ПУТИН НАРЕДИО ПРИМИРЈЕ на фронтовима од 6. јануара у подне до поноћи 7. јануара

PUTIN NAREDIO PRIMIRJE na frontovima od 6. januara u podne do ponoći 7. januara

5 januara 2023

VLADIMIR Putin naložio je ministru odbrane Sergeju Šojguu da obezbedi prekid vatre duž cele linije dodira u Ukrajini duge 815 kilometara.

Od 12.00 6. januara do 24.00 časa 7. januara. Po moskovskom vremenu.Apelovao je i na ukrajinsku stranu da proglasi prekid vatre i pruži ljudima mogućnost da prisustvuju bogosluženjima na na Badnje veče i Božić jer u područjima borbenih dejstava živi veliki broj građana koji ispovedaju pravoslavlje.

Prethodno je patrijarh moskovski i cele Rusi Kiril pozvao na božićno primirje u zoni Specijalne vojne operacije (SVO) u Ukrajini i Donbasu.

Zamenik načelnika Glavnog operativnog odeljenja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Aleksej Gromov rekao je 15. decembra da ukrajinska strana ne planira privremeni prekid vatre za Novu godinu.

Ruski predsednik razgovarao je telefonom sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom o situaciji u Ukrajini i saradnji u energetskom sektoru.

U saopštenju Kremlja se naglašava da je Putin ocenio da zapadne države, koje napumpaju kijevski režim oružjem i vojnom opremom i obezbeđuju mu operativne informacije i označavanje ciljeva, igraju destruktivnu ulogu.

Erdogan je još jednom izrazio spremnost da bude posrednik između Moskve i Kijeva.

Putin je tim povodom ponovio da je Rusija otvorena za ozbiljan dijalog, pod uslovom da se kijevske vlasti povinuju ruskim zahtevima i uvaže „nove teritorijalne realnosti“.

Razgovarali su i o izvozu ukrajinskog žita i deblokadi isporuka hrane iz Rusije.

Putin je istakao da Moskva insistira na „odgovornom integrisanom pristupomu, koji podrazumeva uklanjanje svih barijera ruskom izvozu“.

(Fakti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. michael pan says:

    Da proslave u miru BOZIC.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *