PUTIN: NATO je prekršio obećanja i dogovore, sad nam je direktna pretnja i neprijatelj

PUTIN: NATO je prekršio obećanja i dogovore, sad nam je direktna pretnja i neprijatelj

5 aprila 2014

Putin 383732NATO je prekršio obećanje dato Moskvi posle ujedinjenja Nemačke da se neće širiti na Istok, upozoravaju vojni analitičari.

NATO se širio na istok suprotno obećanju dato Rusiji posle ujedinjenja Nemačke

Od devedesetih godina 20. veka Alijansa je skoro udvostručila broj članica – sa 16 na 28. Najviši ruski zvaničnici osećaju se prevarenim i optužuju Zapad da ne ispunjava obaveze preuzete tokom pregovora o ponovnom ujedinjenju Nemačke.

Tadašnji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov ističe da je postojalo obećanje da se NATO neće širiti, ni za pedalj, ka Istoku. Takođe, tadašnji ambasador SAD u Moskvi Džek Metlok rekao je ruskoj televizijskoj stanici “Raša tudej” da se lično protivio širenju NATO.

“Nije bilo razloga da vojnu organizaciju širimo na Istok sve dok imamo sporazum kojim se Rusija nalazi u evropskoj odbrambenoj strukturi”, naveo je Metlok. On tvrdi da širenje NATO nije podsticao Vašington, već istočnoevropske zemlje, da bi dobile zapadnu zaštitu od moguće ponovne pojave komunizma u Rusiji.

NATO se od raspada SSSR-a agresivno širio ka istoku Evrope, posebno u protekle dve decenije. Tokom 1999. godine, u članstvo Alijanse ušle su Češka, Mađarska i Poljska. Potom je usledilo najveće širenje NATO u istoriji – 2004. godine sedam novih članica se pridružilo: Bugarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Proširenje je nastavljeno 2009. godine, ulaskom Albanije i Hrvatske u NATO.
Širenjem Alijanse na baltičke i istočnoevropske države rasle su tenzije i nepoverenje.

“Moćni vojni blok koji se pojavljuje ne

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miki says:

    Prazne price americkog ambasadora lazov, sve je to projekat SADa prvo dolazak u EVROPU 44 a onda mic po mic okupirase cijelu Evropu a glavni cilj je unistenje PRAVOSLAVNE RUSIJE, sve podsjeca na obecanja HITLERa od 39 da nece napasti SSSR pa ih napase sa takvom zestinom,naravno to tako biva kad je HITLERU glavni mentor bio SAD, dakle sta reci ISTORIJA se ponavlja samo neki novi likovi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *