ПУТИН ЛОМИ ЗАПАДНО ОРУЖЕ У РУСИЈИ: Политичке странке које примају новац из иностранства биће забрањене

ПУТИН ЛОМИ ЗАПАДНО ОРУЖЕ У РУСИЈИ: Политичке странке које примају новац из иностранства биће забрањене

22 јануара 2020

Представници из Уједињене Русије, највеће политичке снаге у Државној думи Руске Федерације, који од 450 посланичких места имају 341, Гаџимет Сафаралиев, Јевгениј Марченко и Валентин Субот су у процедуру упутили предлог закона који предвиђа ликвидацију политичких странака које примају финансијску подршку из иностранства.

Према постојећем закону, руска правна лица са уделом страног капитала већим од 30 одсто, међународне јавне организације, страни појединци и лица без држављанства не могу финансирати руске странке. За кршење овог закона предвиђена је новчана казна.Међутим, према том закону не постоји начин да се ликвидирају и распусте странке које примају новац од наведених иностраних донатора и санкције сноси само финансијер. Осим тога, санкције су новчана казна и ако инострани донатор процени да се исплати финансирати странке, које не могу бити распуштене, и истовремено да плаћа казне, систем функционише тако да се новцем из иностранства несметано може вршити утицај на политички живот Руке Федерације.

Управо због мањкавости постојећег закона су три заступника Уједињене Русије предложила овај предлог закона, који ће, с обзиром на распоред снага у осом сазиву парламента, вероватно бити усвојен.

Наиме, од 450 посланичких места Уједињена Русија има 341. Подржава је Либерално-демократска странка која има 40, као и један посланик странке Отаџбина. Опозиција Уједињеној Русији су Комунистичка странка са 43 посланика, странка Само Русија са 23, као и Грађанска платформа с једним послаником и један независни посланик.

“Нашим предлогом закона сада уводимо закон за странке које треба ликвидирати. То није само случај када, на пример, долази готовински новац, ког је лако пратити, па чак и новчано финансирање”, изјавио је за ТАСС један од аутора документа, заступник Јевгениј Марченко, пише Комерсант.

Према предлогу закона, говори се о примању средстава од страних држава, правних и физичких лица, лица без држављанства, руских правних лица које имају више од 30 одсто удела иностраног капитала или деоница, међународних организација и јавних покрета, као и анонимних извора.

Такође се предлаже да се, у складу са иницијативом, странке ликвидирају због кршења уставних права и слобода човека и грађанина.

Аутори предлога закона наглашавају да ће спровођење иницијативе „помоћи у спречавању даљег поткопавања Русије у међународној политичкој арени”.

“Потреба додатних законских мера којима се успостављају ограничења на активности политичких странака сазрела је због активне антируске пропаганде чланова руских опозиционих странака у иностранству, дискредитације државних симбола Руске Федерације у облику њене државне структуре и јавних власти”, стоји у образложењу.

У октобру прошле године је министарство правосуђа уврстило такозвани „Фонд за борбу против корупције“ Алексеја Навалног на попис невладиних организација са статусом „страног агента“. Саопштено је да се одлука није односила на истрагу коју је истражни одбор водио у вези са фондом. Касније је истрага потврдила да је такозвани „Фонд за борбу против корупције“ примао средства од страних извора.

Истражна комисија Русије је спровела истражне радње у 30 руских регија, као и у местима пребивалишта запослених у фонду.

“Бројни запослени такозваног „Фонда за борбу против корупције“ позвани су код истражитеља ради испитивања о кривичном предмету. Уз то, на захтев истражне комисије, суд је замрзнуо рачуне које је ФБК отворио у кредитним институцијама. Рутинском провером је утврђено да су на те рачуне пристигла средства из страних извора. Конкретно, то је био темељ за упис „Фонда за борбу против корупције“ у регистар организација које обављају функције страног агента“, напомиње се у извештају комисије из октобра прошле године.

Претходно је пријављено да је члан Јавне коморе Русије, адвокат Иља Ремесло упутио апел министарству правосуђа, тражећи да открије како запослени ФБК-а с платом од 80 хиљада рубаља могу “да донирају” милионе у тај фонд.

Али, када се усвоји нови закон, то се неће односити само на „икону Запада у борби за демократију“, блогера Алексеја Навалног, већ за све који се финансирају из горе споменутих извора, чиме ће се утицај на унутрашњу политику Руске Федерације смањити на минимум и једини излаз ће бити црни фондови и мито, али ове активности спадају под кривични закон Руске Федерације, иако би тако требало да буде у свим нормалним земљама.

Ова нова мера ће се сигурно наћи на удару западних канцеларија које ће бити забринуте за стање људских права и демократије у Русији, а реакција ће вероватно бити слична хистерији усмереној против Будимпеште, где Виктор Орбан тражи да невладина удружења објаве имена и износе иностраних спонзора, што ЕУ види као „кршење права на приватност“.

(logicno.com)

KOMENTARI2 коментара

  1. Ras says:

    BRAVO!!SVAKA CAST!KRAJ ZA SVE MONSTRUME!!

  2. pravda says:

    SVAK CAST,TAKO SE CUVA DRZAVA. PO SVAKU CENU ZABRANITI SVE NEVLADINE ORGANIZACIJE .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u