PUTIN: Moramo da ojačamo odnose sa Srbijom

PUTIN: Moramo da ojačamo odnose sa Srbijom

8 jula 2014

Putin 75741Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ruski predsednik Vladimir Putin sastali su se danas u Moskvi, a razgovaraće, prema procenama analitičara, o svim onim pitanjima koja su juče bila na stolu u susretu srpskog premijera sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom.

Putin je na početku sastanka potvrdio da Rusija namerava da ojača odnose sa Srbijom, pre svega u ekonomsko-trgovinskoj sferi.

Vučić je, na ruskom jeziku, zahvalio Putinu na podršci i saradnji Rusije sa našom zemljom i izrazio očekivanje da će ključno pitanje – ugovor o Južnom toku – biti realizovano posle njihovog današnjeg susreta.

Glavne teme srpskog premijera i ruskih zvaničnika, juče i danas, su Južni tok, cena gasa, dugovi srpske strane, te Ukrajina.

Nakon razgovora Vučića i Medvedeva u četiri oka, a zatim i uz učešće clanova dve delegacije, potvrđeni su zajednički stavovi o mnogim značajnim pitanjima bilateralnih odnosa, ali i situaciji u vezi s krizom u Ukrajini, a kad je reč o eneregetskoj saradnji, Vučić je naveo da suštinska pitanja između dve strane više ne postoje, te da je osim toga ruska strana izašla u susret molbama Srbije, pa ostaje samo da se utvrde tehnički detalji u narednim danima.

MALI S GRADONAČELNIKOM MOSKVE O SARADNJI DVA GRADA

Gradonačelnici Beograda i Moskve, Siniša Mali i Sergej Sobjanin, razgovarali su danas o nekoliko izuzetno važnih tema za razvoj srpske prestonice, i dogovorili se da u naredna tri meseca bude potpisan ugovor o saradnji dva grada.

Sastanku dva gradonačelnika, koji je upravo završen, prisustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Mali je ruskom kolegi predstavio plan za razvoj grada u nekoliko narednih godina.

“Imali smo izuzetno plodotvoran i konstruktivan razgovor. Postignut je dogovor da se u naredna tri meseca potpiše ugovor o saradnji dva grada, kako bi se konkretizovali projekti na kojima će Beograd i Moskva zajednički raditi u narednom periodu, a o kojima je danas bilo reči”, rekao je Mali Tanjugu.

On je dodao i da je pozvao Sobjanina da bude gost Beograda na proslavi 70. godišnjice od njegovog oslobođenja, u oktobru.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *