PUTIN: Lako je moguće da se svetska ekonomija uruši

PUTIN: Lako je moguće da se svetska ekonomija uruši

18 oktobra 2014

vladimir-putin-making-a-s-007Svetska ekonomija će se urušiti ako cena nafte padne ispod 80 dolara za barel – upozorio je Vladimir Putin.

Ruski lider je istovremeno ukazao da u trenutnoj ceni crnog zlata ne vidi „tragediju za državni budžet”. Još je izrazio uverenje: da će cena nafte porasti. Pa naglasio:

„Budžet Rusije je formiran na ceni od 96 dolara za barel, ali neće biti tragedija i ako bude niža. Verujem, međutim, da će cena nafte da se ponovo digne. Niko od velikih igrača nije zainteresovan za njeno obaranje. Uostalom, proizvodnja nafte u SAD iz škriljaca renatabilna je pri ceni od 80 dolara za barel. Osim, ovoga: budžeti zemalja koje izvoze naftu oslanjaju se na cenu nafte između 80 i 90 dolara za barel”.

Putin je obećao sunarodnicima: čak i ako bude rebalansa budžeta – socijalne obaveze države ostaće netaknute.

Predsednik RF je večeras ponovio: Ukrajina više neće dobiti ni kubni metar gasa na poček.

Podvukao je da Kijev već duguje Gazpromu 4,5 milijardi dolara (i to sa popustom) za već isporučeni gas. A ukupno oko 10 milijardi $.

Ove nedelje je cena na zapadnoteksasku naftu marke WTI pala ispod 80 dolara za barel, a marke Brent – ispod 83 $. Pre samo tri meseca barela Brenta bio je 108,77 dolara za barel.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *