ПУТИН МАКРОНУ: Американци у Црном мору изводе провоцирајуће војне вежбе

PUTIN MAKRONU: Amerikanci u Crnom moru izvode provocirajuće vojne vežbe

16 novembra 2021

VLADIMIR Putin je u razgovoru sa Emanuelom Makronom ukazao francuskom kolegi da vežbe koje SAD i njihovi saveznici izvode u Crnom moru imaju provokativni karakter.Naveo je da su se samo tokom prethodna 24 sata u Crnom moru pojavila četiri aviona alijanse.

Kako je saopštila pres-služba Kremlja, „obe strane su izrazile nezadovoljstvo nedostatkom napretka u rešavanju unutrašnjeg ukrajinskog sukoba“.

„Primećeno je – dodala je – da se situacija oko Donbasa još pogoršava. U tom kontekstu, Vladimir Putin je skrenuo pažnju i na provokativnu prirodu vežbi velikih razmera koje izvode Sjedinjene Američke Države i jedan broj njihovih saveznika u Crnom moru, što povećava tenzije u odnosima između Rusije i NATO“, navodi se u saopštenju.

Razgovor Putin-Makron bio je telefonski, a tema je bila i kriza sa migrantima na belorusko-poljskoj granici.

Ruski lider je 13. novembra objavio da je neplanirana američka vežba u Crnom moru „ozbiljan izazov za Rusiju“.

Tada je i otkrio da je odbio inicijativu Ministarstva odbrane RF da Crnomorska ratna flota Rusije odgovori – kontravežbom u „istom delu crnomorske akvatorije“.

Putin je ovih dana – za vreme razgovora sa vojnim vrhom zemlje i rukovodiocima ključnih vojnih zavoda – izjavio da ruski PRO/PVO sistemi S-500 potpuno izbacuju iz igre američku protivraketnu odbranu.

Takođe: da Rusija privodi kraju gradnju i kompletiranje formacija brodova i podmornica koje će štititi pomorske granice zemlje, a i formacija koje će dejstvovati u svetskim okeanima.

Po proceni poznatog izraelskog geopolitičara i vojnog eksperta Jakova Kedmija, ovo znači da Rusija `udaljava` vojnu moć SAD bar 1000 kilometara, a da će njene `okeanske formacije` (pacifička i atlantska) moći da ugrožavaju i same SAD.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rusofilus Serbianus Patriotus Putinofilus, Samo Jako i do Kraja, bre. says:

    Ma ništa Putko kapetane, samo im pusti tamo jedan cunami da ih usisa crno more u svoja nedra možeš ti to i biće im volja Božija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *