PUTIN: Kijev mora pregovarati sa DNR i LNR o prekidu vatre, a ne sa Rusijom

PUTIN: Kijev mora pregovarati sa DNR i LNR o prekidu vatre, a ne sa Rusijom

27 avgusta 2014
Putin RussC000005DC-695_964x564Ruski lider Vladimir Putin pozitivno je ocenio svoj dvočasovni razgovor sa Petrom Porošenkom.

Pri tom je bio indikativno kratak: „Sve ocenjujem kao pozitivno”.

Obrativši se novinarima u Minsku, otkrio je da sa ukrajinskim predsednikom nije razgovarao o prekidu vatre u Ukrajini.

„Nismo imali sadržinski razgovor na tu temu. Rusija ne može pregovarati o bilo kakvim uslovima prekida vatre, to može biti samo dogovor Kijeva sa Donjeckom i Luganskom. To nije stvar Rusije. To je unutrašnja stvar Ukrajine.”

Putin je ovome pridodao: „Mi tom možemo samo doprinositi, pomoći da se stvori atmosfera poverenja tokom mogućeg i, po mom mišljenju, krajnje neophodnog pregovaračkog procesa. Upravo o tome smo i razgovarali”.

Dogovorili smo se – istakao je – o saradnji Moskve i Kijeva povodom humanitarne pomoći koju će Rusija ponovo uputiti szanovnicima istoka Ukrajine.

„Mi smatramo, a i predsednik Porošenko, da je neophodno obnoviti naš dijalog o energetici, uključujući i problem gasa. Taj problem je sada u slepoj ulici, ali je o njemu ipak potrebno razgovarati” – podvukao je predsednik Rusije.

Istovremeno je ocenio da kontaktna grupa za Ukrajinu mora što pre obnoviti rad i da njeno delovanje bude preneto u Minsk.

Rusija, EU i Ukrajina su postigle dogovor – rekao je Putin – da pokušaju da nađu rešenja koja bi otklonila zabrinutosti Moskve povodom sporazuma Kijeva i Brisela o asocijaciji.

„Ukoliko takva rešenja ne budu nađena, Rusija će morati da preduzme zaštitne mere” – saopštio je Putin u Minsku i ukazao da između Ukrajine i njegove zemlje ostaje „mnogo otvorenih pitanja za čije rešavanje je zainteresovana i EU”.

Ruski lider nije krio da je sa ukrajinskim kolegom razgovarao o celom spektru rusko-ukrajinskih odnosa, uključujući „situaciju na jugoistoku, neophodnost prekida krvoprolića i političkog regulisanja celog kompleksa problema”.

Putin je prokomentarisao i incident sa pripadnicima ruskih desantnih jedinica privedenim u Ukrajini.

Rekao je: „Još nisam dobio izveštaj Ministarstva odbrane. Ali, koliko znam ti vojnici su patrolirali granicu i mogu su se slučajno naći na ukrajinskoj teritoriji”.

U nastavku je podsetio: da na teritoriju Rusije nije prelazilo po pet-deset ukrajinskih vonika, nego – desetine.

POROŠENKO: Pregovori su bili složeni i teški

Šef kijevskog režima Petar Porošenko nazvao je pregovore u Minsku „složenim i teškim”.

Agencija Rojters je javila da se on sa Vladimirom Putinom dogovorio o otpočinjanju konsultacija između pograničnih službi dve zemlje.

Obećao je da će plan prekida vatre na jugoistoku pripremiti što je moguće pre.

EŠTON: predložila sam pregovore o prekidu vatre i kontroli granice

Komesarka EU za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton, po završetku susreta u Minsku izjavila je:

„Predložila sam da otpočnu pregovori o prekidu vatre na istoku Ukrajine, uspostavljanju pune kontrole nad granicom Ukrajine i dostavkama humanitarne pomoći u skladu sa međunarodnim normama”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *