ПУТИН НЕ ДА ДОДИКА, НОВИ САСТАНАК ВЕЋ НАРЕДНИХ МЕСЕЦИ: Русија гарантује Српској безбедност, АМЕРИ ОСТАЛИ КРАТКИХ РУКУ!

PUTIN NE DA DODIKA, NOVI SASTANAK VEĆ NAREDNIH MESECI: Rusija garantuje Srpskoj bezbednost, AMERI OSTALI KRATKIH RUKU!

2 januara 2018

Šef Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović rekao je da je u toku 2018. godine potpuno realan sastanak predsednika Republike Srpske i Rusije Milorada Dodika i Vladimira Putina

Taj sastanak je postao već tradicija, viđaju se najmanje jednom godišnje, a nekada i češće, ako se pokaže da je to neophodno, naveo je Perović.

On očekuje da do kraja prvog kvartala sledeće godine bude otvoreno predstavništvo Republike Srpske i u Sankt Peterburgu.

– Zvanično otvaranje smo planirali u drugoj polovini maja 2018. godine, kada bi predsednik Dodik i gubernator Georgij Poltavčenko na svečanoj ceremoniji promovisali ovu ustanovu – rekao je Perović za portal Insajder.

Kaže da su kancelarije u najelitnijem delu Sankt Peterburga, u centralnom delu Nevskog prospekta, dobili besplatno na korišćenje, a plaćaće samo režijske troškove – struju, telefon i internet.

Perović je rekao da formiranje zajedničke firme GasResa i Gasproma SPG ima veliki značaj za energetsku bezbednost, jer Srpska nema magistralni gasovod i na ovaj način može obezbediti isporuku gasa svakom domaćinstvu ili privrednom subjektu.

– Ovom tehnologijom se prirodni gas hladi do minus 161 stepen Celzijusov i prelazi u tečno stanje, a njegova zapremina se smanjuje 600 puta. Na taj način se može lako transportovati i nije opasan kao, na primer, komprimirani gas koji se pod pritiskom sabija – rekao je Perović.

On kaže da će, što se tiče ekološke komponente, moći u Republici Srpskoj zameniti sve stare toplane koje sada rade na ugalj, mazut, drva i tako značajno smanjiti zagađenje vazduha.

– Tečni prirodni gas ima veliki stepen iskoristivosti energije, na primer, ako se kamion šleper preradi da vozi na ovaj gas, može sa jednim rezervoarom da pređe 1.200 kilometara, a sa istim rezervoarom dizela samo 800 kilometara, tako da se zaključak sam nameće – rekao je Perović.

Perović je istakao da je saradnja Republike Srpske i Ruske Federacije izuzetno dobra, kako sa centralnim organima vlasti, tako i sa oblastima i gubernijama.

– Mislim da imamo veliku šansu, međutim sve najviše zavisi od nas, odnosno od vlasti u Srpskoj, od toga koliko brzo može da odreaguje na ponuđene projekte, zato što na ruskom tržištu ima mnogo novca, a kapital traži sigurno i ozbiljno mesto za investiranje – rekao je Perović.

On je pojasnio da je uloga Predstavništva da kreira projekte i ostvaruje saradnju u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, u energetici, turizmu, prizvodnji hrane i drugo.

– Nažalost, mnogi projekti kada se realizuju, u Srpskoj i ne spominju Predstavništvo u Rusiji, odnosno ne kažu da je ono sve i napravilo. Spisak aktivnosti je jako dugačak, a jedan od najvećih uspeha je isplata ruskog klirinškog duga BiH. Tad, takođe, nažalost niko nije ni spomenuo Predstavništvo, a da ne govorim mene lično – rekao je Perović.

Perović je dodao da Predstavništvo u 2018. ima velike planove i obaveze, mnogo tekućih projekata, a najznačajniji je upravo izgradnja LNG postrojenja u Zvorniku.

KOMENTARI5 komentara

 1. Mali Vuk says:

  Rusija garantuje Srpskoj bezbednost, AMERI OSTALI KRATKIH RUKU! Bilo bi bolje da su ostali bez glave, pa da konacno imamo mir!

 2. julijana says:

  Lepa naša srpska jezika! Ne kaže se ostati kratkih ruku, nego ostati kratkih rukava. Ostati kratkih ruku je da pukneš od smeha. Kakve su to kratke ruke? I kad i kako se ostaje kratkih ruku? Na rodjenju ili kasnije?

  • slobo says:

   Bravo Julijana .Cim se ti bakces .Sta je tebi vazno da ispravljas pravopis.More nosi se bre curko.

  • mimi says:

   Korektno.

 3. Beli Orao says:

  Samo naprijed Dodo ,jer nije Srpska sarajevska prćija!!! Gradi i jačaj sa Rusijom jer to je jedini garant našeg opstanka u trbuhu Evrope a u grlu pašaluka!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *