na S.R.Jugoslaviju izvršen 1999 godine mislim da je uticao na rusko trežnjenje u pogledu zapadnih partnera. Mada videli su i napade na Irak, Avganistan, Libiju, neke druge afričke zemlje,itd. Od 1991-1999 mi smo branili sebe, da bi 05.10.2000 godine ispalo da se nismo odbranili. Ali bar smo usporili planove NATO-a u tom periodu u vezi njihovih daljih napredovanja prema Istoku. Naša tragedija je da kad je Rusija bila u velikim problemima i ozbiljno je tonula i nas su sa zadovoljstvom napali i potopili, a kad se Rusija oporavlja i jača mi i dalje slabimo i tonemo. Reč "potopili" koristim zato što nas i mnoge države ovog sveta napada i razara talasokratija atlantističkog tipa. Bivše nesvrstane države dobile su od atlanta (tako je Buš javno predstavio SAD za vreme napada na Irak), pakao na zemlji, a izgleda da nekima od njih pakao tek sledi.

  • MILAN says:

   Gorane,Srbiji je potrebna pomoc, a tko bi to mogao pomoci Srbiji. Svako Dobro!

 6. Ilija Krneta says:

  Ruska se vojska povukla sa Kosova jer je jelcin bijo saveznik sa Klintonom o rusenju jugoslavije Putin nije tad bijo niko i nista u Rusiji socijalisticka partija u beogradu je milosevic potpisao povlacenje ruski trupa iz Srbije da bi uspostavijo mir ko sto i potpisivao primirje u ratu JUGOSLAVIJE Srbi su lud narod u ostalom je tito prodao jugoslaviju AMERICI 57 godine

 7. goran says:

  Cekaj malo, Tito prodao, a ispadose Srbi ludi, a sta su mogli da urade?

 8. Ognjen says:

  Naravno da su se povukli kad su videli da su kod nas na vlasti sve sami izdajnici. I jeste pravilna odluka ne treba ih kriviti. I danas je jos gore nas predsednik ne ide na inguraciju Putina.

 9. Pastrovic says:

  Necu da komentarisem, jer sam to vec par puta uradio po istoj temi. Hocu da cestitam "Mirasu" na trudu da sav taj jad postavi zajedno i pregledno.

 10. Milutin says:

  Pa autoru ovog teksta moram da saopštim da kad piše ovako površnu istinu onda je ta istina krnja i nedorečena. Dali je to sa razlogom ili nije zna sam autor teksta. Ono što treba pre samog teksta reči jeste činjenica kako je uopšte došlo do RUSKOG ZAUZIMANJA SAMOG AERODORMA I ZA KOLIKO NIJE IZBIO RAT IZMEĐU NATO NACISTIČKIH UBICA SRBA I RUSIJE. Drugo pre odlaska sa KiM-a RUSKA VOJSKA NIJE IMALA ŠTA DA JEDE BILI SU FO TE MERE IZOLOVANI DA IM NI SRBIJA nije pritekla u pomoć jer je već bio izvršen državni udra od najvećih veleizdajnika dosovaca koji i dan danas mrze RUSIJU jer su primili MITO da bi izvršili veleizdaju i državni udar i oterali RUSE SA KIM-a. Etakva odluka PUTINA je bila IZNUĐENA a to autor ovog teksta namerno prćutkuje jer je izgleda u istom vrzinom kolu tih veleizdajnika da se RUSI I RUSIJA PROTERAJU IZ SRBIJE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *