Putin je Ukrajini za trećinu smanjio cenu gasa

Putin je Ukrajini za trećinu smanjio cenu gasa

17 decembra 2013

Putin YanukovichDanas su „Gazprom“ i „Naftogaz“ potpisali dopunu ugovora za nabavku ruskog gasa za Ukrajinu, prema kome će cena gasa iznositi 268.5 dolara za hiljadu kubnih metara. Ovo je, kako navode RIA Novosti, izjavio Ruski predsednik Vladimir Putin posle sastanka sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem.

U poslednjih nekoliko meseci, Kijev je za gas plaćao nešto više od 400 dolara. Koji je vremenski termin dopune ugovora ostaje nejasno? Kako „Interfaks “ izveštava, Putin je samo rekao, da su ovi aranžmani privremeni.

Ranije su ruske vlasti najavile, da Kijev gas može da dobije za 268 dolara za hiljadu kubnih metara. Konkretno, sredinom avgusta, ovo je izjavio ruski ambasador u Ukrajini Mihail Zurabov. Tada je diplomata govorio, da Moskva može da smanji cenu, pod uslovom izrade konzorcijuma za rukovođenje „gastransportnim sistemom“ (GTS).

Zurabov je precizirao, da su relevantni dokumenti bili planirani da se potpišu još krajem decembra 2012 godine, prilikom tadašnjeg susreta Putina i Janukoviča, ali se to nije desilo. Sporazum takođe predviđa garancije prenosa kroz ukrajinski GTS najmanje 60 milijardi kubnih metara gasa.

Kijev već dugo zahteva reviziju ugovora, potpisanog 2009 godine. Prema ovom sporazumu, cena goriva određuje se posebnom formulom. Kao rezultat toga, cena gasa za Ukrajinu postala je jedna od najviših u Evropi.

U Moskvi kažu, ako Ukrajina pristane na članstvo u Carinskoj uniji, to će im Rusija smanjiti cenu gasa. Putin je rekao da 17. decembra, u vezi ukrajinskog članstva CU na sastanku sa Janukovičem, pitanje nije razmatrano.

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov je rekao, da predsednici nisu razgovarali na ovu temu, niti su tretirali pitanje ukrajinskog Sporazuma o udruživanju Evropske unije i Ukrajine.

Kijev je ovaj Sporazum trebao potpisati 28-29 novembra, ali je vlada odložila potpisivanje ugovora.

Odluka je objašnjena potrebom obezbeđenja „nacionalne i ekonomske bezbednosti zemlje“.

(Vaseljenska.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *