ПУТИН: Наставак западне опсесије санкцијама довешће до тешких последица

PUTIN: Nastavak zapadne opsesije sankcijama dovešće do teških posledica

12 maja 2022

Autori zapadnih sankcija protiv Rusije vođeni su kratkovidnim naduvanim političkim ambicijama i pogađaju ekonomije i narode Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Ove sankcije u velikoj meri izazivaju globalnu krizu. Njihovi autori, vođeni kratkovidim, naduvanim političkim ambicijama i rusofobijom, u najvećoj meri pogađaju sopstvene nacionalne interese, sopstvenu ekonomiju, dobrobit svojih građana. To vidimo, pre svega, u naglom porastu inflacije u Evropi“, rekao je Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima.On je primetio da se u nekim zemljama inflacija približava i stopi od 20 odsto godišnje, a u evrozoni u celini cene robe porasle su za više od 11 odsto.

Prema njegovim rečima, nastavak opsednutosti Zapada sankcijama neizbežno će dovesti do najsloženijih posledica.

„Očigledno je da će zbog objektivnih ekonomskih zakona nastavak opsesije sankcijama, ako mogu tako reći, neminovno dovesti do najsloženijih, teško rešivih posledica po Evropsku uniju, njene građane, kao i po najsiromašnije zemlje sveta, koje se već suočavaju sa rizicima od gladi“, ocenio je ruski predsednik.

Putin je naglasio da je „za to u potpunosti krivica elita zapadnih zemalja koje su spremne da žrtvuju ostatak sveta kako bi zadržale svoju globalnu dominaciju“.

Prema njegovim rečima, kurs rublje u tekućoj godini pokazuje najbolju dinamiku među svim valutama sveta.

On je dodao da Rusija izlazi na kraj sa spoljnim izazovima izazvanim zapadnim sankcijama.

„Postepeno se usporava inflacija. Tokom prošlog meseca njena stopa se nekoliko puta smanjila u odnosu na mart. Nedeljni rast cena već je pao na 0,1 odsto – to je već blizu nedeljne stope rasta koja odgovara ciljanoj inflaciji Banke Rusije“, naglasio je predsednik.

Putin je podsetio da je SSSR pobedio u Drugom svetskom ratu ne samo zbog borbenih frontova, već i zbog svoje ekonomske moći.

„Nedavno smo proslavili naš glavni praznik – Dan pobede. I želim da podsetim da je ona postignuta ne samo u borbama na frontovima, već i zbog ekonomske moći naše zemlje koja se tada suprotstavljala industrijskom potencijalu ne samo Nemačke, već praktično čitave Evrope koju su porobili fašisti“, zaključio je Putin.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    zapad misli da će papirićima da izazove efekte,ali roba sad počinje da bude primarna vrednost a ne fiat novac.Stalno stižu izjave o MILIJARDAMA ovih io nih valiuta koje se pumpaju za ovo ili ono,postavlja se pitanje VREDNOST,prave VREDNOSTI tog novca i KOLIKO stvarno robe može da se pazari sa tim.I mi u srbiji smo SVI bili milijarderi i nikad gore nije bilo,mislim da i njhi sa ovakvim štampanjem čeka ista sudbina.Za vreme sankcija hiperinflaciji u srbiji je trebalo skoro god.dana da ZAISTA dobije zamah i prefiks "hiperinflacija",mislim da će toliko trebati i zapadnom kartelu ako nastave ovako.Prvo je bila mesečni porast inflacije od 7-8%,pa zatim dugo vremena je to stepenasto išlo 20%-35%-45%-60%-100% na mesečnom nivou i onda je krenulo na nedeljnom pa na dnevnom nivou do 80% na DNEVNOM nivou.E to je onda krah.Sve u svemu zapad povećava masu novca i smanjuje robu u opticaju i to je SIGURAN PUT u potpuni monetarni kolaps stanovništva i većeg dela industrije da ne mešamo u to siguran nedostatak energenata pad transporta i proizvodnje zbog toga.Zapadu se u lice ceri lobanja nemaštine i gladi bukvalno,oni neće imati unutrašnje snage i rezervi da amortizuju ovaj ekonomski udar koji se priprema stanovništvu tamo,mislim da su potpuno nesvesni opasnosti koja se prikrada iza još uvek sjajanog izloga potrošačkog društva,samo je pitanje DOKLE će taj privid moći da se održava,kad se uzme u obzir vrste robe koji oni izvoze i uvoze.Znate automobili se ne jedu i možemo i da popravimo stari ili čak i da budemo bez automobila,ali bez grejanja,struje hrane i lekova ne može se dugo, a oni sem lekova ovo ostalo više ne proizvode i ne izvoze nego uvoze a lekove će isto malo sutra bez sirovina da prave.Raspad lanaca snabdevvanj će primorati stvaranje atuakičnih privreda a to će ZNAČAJNO POSKUPETI SVE proizvode,sem onih iz KINE:)jer kinezi već sad majstorski vladaju masovnom prizvodnjom.Zato su ove sankcije direktno ubistvo EU privrede i standarda,ova fon der lajavko će imati sreće ako je ne obese na prvu krušku,kad je dovate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *