PUTIN: Maksimalne bezbednosne mere posle napada u Volgogradu

PUTIN: Maksimalne bezbednosne mere posle napada u Volgogradu

29 decembra 2013

Tan2013-12-29_115454683_1_620x0Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je u nedelju bezbednosnim snagama da preduzmu sve neophodne sigurnosne mere posle bombaškog napada na železničkoj stanici u Volgogradu u kom je 18 osoba ubijeno, a nekoliko desetina ranjeno.

Portparol ruskog predsednika, Dmitrij Peskov, izjavio je da je Putin dobio hitne izveštaje bezbednosnih službi o ovom napadu. Portparol Nacionalnoh istražnog komiteta Vladimir Markin okarakterisao ga je kao terorizam.

Putin je naložio vladi, a posebno ministarstvima za vanredne situacije i zdravlje, kao i guverneru volgogradske oblasti da preduzmu sve da povređeni u napadu dobiju svu neophodnu pomoć, javila je agencija Itar-Tass.

Portparol federalne policije Vladimir Kolesnikov rekao je da će mere bezbednosti biti pojačane na železničkim stanicama i aerodromima.

Ruske agencije su javile da je među poginulima jedan policajac, a među povređenima devetogodišnje dete. Izveštaji o broju žrtava se razlikuju i kreću u rasponu od 13 do 18, a povređenih od 37 do 50.

Ovo je bio napad sa najvećim brojem žrtava od janura 2011. godine kada je na aerodromu u Moskvi u napadu pobunjenika ubijeno 37 osoba.

Veruje se da je bombaški napad izvela žena. Napad se odigrao na železničkoj stanici u 12:45 sati po lokalnom vremenu, izjavila je portparol regionalnog ministarstva unutrašnjih poslova Svetlana Smolianinova.

Eksplozija se dogodila blizu detektora za metal koji se nalaze na ulazu glavne gradske železničke stanice u Volgogradu.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napad, koji je usledio nekoliko meseci nakon što je čečenski lider pobunjenika Doku Umarov pozvao pristalice da organizuju napade tokom Zimskih olimpijskih igara, koje se održavaju u februaru u Sočiju.

Volgograd, grad na jugu Rusije i u oktobru je bio meta bombaškog napada, takođe, žene samoubice. Ona je aktivirala bombu u autobusu usmrtivši šest osoba.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *