ПУТИН НЕ ДА ДОДИКА, НОВИ САСТАНАК ВЕЋ НАРЕДНИХ МЕСЕЦИ: Русија гарантује Српској безбедност, АМЕРИ ОСТАЛИ КРАТКИХ РУКУ!

ПУТИН НЕ ДА ДОДИКА, НОВИ САСТАНАК ВЕЋ НАРЕДНИХ МЕСЕЦИ: Русија гарантује Српској безбедност, АМЕРИ ОСТАЛИ КРАТКИХ РУКУ!

2 јануара 2018

Шеф Представништва Републике Српске у Руској Федерацији Душко Перовић рекао је да је у току 2018. године потпуно реалан састанак председника Републике Српске и Русије Милорада Додика и Владимира Путина

Тај састанак је постао већ традиција, виђају се најмање једном годишње, а некада и чешће, ако се покаже да је то неопходно, навео је Перовић.

Он очекује да до краја првог квартала следеће године буде отворено представништво Републике Српске и у Санкт Петербургу.

– Званично отварање смо планирали у другој половини маја 2018. године, када би председник Додик и губернатор Георгиј Полтавченко на свечаној церемонији промовисали ову установу – рекао је Перовић за портал Инсајдер.

Каже да су канцеларије у најелитнијем делу Санкт Петербурга, у централном делу Невског проспекта, добили бесплатно на коришћење, а плаћаће само режијске трошкове – струју, телефон и интернет.

Перовић је рекао да формирање заједничке фирме ГасРеса и Гаспрома СПГ има велики значај за енергетску безбедност, јер Српска нема магистрални гасовод и на овај начин може обезбедити испоруку гаса сваком домаћинству или привредном субјекту.

– Овом технологијом се природни гас хлади до минус 161 степен Целзијусов и прелази у течно стање, а његова запремина се смањује 600 пута. На тај начин се може лако транспортовати и није опасан као, на пример, компримирани гас који се под притиском сабија – рекао је Перовић.

Он каже да ће, што се тиче еколошке компоненте, моћи у Републици Српској заменити све старе топлане које сада раде на угаљ, мазут, дрва и тако значајно смањити загађење ваздуха.

– Течни природни гас има велики степен искористивости енергије, на пример, ако се камион шлепер преради да вози на овај гас, може са једним резервоаром да пређе 1.200 километара, а са истим резервоаром дизела само 800 километара, тако да се закључак сам намеће – рекао је Перовић.

Перовић је истакао да је сарадња Републике Српске и Руске Федерације изузетно добра, како са централним органима власти, тако и са областима и губернијама.

– Мислим да имамо велику шансу, међутим све највише зависи од нас, односно од власти у Српској, од тога колико брзо може да одреагује на понуђене пројекте, зато што на руском тржишту има много новца, а капитал тражи сигурно и озбиљно место за инвестирање – рекао је Перовић.

Он је појаснио да је улога Представништва да креира пројекте и остварује сарадњу у области културе, образовања, спорта, у енергетици, туризму, призводњи хране и друго.

– Нажалост, многи пројекти када се реализују, у Српској и не спомињу Представништво у Русији, односно не кажу да је оно све и направило. Списак активности је јако дугачак, а један од највећих успеха је исплата руског клириншког дуга БиХ. Тад, такође, нажалост нико није ни споменуо Представништво, а да не говорим мене лично – рекао је Перовић.

Перовић је додао да Представништво у 2018. има велике планове и обавезе, много текућих пројеката, а најзначајнији је управо изградња ЛНГ постројења у Зворнику.

KOMENTARI5 коментара

 1. Мали Вук says:

  Русија гарантује Српској безбедност, АМЕРИ ОСТАЛИ КРАТКИХ РУКУ! Bilo bi bolje da su ostali bez glave, pa da konacno imamo mir!

 2. julijana says:

  Lepa naša srpska jezika! Ne kaže se ostati kratkih ruku, nego ostati kratkih rukava. Ostati kratkih ruku je da pukneš od smeha. Kakve su to kratke ruke? I kad i kako se ostaje kratkih ruku? Na rodjenju ili kasnije?

  • slobo says:

   Bravo Julijana .Cim se ti bakces .Sta je tebi vazno da ispravljas pravopis.More nosi se bre curko.

 3. Beli Orao says:

  Само напријед Додо ,јер није Српска сарајевска прћија!!! Гради и јачај са Русијом јер то је једини гарант нашег опстанка у трбуху Европе а у грлу пашалука!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u