ПУТИН ЈЕДНОМ РЕЧЕНИЦОМ МАТИРАО БАЈДЕНА и ставио му до знања шта ће се десити

PUTIN JEDNOM REČENICOM MATIRAO BAJDENA i stavio mu do znanja šta će se desiti

2 januara 2022

Predsednik Amerike Džozef Bajden jasno je stavio do znanja tokom telefonskog razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom da SAD nemaju nameru da u Ukrajini razmeštaju udarno ofanzivno naoružanje, saopštio je novinarima pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

„Bajden je jasno rekao da Amerika ne namerava da postavlja ofanzivno udarno naoružanje u Ukrajini“, rekao je Ušakov.Ruski lider rekao je američkom kolegi da će se Rusija ponašati onako kako bi se ponašale Sjedinjene Američke Države u pitanjima osiguravanja svoje bezbednosti.

„Naš predsednik je naglasio da ćemo se u ovoj prilično teškoj situaciji ponašati onako kako bi se ponašale Sjedinjene Američke Države kada bi ofanzivno oružje bilo raspoređeno u blizini američkih granica“, naglasio je Ušakov.

Prema njegovim rečima, Putin je na sve moguće načine pokušao da prenese ovu ključnu poruku američkom predsedniku.

O bezbednosnim garancijama

Prema rečima Ušakova, američki predsednik je u više navrata istakao da nuklearni rat ne sme da bude pokrenut, kao i da u jednom takvom ratu nema pobednika.

Putin je američkom kolegi podrobno izložio osnovne principe na kojima su bazirani zahtevi za garancije bezbednosti u dokumentima predatim Vašingtonu i NATO.

On je dodao da će pregovori o bezbednosnim garancijama, koje je Rusija tražila od SAD i NATO, biti vođeni na tri koloseka – u Ženevi (Rusija-SAD), Beču (OEBS) i Briselu (NATO). Pregovori u Ženevi će biti održani 9-10. januara, u Briselu 12. januara, a razgovori u Beču će početi dan kasnije.

„Putin je podrobno izložio principe u dokumentima koje smo predali i istakao da su oni za nas važni, kao i pregovori na tri koloseka, ali da je najvažniji rezultat. Mi ćemo insistirati na rezultatima u vidu osiguranja garantovane bezbednosti Rusije“, naveo je Ušakov.

Uspeh tih pregovora dovešće do normalizacije bilateralnih odnosa Rusije i SAD, istakao je Ušakov.

„Bilo je istaknuto da ako pregovori o garancijama bezbednosti prođu uspešno to će, naravno, dovesti do određene normalizacije i možda, čak, i do poboljšanja bilateralnih odnosa“, rekao je Putinov pomoćnik.

Prema njegovim rečima, lideri su se dobro pripremili za razgovor i on je bio ozbiljan.

„Bajden se, kao i naš predsednik, dobro pripremio za razgovor. Razgovor je bio veoma ozbiljan“, rekao je on i dodao da to nije bio puki prednovogodišnji razgovor.

Kako je Ušakov preneo novinarima, Bajden je Putinu rekao da će se Amerika konsultovati sa saveznicima u vezi sa sva tri koloseka pregovora o garancijama bezbednosti, kao i da bi Rusija i SAD mogle da imaju ključnu ulogu u naporima za osiguranje mira i bezbednosti kako u Evropi, tako i u drugim delovima sveta.

Ušakov je ocenio i da ovaj telefonski razgovor stvara pozitivnu atmosferu za bilateralne pregovore u Ženevi. Dodao je da su predsednici rekli da će te tok tih pregovora lično kontrolisati.

„Večerašnji razgovor je bio dobar, konstruktivan, otvoren i stvara pozitivnu atmosferu za početak pregovora u Ženevi“, rekao je Ušakov.

On je dodao i da se Rusija dogovara sa NATO o formatu pregovora, kao i da će Moskvu u tim razgovorima predstavljati zamenici ministara spoljnih poslova i odbrane.

„Vođa delegacije na pregovorima u Ženevi je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. U Briselu se sada dogovaramo o formatu“, dodao je Ušakov, ističući da pregovarački proces znači da će dve strane uzimati u obzir međusobne interese, a najvažnije – garancije bezbednosti Moskvi.

Pregovore sa OEBS-om će voditi stalni predstavnik Rusije u toj organizaciji Aleksandar Lukaševič.

„Ali, za nas nije najvažniji kompromis nego da osiguramo za sebe garancije bezbednosti koje su nam toliko potrebne. To je smisao naše pozicije i na tome ćemo insistirati“, istakao je Putinov pomoćnik.

O sankcijama

Bajden je takođe pomenuo da bi zapadne zemlje mogle da uvedu neviđene sankcije protiv Rusije u slučaju eskalacije duž rusko-ukrajinske granice, rekao je Ušakov.

„Bajden je napomenuo da će, ukoliko se nastavi eskalacija duž ukrajinske granice, zapadne zemlje preduzeti velike ekonomske, finansijske i vojne sankcije“, precizirao je on.

„Naš predsednik je odmah reagovao na ovo rekavši da, ukoliko Zapad odluči da uvede ove neviđene sankcije pod ovim ili onim uslovima, onda bi sve to moglo dovesti do potpunog raskida odnosa naših zemalja. Biće naneta ozbiljna šteta odnosima Rusije sa Zapadom“, istakao je pomoćnik predsednika.On je dodao da je predsednik napomenuo da bi ovi postupci bili greška, „koju će naši potomci kasnije ceniti kao ogromnu”.

„Mnogo takvih grešaka već je napravljeno u proteklih 30 godina. Stoga bi bilo preporučljivo da se takve greške više ne prave u ovoj situaciji“, rekao je Ušakov.

Predsednici su se dogovorili da će posle Nove godine nastaviti dijalog.

Dvojica lidera razgovarala su drugi put ovog meseca, a večerašnji razgovor trajao je 50 minuta. Telefonski razgovor šefova dveju zemalja održan je na inicijativu Rusije, saopštio je ranije portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Cilj kontakata bio je da se razgovara o pitanjima pokrenutih u video-razgovoru dvojice lidera održanom početkom decembra.

KOMENTARI7 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Kaubojima nije cilj nuklearni rat, osim ako prvi ne opale po Rusiji. Cilj je dugotrajno vojno, ekonomsko i finansijsko iscrpljivanje Rusije, da sama padne, kao devedesetih. A onda će oni, kao i obično, da krenu u pljačku i porobljavanje.

  • Zoran says:

   Pa sto Rusija ne iscrpljuje Ameriku?

   • Legionar says:

    Zato što Rusiji ne treba ono što Amerika ima (tj. nema), ali Americi i te kako treba ono što Rusija ima. Samo idiot to ne vidi. Uostalo, Olbrajtova je otvoreno govorila da bi svetska bogatstva trebalo ponovo deliti jer ih je najviše u Rusiji, baba zaboravila kako su Ameri dolazili do svojih, a sad kad su sve iscrpeli, ajmo po ruska.

 2. BELI ORAO says:

  Da se dodam na tebe Za Srbiju ! Tri kolosjeka koja glupost i Puin nasio na to ???!!!! Udav je blizu i opijo je pogledom srndaća sad još zagrljaj i polako gutanje do završne probave i zadnjeg papka od srne ! Pobjeda bez metka i kapi krvi !!! Koji sramni poraz Rusije ! Eto resursa ogromnih ruskih , što ti reče da se opljačkaju u da KRUNIŠU ZAPADNU HEGEMONIJU I MOĆ!!!

  • Suzuki Vitara says:

   Putin je previse pametan za jenkije, a pogotovo za komunousrsku agenturu. Voda ih kao umobolne glupake. A Rusofobna bagra se sama ofira u svojoj alavosti. Pljuju Putina Velikog, a on podize Rusiju iz pepela.

  • Kosovac says:

   @ BELI ORAO, @ Za Srbiju, …..Da vas ne poznajem, pomislio bih o vama svašta. Ne može tako, pogrešno je reći da se finansijski i ekonomski iscrpljuješ ako svoju vojsku držiš u stanje pripravnosti. Samo tako se može ostvariti opstanak. Onaj ko želi finansijski dobro da prođe, (kao Đinđić, Koštunica, Dragan NATO Šutanovac i ostali žutaći), oni će istopiti srpske tenkove u YU-ES STIL Smederevo. I veoma se finansijski oporaviti. …………Nije primereno Bajdena i USA proglašavati Udavom, a Putina i Rusiju proglašavati za zbunjenog i hipnotisanog Srndaća. Ako je nekom stalo do takvog poređenja, onda je najistinitije reći da je Bajden zbunjen i hipnotisan pacov, to upoređenje bi najviše odgovaralo istini.

 3. Manitu says:

  Garancije od USA?Za jenkije to je - neobavezna šala

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *