ПУТИН КРИТИКОВАО ЧОВЕКА КОЈИ ЈЕ ПОМАГАО АМЕРИЦИ ДА УНИШТИ СРБИЈУ: „Имао је само лобању, али празну, без мозга“

PUTIN KRITIKOVAO ČOVEKA KOJI JE POMAGAO AMERICI DA UNIŠTI SRBIJU: „Imao je samo lobanju, ali praznu, bez mozga“

24 oktobra 2017

Bivši šef ruske diplomatije od 1990. do 1996. godine Andrej Kozirjev, koji od 2012. živi u Americi, u Majamiju, odgovorio je žestoko na kritiku predsednika Rusije Vladimira Putina izrečenu na prošlonedeljnom međunarodnom politikološkom forumu „Valdaj“ u Sočiju. Naime, na tom skupu profesor Talinskog univerziteta Rejn Mulerson podsetio je na susret bivšeg američkog predsednika Ričarda Niksona i Kozirjeva u novembru 1993. u Moskvi. Tada je Kozirjev rekao da Rusija nema definisane nacionalne interese nego samo opšteljudske. Nikson se začudio i zaklimao glavom.

Na tu priču Putin je reagovao komentarom da to samo govori da je Nikson imao glavu, a da je Kozirjev nije imao.

– Imao je Kozirjev samo lobanju, ali praznu, bez mozga – kazao je Putin, što je izazvalo smeh u dvorani.

Odgovarajući Putinu, Kozirjev nije negirao reči koje je izgovorio pred Niksonom, ali je za američki „Insajder“ pokušao da dokaže da je bolje radio.

– Rusija je kulturna i razvijena zemlja i njeni nacionalni interesi se usaglašavaju sa opšteljudskim kao i u drugim demokratskim zemljama. Mi smo stvarali Savez nezavisnih država, nismo ratovali sa bratskom Ukrajinom, prijateljevali smo sa najrazvijenijim zemljama Evrope i Amerikom, nismo bili pod sankcijama – kazao je Kozirjev i dodao da je sada Rusija daleko od demokratije.

– Rusi nisu umirali ratujući na strani diktatora u Siriji. Reci ko ti je prijatelj, pa ću kazati ko si ti i imaš li ti glavu. Interesi Rusije su u suprotnosti sa interesima režima i njenim liderima kojima je lobanja okrenuta nazad u KGB.

U nedavnom intervjuu za „Novosti“ o bišem ministru Kozirjevu, koji se proslavio kao američki sluga, govorio je Mihail Genadjevič Deljagin, jedan od najpoznatijih ruskih ekonomista i direktor Instituta za proučavanje problema globalizacije. Deljagin je u knjizi „Lučonoše tame“ nazvao Andreja Kozirjeva „ubeđenim izdajnikom domovine“.

– Sadašnji penzioner iz Majamija Kozirjev biće zapamćen po sramotnoj ulozi u ispunjavanju zadataka koje je dobijao od Vašingtona. On se u to vreme osećao vlasnikom ruske spoljne politike. On se tako dodvoravao Amerikancima, da je sve više bilo onih koji su tražili od Jeljcina da ga smeni sa mesta ministra – piše Deljagin.

– Skoro svaki Amerikanac i oni iz Zapadne Evrope su sugerisali ruskom predsedniku da ostavi Kozirjeva na mestu šefa diplomatije. Čak se i sam Jeljcin zapitao što se oni toliko brinu za Kozirjeva.

NAJPOZNATIJI KAO MISTER „DA“

DIREKTOR Instituta za izučavanje Balkana dr Konstantin Nikiforov smatra da je Kozirjev sa entuzijazmom ponavljao za Amerikancima sve njihove optužbe na račun Slobodana Miloševića. Kozirjev, koga su zvali Mister Da, 1992. bio je inicijator da se Rusija pridruži sankcijama protiv Srbije i Crne Gore. On je smatrao srpsko rukovodstvo „nacional-komunističkim“. Aktivno je učestvovao i podržavao formiranje Haškog tribunala.

(Večernje novosti)

KOMENTARI7 komentara

 1. goran says:

  Kozirjev je jedan od najvećih lopova 20 veka. Rusi opet ne smeju da kažu da on nije bio Rus, nego J....... Treba li da crtam. Putin nije ništa uradio da se taj zločinac izvede pred sud. Kozirjev nije bio bez mozga, njegov mozak je njegov džep, on se nafatirao novca i otišao a da ga niko u tome nije sprečio. Tako Rusiju pljačkaju već 200 godina isti ljudi iz istog plemena. Dok Rusi i dalje filozofiraju.

 2. Batina says:

  Nece taj umreti od starosti, on je neprijatelj I Srbima I Rusima.

  • Taipova Češma says:

   Sumnjam,ni u Rusiji više nema PRINCIP-a.

 3. davidson says:

  Taj nema nista sa J..... i krao je sa dozvolom vlasti koja nije J...... nego Ruska. Kako to da Ruski lopovi i oligarhi nikada nisu krivi samo oni J........ ????

 4. Trifun says:

  Njega treba staviti na potjernicu Rusije. Nema nazad.

 5. goran says:

  Davidsone, Davidsone, ala boli istina. Ili nisi uopste upucen ili si manipulant. Za pocetak, procitaj Solzenjicinovu knjigu "Dva veka zajedno" u dva toma, pa se javi da raspravljamo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *