PUTIN NAREDIO RUSKOJ VLADI: Uzvratite na sankcije Zapada!

PUTIN NAREDIO RUSKOJ VLADI: Uzvratite na sankcije Zapada!

5 avgusta 2014

Russia's President Vladimir Putin speaks during his annual newsRuski predsednik Vladimir Putin naložio je danas vladi da razradi uzvratne mere za sankcije Zapada, tražeći pritom da budu precizne „kako bi se podržali domaći proizvođači, a potrošačima ne bi naškodilo“ i ističući da su „politički instrumenti pritiska na privredu neprihvatljivi“.

„Politički instrumenti pritiska na privredu su neprihvatljivi, oni su u suprotnosti sa svim normama i pravilima. S tim u vezi vlada Rusije je već predlagala niz uzvratnih mera na tzv. sankcije nekih zemalja“, rekao je Putin tokom radnog susreta sa vršiocem dužnosti gubernatora Voronješke oblasti Aleksejem Gordejevom, preneo je Itar-Tas s.

Putin je podvukao da proizvođači u raznim zemljama treba da budu u jednakom konkurentskom okruženju, što odgovara, između ostalog, interesima nacionalne bezbednosti, a i pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO).

Tokom susreta, Gordejev je ruskom predsedniku preneo strahovanje voronjeških privrednika u vezi sa protekcionističkim merama koje se primenjuju u Evropskoj uniji.

„Predstavnici industrije i poljoprivrede počinju da pitaju, između ostalog, o našim trgovinsko-ekonomskim odnosima, na primer sa zemljama EU“, rekao je on.

„Znamo da je tamo znatno viši nivo protekcionizma. Sve to uznemirava. Naravno (biznismeni) postavljaju pitanja, konkretno gde je STO, gde su ti propisi i zašto se ne osigurava pravdna konkurencija“, rekao je Gordejev.

Agencija RIA Novosti podseća da SAD i EU ne priznaju pristupanje Krima Rusiji i optužuju Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari Ukrajine, što Rusija poriče i naziva te optužbe neprihvatljivim.

Zapadne zemlje od marta su već u nekoliko navrata uvodili sankcije ruskim političarima, biznismenima i kompanijama, preteći da će takve mere pojačavati.

EU je i 30. jula objavila spisak sankcija na kom su uključene osam osoba i tri pravna lica, a vlasti Unije zabranile su, između ostalog, investitorima da prodaju i isporučuju ključne opreme i tehnologija radi stvaranja, kupovine ili razvoja infrastrukturnih projekata u nekoliko grana privrede na Krimu i u Sevastopolju.

Ministarstvo finansija SAD je dan ranije saopštilo da se uvode sankcije Moskovskoj banci, VTB i Ros seljhozbanci, kao i ruskoj Objedinjenoj brodogradilišnoj korporaciji.

MOSKVA PRETI BLOKADOM RUSKOG SERVISA BI-BI-SIJA

Rusija je danas zapretila da će blokirati vebsajt ruskog servisa britanske korporacije Bi-Bi-Si (BBC) zbog toga što je preneo javni poziv jednog aktiviste na okupljanje ljudi da bi se izrugivali politici Moskve prema Ukrajini i zalagali za veća prava Sibira u Rusiji.

Bi-Bi-Si je prošle nedelje emitovao intervju sa Artijomom Loskutovim, umetnikom koji je poznat po performansima kojima se izruguje Kremlju, a istovremeno se zalaže za davanje većih prava Sibiru u sastavu Rusije, prenosi AFP.

Ruska agencija za nadzor medija Roskomnadzor saopštila je da je kancelarija javnog tužioca ranije više puta tražila od ruskog servisa britanske korporacije da obustavi protok informacija o predloženom skupu u korist većih prava za Sibir unutar Rusije, ali da je taj servis namerno ignorisao državne naloge.

KOMENTARI2 komentara

  1. buchkalo says:

    Samo treba odgovoriti svim ekonomskim sredstvima,ameri nemaju puno alternative odruc se steze oko njihovog ekonomskog vrata.

  2. zuba zubic says:

    Zaustavljanje letova EU preko Rusije, neka lete preko Grcke u Kinu itd...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *