PUTIN NA LITURGIJI U MALOM RUSKOM SELU: Putin čestitao Božić svim vernicima

PUTIN NA LITURGIJI U MALOM RUSKOM SELU: Putin čestitao Božić svim vernicima

7 januara 2015

Vladimir PutinRuski predsednik Vladimir Putin čestitao je Božić svim pravoslavnim hrišćanima iz sela Otradnoje, blizu Voronježa, na jugu Rusije.

Omanja crkva Pokrova Presvete Bogorodice u selu Otradnoje, građena između 1893. i 1901. godine, tokom liturgije bila je puna – procenjuje se da je u njoj bilo oko 450 ljudi.

Ruski predsednik je iskoristio ovu priliku da se lično zahvali starešini hrama protojereju Genadiju Zaridzeu što je pomogao u njegovoj obnovi i osnivanju sirotišta kojim rukovodi crkva.

Hram Pokrova Presevete Bogorodice je u sovjetskom periodu tokom šest decenija bio zatvoren, odnosno korišćen je kao skladište žita, navodi TAS S.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev u ponoć je bio u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi. Liturgiju, koja je trajala tri sata, predvodio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Ranije je patrijarh Kiril istakao u poslanici, koja je pročitana u svim pravoslavnim hramovima, da se Crkva u ove svete dane moli za mir u ukrajinskoj zemlji.

„U ove svete dane Božića sva Crkva i ja se molimo za mir u ukrajinskoj zemlji“, naglasio je patrijarh Kiril i pohvalio mirotvornu ulogu Ruske crkve bez obzira na to gde borave njena deca i na njihove političke poglede i sklonosti, prenosi TAS S.

On je naglasio da su molitva i pridržavanje božijih zapovesti o ljubavi put za smirivanje situacije u Ukrajini.

Ruski patrijarh je podsetio da se ove godine obeležava 1.000 godina od smrti ruskog Velikog kneza Vladimira (sv. Vladimira), koji povezuje Rusiju, Ukrajinu i Belorusiju, jer su, kako je rekao, zahvaljujući njemu narodi tih zemalja danas hrišćani.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *