ПУТИН: „Нећемо предати Сноудена Америци ни под каквим околностима“

PUTIN: „Nećemo predati Snoudena Americi ni pod kakvim okolnostima“

18 juna 2017

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u intervjuu američkom režiseru Oliveru Stounu da Rusija „ni pod kakvim okolnostima“ neće predati SAD bivšeg saradnika CIA Edvarda Snoudena.

„Ne, ni pod kakvim okolnostima, zato što on nije zločinac“, odgovorio je ruski lider na pitanje o mogućem isporučivanju Snoudena. On je, takođe, naglasio da bivši saradnik američkih specijalnih službi u Rusiji nije narušavao zakone i dodao je da između Rusije i SAD u ovom trenutku ne postoji sporazum o ekstradiciji.

Putin je negirao Stounovu tvrdnju da je Snouden bio „pion“ u političkim igrama Rusije i Amerike.

„Smatram da grešite. On bi bio pion da je bio izdajnik. A on nije izdajnik… On je ličnost i ima sopstveni stav i bori se za taj stav“, naveo je predsednik.

Snouden je u junu 2013. godine predao „Vašington postu“ i „Gardijanu“ niz tajnih materijala o programima američkih i britanskih specijalnih službi za praćenje preko interneta.

On je odleteo u Hongkong, a odatle u Moskvu, gde je dobio privremeni azil od godinu dana, pod uslovom da prekine svoju delatnost protiv SAD. U avgustu 2014. Snouden je dobio trogodišnju boravišnu vizu, koja mu je u januaru ove godine produžena do 2020. godine.

Putin je Stounu ispričao da je Moskva predlagala Vašingtonu da sarađuju u vezi s pitanjem protivraketne odbrane uoči istupanja SAD iz sporazuma 2001. godine, ali da je odbijena.

„Pokušavali smo da ga ubedimo (predsednika SAD Džordža Buša Mlađeg), da mu pokažemo – i to nije dalo nikakve rezultate – da je to bila pretnja za nas. U određenoj etapi američki partneri su, na nivou ministarstava odbrane i inostranih poslova, govorili da razumeju naša strahovanja. Moram da kažem da smo predlagali da radimo zajedno na sistemu PRO – Sjedinjene Države, Evropa i Rusija. Na kraju su naši partneri, nažalost, odustali od ovog predloga…“, rekao je Putin.

IZJAVE O SUKOBU RUSIJE SA SUNITIMA SU PROVOKACIJA

Saopštenja o tome da će se Rusija pre ili kasnije sukobiti sa sunitskim svetom predstavljaju provokaciju, rekao je Putin.

„Uvek ima onih koji govore da ćemo pre ili kasnije mi stupiti u sukob sa sunitskim svetom. Smatram da je to provokacija. Mnogi i u arapskom svetu i u Turskoj razumeju kakve su naše namere. Ima i onih koji se sa tim ne slažu, ali naš stav je jasan. Naš je cilj da podržavamo legitimne vlasti i da sprečimo dezintegraciju sirijske države, jer će ta teritorija, inače, postati nova Libija ili nešto još gore. Ili druga Somalija. Kao drugo, naš je cilj da se borimo protiv terorizma. I to nije manje važno pitanje za nas“, naveo je Putin.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Predace on tebe, ne brini, samo ako se ukaze prilika. Putin sve vise lupeta, da nije na tabletama?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *