ПУТИН НЕ ВЕРУЈЕ НИКОМЕ! Јељцинов човек од поверења открива детаље успона руског председника од КГБ до Кремља (ВИДЕО)

PUTIN NE VERUJE NIKOME! Jeljcinov čovek od poverenja otkriva detalje uspona ruskog predsednika od KGB do Kremlja (VIDEO)

17 decembra 2019

Carevima je vlast bila garantovana rođenjenjem, Vladimir Lenjin ju je stekao zahvaljujući revoluciji, a sekretari Komunističke partije peli su se stranačkom lestvicom da bi se domogli prve fotelje.

Međutim, kada je reč o Vladimiru Putinu, stvari su se odvijale drugačije. Njemu je, praktično, Kremlj dat na tanjiru.Nekadašnjeg agenta KGB tadašnji predsednik Boris Jeljcin izabrao je da uvede Rusiju u 21. vek. Na pitanje zašto baš gospodin Putin pokušao je da odgovori u razgovoru za Bi Bi Si Valentin Jumašev, po mnogima ključna figura u usponu Vladimira Vladimiroviča.   

Jumašev, koji se davno bavio novinarstvom, bio je jedan od najodanijih saradnika Borisa Jeljcina, čak se i oženio njegovom ćerkom Tatjanom.

Kao jedan od Jeljcinovih saradnika, on je bio taj koji je 1997. godine Putinu dao prvi posao u Kremlju.

– Jeljcinov šef administracije Anatolij Čubajs rekao mi je kako zna čoveka koji bi mi bio odlilan zamenik. Upoznao me je sa Putinom i odmah smo počeli da radimo zajedno. Odmah sam zapazio kako fanastično radi. Briljantan je bio u osmišljavanju ideja, kao i u analizi– priča za Bi Bi Si Jumašev, sećajući se kako je Jeljcin imao na umu nekoliko kandidata koji bi mogli da zauzmu njegovu fotelju, kao što su Boris Nemcov, Sergej Stepašin i Nikolaj Aksenenko.

U jednom trenutku iskrslo je Putinovo ime i Jumašev je Jeljcinu rekao kako misli da je on odličan kandidat, jer je jasno da je, iz toga kako radi posao, spreman da se uhvati u koštac i sa mnogo težim zadacima.

– Brojni agenti KGB, kao i Putin, kada su napustili organizaciju, shvatili su da je ona diskreditovana. To što je bio bivši špijun KGB meni nije ništa značila. Putin je pokazao da je liberalan i demokratski nastrojen, kao i da želi reforme.

U avgustu 1999. godine Boris Jeljcin je imenovao Vladimira Putina za premijera i bio je to jasan znak da ga je pripremao za Kremlj. Iako je Jeljcin trebalo da ostane u fotelji još godinu dana, u decembru 1999. godine rešio je da ode ranije.

– Tri dana pre Nove godine, Jeljcin je pozvao Putina u svoju rezidenciju u unutrašnjosti. Rekao mu je da će podneti ostavku 31. decembra. To je znalo samo četvoro ljudi: Aleksandar Vološin, šef osoblja, Putin, Jeljcinova ćerka i ja– priča Jumašev, koji je dobio zadatak da napiše Jeljcinovu ostavku i oproštajni govor.

– Bilo je jasno da će taj tekst ostati upamćen u istoriji. Poruka je bila važna, i zato sam ga započeo čuvenom rečenicom: „Oprostite mi!“ 

Na novogodišnje veče 1999. godine Boris Jeljcin se obratio naciji na televiziji iz Kremlja, i narod je bio šokiran, a mnogi su čak i plakali.

Vladimir Putin je postao vršilac dužnosti predsednika, a tri meseca kasnije pobedio je i na izborima.

Govoreći o razlici između Jeljcina i Putina, Jumašev ističe da je okruženje umnogome uticalo na Borisove odluke, naročito krajem devedesetih.

Jeljcin, slabog zdravlja, oslanjao se na uzak krug ljudi, koji su činili rođaci, nekolicina prijatelja i biznismena.

Putin je potpuno drugačiji. Postoji samo dve kategorije ljudi na koje se malo oslanja- to su prijatelji iz detinjstva, poput braće Rotenberg, i onih koji su službovali u KGB.

– Ali, on ne pridaje veliki značaj njima, niti njihovoj lojalnosti. Putin ne veruje nikome- ističe Jumašev i na kraju zaključuje:

– Jasno je da posle 20 godina Rusi i dalje veruju Putinu! 

(Informer)

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  Ne veruje nikome, samo Vucicu, koja komendija.

  • padre says:

   Odakle tebi tajpodatak, zar stvarno misliš, da je Vučić bitan Putinu?

  • Miraš says:

   Kusamo šta su nam birali naši "najpametniji", a pritom posebno je važno ko je na kraju izbrojao glasove tj. sumirao izborni rezultat. A kod Putina odlazi u posetu podosta današnjih šefova država, ne sećam se da se dogodilo da Rusija nekog ignoriše te da ga za kaznu ne prima u posetu. Na tu foru se provlači ljigavi malivuk, a ne zato što je obožavan u Rusiji ili podržavan od strane Kremlja. Ah da, NE SME predsednik najizuzetnije i najmoćnije zemlje sveta da kontaktira javno sa Putinom. Najmoćniji svetski državnik, a ne sme da krene u Rusiju, koja smejurija.

  • Milan says:

   Optužba za rusko mešanje, na srpski način ali ipak u američkom stilu. Ne možeš naivno očekivati da Kremlj skloni lažljivog vuka sa trona Srbije. Rusija se ne bavi smenjivanjem šefova drugih država, pa to neće raditi ni u Srbiji.

  • Slobodanka says:

   Ko god i bilo ko da bude postavljen za predsednika/premijera Srbije, Rusija će ga srdačno primiti bez obzira šta o konkretnom "izabraniku" stvarno misli. Sada nije izvodljivo da Rusija ispred nosa zatvori svoja vrata nekoj zvaničnoj poseti iz Srbije. Tome se uzalud nadaš. To je u Kremlju sada tako zbog antiruske kampanje koju već duže vreme protiv Rusije igra Zapad. U takvoj klimi ne ide da Rusija prevaspitava Srbiju. Zatim u Srbiji onim najvećim prozapadnjacima i kvislinzima je jasno da ne smeju oni da zalupe vrata Rusiji, niti da izreknu sankcije Rusiji, itd. jer odmah će im opadati rejting kod domaće publike. Rusofilstvo postade lov u mutnom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *