PUTIN: Ne izručujemo Snoudena, mi čuvamo borce za ljudska prava

PUTIN: Ne izručujemo Snoudena, mi čuvamo borce za ljudska prava

23 maja 2014

Putin meets with government membersUnipolarni model uređenja sveta nije uspeo. Svet se zaista ubrzano menja. Vidimo kolosalne geopolitičke, tehnološke, strukturne promene. Danas je to jasno svima, čak i onima koji još uvek pokušavaju da deluju u koordinatnom sistemu na koji su navikli. Ipak odbijaju da čuju nove lidere globalnog razvoja, da uzmu u obzir alternativne tačke gledišta.

Šef ruske države u Sankt Peterburgu je ponovio da Rusija nema nikakve veze sa „problemom Snoudena“ koji je nastao, kako je rekao, „zbog neprofesionalizma američkih specijalnih službi“. Pri tom je podvukao: da Rusija neće izručiti Edvarda Snoudena jer „Rusija nije zemlja koja izrućuje borca za ljudska prava“.

Putin je svoju upravo završenu posetu Kini nazvao najplodonosnijom po potpisanim sporazumima.

Odmah potom je ocenio da ruska ekonomija potrebne stope rasta ne može obezbediti bez strukturnih promena i posavetovao ruskim biznismenima protiv koje su SAD, EU i Kanada uvele sankcije da ih tuže sudovima.

Istakao je da Rusija ne radi na sopstvenoj samoizolaciji, ali i da neće insistirati na saradnji sa drugim državama. U tom kontekstu je za fijasko resetovanja rusko-američkih odnosa optužio „jendostrane poteze Vašingtona“.

Putin je otkrio da je začuđen što SAD i EU Rusiji prete novim sankcijama i da sumnja da Vašington na taj način realizuje svoje ekonomske interese:

„Govore nam – rekao je – o nekom trećem paketu sankcija. Tim povodom imam pitanje: a u vezi sa čime? Dobro, nije se našim partnerima u određenoj fazi ukrajinske krize nešto svidelo, uključujući i Krim. Uveli zbog toga neke sankcije, a sada pokušavaju da nas okrive za još ponešto i govore: biće i drugi i treći paket sankcija. A događaji na Ukrajini su rezultat delovanja SAD i Evrope koje bi htele da Rusija čisti njihovu prljavštinu.“

To je trebalo da bude ozbiljna opomena da treba razumeti svu raznolikost sveta, na pravi način proceniti novu realnost i svu složenost postojećih odnosa, naglasio je predsednik RF.

„Međutim, umesto toga, suočili smo se sa odbijanjem da se čuju novi lideri globalnog razvoja, da se uzmu u obzir alternativne tačke gledišta.

Da se suštinski, a ne na rečima, menjaju principi funkcionisanja ključnih međunarodnih finansijsko-ekonomskih institucija u skladu s promenama u svetu.

Tako je zapela reforma MMF, praktično nema pomaka u vezi „Runde iz Dohe“, koja treba da ustanovi savremena pravila svetske trgovine“ – istakao je Putin.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *