Путин неочекивано позвао Обаму!

Putin neočekivano pozvao Obamu!

28 juna 2015

1393027067_0959.1000x800Skoro godinu dana od poslednjeg razgovora između Obame i Putina, do kojeg je došlo na zahtev američkog predsednika povodom intervencije u ukrajinskom građanskom ratu, Putin je bio taj koji je pozvao Obamu.

Kremlj navodi sledeće kao zvaničnu svrhu Putinovog poziva:

Vladimir Putin je razgovarao telefonom sa predsednikom SAD, Barakom Obamom.

„Ova dva lidera su raspravljala o krizi u Ukrajini i pridržavanju sporazuma u Minsku. Predsednici su se složili da američka pomoćnica sekretara države, Viktorija Nuland, i ruski zamenik ministra spoljnih poslova, Grigorij Karasin, budu u kontaktu radi raspravljanja o implementaciji ovih sporazuma.

Za vreme razgovora je pomenuta i borba protiv terorizma, konkretno delovanje protiv širenja uticaja Islamske države na Bliskom istoku. Vladimir Putin i Barak Obama su se složili oko toga da se ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov i američki sekretar države, Džon Keri, pozabave ovim pitanjem.

Dodatno, predsednici Rusije i SAD su raspravljali o trenutnim pitanjima u bilateralnim odnosima. Takođe su razmenili mišljenja povodom situacije u Siriji, a dotakli su se i pitanja iranskog nuklearnog programa“.

Dakle, zašto je Putin zaista zvao Obamu?

Nameće se pitanje do koje mere je potrebno napasti Asada da bi Rusija konačno intervenisala. Putin je pozvao Obamu samo par sati nakon što su SAD podržale ISIS u svrgavanju Asada.

U međuvremenu, WSJ izveštava o tome šta se dešava na Bliskom istoku:

„Pobunjenici iz iračke sunitske provincije Anbar u šatorima ispod autoputa u Bagdadu za svoju bedu krive samo jednu stranu.

„Smatram da su Amerikanci krivi za uništenje Anbara“, rekao je bivši policajac Vasem Kaled, kome je dom oduzela Islamska država nakon što je iračka vojska pobegla prošlog meseca iz Ramadija, prestonice Anbara.

„Svi znamo da Amerika ISIS-u obezbeđuje oružje i hranu i da su upravo zato postali tako jaki“, dodao je Abas Hašem, pedesetogodišnjak koji je takođe pobegao iz Ramadija i koji sad živi u jednom šatoru u Bagdadu.

Ovakve teorije zavere o podršci Amerike za Islamsku državu su neverovatne, ali su toliko raširene da sada predstavljaju političku realnost sa pravim posledicama, otežavajući SAD i njihovim saveznicima da spasu Irak od Islamske države“

Neverovatne teorije zavere? Možete li da se setite kada su SAD podržale lokalnu pobunu kako bi promenile režim? Tačno, odgovor je svaki put.

S tim na umu, da li je razgovor između Putina i Obame bio neka prosta quid-pro-quo varijanta: Pustite nas da zadržimo Asada, a mi nećemo izvući Grčku i postaviti rusku pomorsku bazu u Pireju odmah pored nove kineske vojne baze usred NATO države, što bi izazvalo ogromnu diplomatsku glavobolju za američku administraciju.

Zero Hedge

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. prerovac says:

    Aktiviraj koferče - ne gubi vreme na telefoniranje.

  2. Za Srbiju says:

    Slažem se prerovac.

  3. Apis says:

    Pozvao ga da mu jbe fameliju. Sada ce da se radjaju plave Obame, hibridna rasa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *