ПУТИН: Ми се не такмичимо, други нас на не занимају!

PUTIN: Mi se ne takmičimo, drugi nas na ne zanimaju!

11 novembra 2015

russian_president_vladimir_putin 65476Predsednik RF Vladimir Putin izjavio je da se Rusija ne upušta u trku u naoružanju, već da prosto nadoknađuje propušteno u prethodnim godinama.

„Više puta sam govorio i želim da ponovim još jednom: mi ne nameravamo da se upuštamo u bilo kakvu trku u naoružanju, tim pre da nekog stižemo i prestižemo“ – izjavio je Putin na sastanku s rukovodiocima vojne industrije i generalnim konstruktorima.

„Mi jednostavno treba da nadoknadimo propušteno od 1990. do 2000. godine, kada su Oružane snage, pa i sama preduzeća vojne industrije hronično su u toj deceniji imala nedovoljno finansiranje. Tada su se prvo kresali programi tehničke modernizacije i vojske i vojnih preduzeća“ – dodao je on.

Takođe, šef ruske države je zatražio da u budućnosti ne dolazi do podbačaja u državnim vojnim nabavkama, što za sada, po njegovim rečima, nije slučaj.

Putin je dodao da planovi za stvaranje moderne armije i njeno opremanje najnovijim oružjem „ostaju jedan od prioriteta vojnog razvoja, mada je uvek i bilo tako. I naš zadatak je da realizujemo sve postojeće planove“.

Kako je naglasio šef ruske države, resursi za realizaciju državnih vojnih nabavki se obezbeđuju na nivou koji je predviđen u državnom programu naoružanja do 2020. godine, i taj posao je planski.

„To nije neki hitni posao van plana, to je planski posao, mi smo pravili te planove još pre 10 godina“- kazao je Putin, istakavši da je pre 10 godina pokrenuta tema realizacije državnoj vojnih nabavki do 2020. godine.

Krajem oktobra predsednik Rusije je izjavio da su praktično svi zadaci državnih vojnih nabavki do 2015. godine izvršeni u punom obimu i u roku.

Pre toga, Putin je izjavio da je sistem kontrole realizacije državnih vojnih nabavki potrebno usavršiti da napore u tom pravcu ne treba smanjivati.

Vrednost ruskog državnog programa naoružanja 2011-2020. iznosi oko 20 biliona rubalja. Plan je da gotovo 80 odsto sredstava bude iskorišćeno za nabavku visokotehnološkog oružja.

Među glavne prioritete aktuelnog državnog programa spadaju strateške nuklearne snage, kosmička sredstva i sredstva za izviđanje i vezu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *