ПУТИН МУ ЈЕ ПОВЕРИО КЉУЧНУ МИСИЈУ – СА ВАГНЕРОМ И АХМАТОМ ЗАУЗЕО МАРИЈУПОЉ! Руски генерал у украјинском „ПЛЕСУ СМРТИ“

PUTIN MU JE POVERIO KLJUČNU MISIJU – SA VAGNEROM I AHMATOM ZAUZEO MARIJUPOLJ! Ruski general u ukrajinskom „PLESU SMRTI“

3 avgusta 2023

Predsednik Rusije Vladimir Putin naglasio je pre nekoliko dana da ruska vojska u zoni odgovornosti generala Andreja Mordvičeva ne samo da uspešno odbija napade Ukrajinaca, već i napreduje zauzimajući ukrajinske položaje, pre svega na Svatovskom i Krasnolimanskom pravcu.

Prema rečima Putina, pod vođstvom Mordvičova ruske trupe su se probile u jednom sektoru fronta 15 km u dužinu i 4 km u dubinu.



– Oni to rade kako bi poboljšali svoj položaj. Neboderi su okupirani, stvaraju se nova uporišta. Deluju samouvereno – naglasio je Putin.

General-potpukovnik Andrej Mordvičev, 47, imenovan je za komandanta Centralnog vojnog okruga (CVO) u februaru 2023. Na toj funkciji je nasledio generala Aleksandra Lapina. Prethodno je Mordvičov bio general 8. gardijske kombinovane armije Južnog vojnog okruga (SMD) i istakao se u zauzimanju Marijupolja.

Operacija Marijupolj je jedinstvena po tome što je grad zauzet odnosom snaga jedan prema jedan. Tako nešto u vojnoj nauci je generalno nezamislivo.

– Da biste zauzeli grad, potrebna vam je najmanje petostruka nadmoć u snagama, ali to je u velikoj meri zasluga komandanta grupe koja je zauzela Marijupolj – rekao je vojni dopisnik RIA Novosti Andrej Koc.

Ruska vojska je pod vođstvom general-potpukovnika Mordvičeva izbacila militante nacionalnog bataljona Azov iz katakombi fabrike Azovstal.

Rame uz rame na liniji vatre

Ramzan Kadirov je Mordvičova nazvao „najboljim komandantom“. Nadaleko je poznat snimak na kome grli generala i rukuje se sa njim. U stvari, vojna lica Centralnog vojnog okruga bila su ti koja su posebno blisko sarađivali i sa Ahmatom i sa grupom Vagner.

U vojsci generala Mordvičeva poštuju i vojnici i oficiri, jer je tokom operacije Marijupolj bio rame uz rame sa svojim potčinjenima. I oni to cene.

Međutim, to nosi određene rizike – tokom borbi za Marijupolj Mordvičev je ranjen, ali je preživeo i vratio se na dužnost nakon lečenja. Ukrajinski propagandisti su dugo plasirali laži da je Mordvičev navodno ubijen.

Prema rečima vojnog dopisnika Semjona Pegova, Andrej Mordvičev je postao jedan od retkih komandanata koji su počeli da se aktivno zalažu za stvarne i istinite izveštaje do samog vrha.

On je još u proleće pokušao da prenese pravu sliku onoga što se dešavalo centru za odlučivanje i uradio mnogo za to na početku letnje kampanje, posebno nakon pogibije generala Romana Kutuzova, komandanta Prvog donjeckog korpusa, u rejonu Popasne. Mordvičev je Kutuzova znao još od Sirije i zapravo je bio u njegovoj blizini tokom tog tragičnog incidenta, napisao je Pegov u svom telegram kanalu VarGonzo.



Prva javna prognoza za završetak rata

General Mordvičev nedavno je dao veliki video intervju ruskog novinaru Vladimiru Solovjovu. Između ostalog, naveo je i približne datume završetka sukoba. On je prvi iz vojske ovog nivoa koji je dao takvu prognozu.

– Hoće li rat trajati?

– Mislim da ima još dovoljno vremena da se potroši. Besmisleno je govoriti o određenim datumima. Ako je reč o istočnoj Evropi, što ćemo morati… Naravno, biće duže.

– Ukrajina je samo međufaza?

– Da, apsolutno tačno. Ovo je tek početak. Mislim da svi ideolozi ovog rata tu neće stati.

– Koliko će dugo imati dovoljno ‘fitilja’ za ovaj napad?

– Imaće dovoljno vremena da napreduju do kraja avgusta. Povući će još više do kraja avgusta, a onda sledi kraća pauza. Zimi neće mnogo toga postići. Do proleća, mislim da će sve biti gotovo.

Vojni stručnjaci smatraju da je upravo Mordvičevu poverena misija da izvrši operaciju vraćanja teritorija koje je Rusija izgubila prošle jeseni. Kako se ukrajinska „kontraofanziva“ postepeno gasi i sve više troši, verovatnoća takve operacije izgleda sve bliža.

Ruski posmatrači se nadaju da se pod vođstvom borbenog generala Andreja Mordvičeva, šanse za ponovno osvajanje Hersona i Kupjanska značajno povećavaju.

KOMENTARI



8 komentara

 1. persida says:

  Putin jos ne zna koji su mu generali najbolji, zato mora da ih menja svake nedelje. Jak strucnjak, kao Sloba Milosevic.

  • Srbski vitez says:

   Opet laješ!?? U kućicu, smesta!!!

  • Cp6a says:

   Plaćeniče, mani se malo tog svog radnog uputstva. U redu, napadaj Rusiju, personifikuj je kroz predsednika, za to si plaćen, a mi smo to navikli. Ali da bi povećao svoju manipulativnost, moraš nekad da odstupiš od napisanih pravila. Npr. ne moraš baš, kao što ti piše, odmah svuda prvi da daš komentar. Znamo da se on najviše vidi, ali tako i tvoje plaćene NATO namere postaju vidljivije. Opusti se malo, improvizuj, treba da izgledaš kao čovek, a ne kao programirani i plaćeni bot.

   • persida says:

    Kako da smanjim komentarisanje kad me placaju po slovu, kako sam kazes. Jedno slovo, milion dolara. A kad pisem o tebi dobijem i dva miliona. Ceo Pentagon drhti od tvojih komentara. Hajde ti menni dokazi da nisi bot, ako ne znas kako -- a ti improvizuj. Ha ha

 2. Kosovac says:

  Ruski general Andrej Mordvičev likom podseća na našeg heroja generala Ratka Mladića. Naravno zato što je mlađi, normalno izgleda lepši od Mladića.

 3. Jedan tamo, ne znaš 🖕 ga ti ... says:

  Je l' i vama u kos-ovcinom nedotupavnom "komentaru" nešto smrdi na Gay-ovštinu? Izgleda da se loži na "mlađe, uniformisane muškarce". Klasika... Čim 🐃 zine - "izofira" se.

 4. Kosovac says:

  @ administrator, …..Nema smisla, pustili ste psa na mene, a kamenje ste svezali. Neka, bar sam dobio jedno korisno saznanje na čijoj ste strani.

 5. Jedan tamo, ne znaš 🖕 ga ti ... says:

  Mnogo laješ za svoj skromni mentalni kapacitet, pa kada dobiješ po labrnji - cmizdriš. Uostalom, prolaziš kao i svaki kulov koji se bahati, ubeđen da može hvatati na galamu. Možda to, po tvom selu prolazi, ali među pristojnim svetom - nikako. Idi sad i ubuduće vodi računa o ponašanju, upristoji se ako ikako umeš. Neću ti lupati šamare ako budeš fin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *