PUTIN NAREDIO: Rakete RS-24 „jars“ na gotovs

PUTIN NAREDIO: Rakete RS-24 „jars“ na gotovs

26 decembra 2013

svet-raketni-bunar_620x0Ruska armija je postavila na „bojevo dežurstvo“ novi stacionarni raketni kompleks. O raketi novog pokolenja, koja se čuva u „bunarima“, predsednik Vladimir Putin je govorio na sednici sa ministrima ruske vlade u četvrtak po podne u Podmoskovlju.

– Spustili smo u vodu novu podmornicu, a evo još jedne novogodišnje novosti, na bojevo dežurstvo je stupio raketni kompleks – rekao je Putin. Reč je o raketama koje se čuvaju u „silosima“. Ruski predsednik nije precizirao o kojoj se raketi radi, već je istakao da je to „novo pokolenje“ koje će povećatiti odbrambenu sposobnost Rusije.

Vojni eksperti smatraju da se radi o raketi RS-24 „jars“. Ruski novinari podsećaju da je Ministarstvo odbrane nedavno saopštilo da je sa kosmodroma „Pleseck“ uspešno lansirana stacionanarna interkontinentalna balistička raketa RS-24 „jars“. Ona je pogodila ciljeve na poligonu „Kura“ na Kamčatki, a u završnoj fazi leta pravi „buket“ projektila koji svaki gađa svoj cilj. Raketu „jars“ konstruisao je Institut toplotne tehnike u Moskvi, a proizveo ih je „Votkinski zavod mašinogradnje“.

Nedavna probna lansiranja te rakete pokazala su ne samo njenu preciznost, nego i bezbednost. Rakete „jars“ lete pomoću tvrdog goriva, a eksperti tvrde da su one bezbednije od onih koje koriste tečno gorivo.

STIŽU S-400

Ruske raketne jedinice dobile su još dva puka sistema S-400 „Trijumf“. Primopredaja je napravljenja na poligonu „Kapustin jar“ na jugu Rusije u Astrahanskoj oblasti. Sistem S-400 napravio je koncern „Almaz-Antej“. Sadašnji sistemi S-400 koriste raketu dometa do 250 kilometara, a istovremeno mogu da gađaju 36 ciljeva. Nije tajna da Rusi rade na novoj raketi koju će koristiti taj sistem, čiji će domet biti daleko veći. Posadi je dovoljno pet minuta da se pripremi za gađanje.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *