PUTIN: Kaznena operacija na jugoistoku Ukrajine mora odmah prestati

PUTIN: Kaznena operacija na jugoistoku Ukrajine mora odmah prestati

27 maja 2014

Putin_Finger_2011.12.08-e1323345291832Ruski lider Vladimir Putin – u telefonskom razgovoru sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem – ukazao je na neophodnost „trenutnog obustavljanja kaznene operacije na jugoistoku Ukrajine“.

Predsednik RF je istovremeno ukazao na potrebu otpočinjanja „mirnog dijaloga Kijeva sa predstavnicima regiona“.

Pres-služba Kremlja saopštila je još da su Putin i Renci „razmenili mišljenja povodom situacije u Ukrajini u kontgekstu predsedničkih izbora u toj zemlji“ i da su jedna drugom „izrazili saučešće povodom povodom tragične pogibije u Ukrajini italijanskog novinara A. Rokelija i građanina Rusije A. Mironova koji ga bio u njegovoj pratnji“.

Putin i Renci su dali visoku ocenu dostignutom nivou i perspektivi daljeg razvoja saradnje dve zemlje.

Istovremeno je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio Kijev da intenziviranje specijalne operacije na jugoistoku zemlje neće stvoriti povoljne uslove za posetu petra Porošenka Donbasu.

„Ako neko računa da će teškim naoružanjem, uz korišćenje Nacionalne garde i Desnog sektora, ugušiti otpor na jugoistoku i da će Porošenko kao pobednik doći u Donbas – uveren sam da greši. Jer, to teško da će stvoriti dobre uslove da Porošenko bude dočekan kao gost u Donbasu“ – naglasio je Lavrov.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *