Putin nije dao nalog da se Iranu isporuče rakete S-300

Putin nije dao nalog da se Iranu isporuče rakete S-300

11 septembra 2013

hasan-rohani-vladimir-putinPutin nije dao nikakav nalog o isporuci Iranu raketnih kompleksa S-300, rekao je u sredu novinarima portparol predsednika Dmitrij Peskov.

Danas su mediji preneli informaciju da je Rusija navodno spremna da isporuči Iranu rakete S-300, kako je dogovoreno još 2007, pre sankcija SB OUN protiv Irana, ukoliko Teheran povuče tužbu protiv ruske kompanije Rosoboroneksport za neispunjenje ugovorne obaveze.

Podsetimo, ranije u toku dana mnoge agencije su prenele  informaciju da su ruske vlasti donele principijelnu odluku da izađu u susret Iranu povodom dva ključna zahteva – isporuke raketnih kompleksa S-300 i izgradnje drugog energetskog bloka nuklearke u Bušeru.

Ugovor o isporuci Iranu raketa S-300 u iznosu od 800 miliona dolara je potpisan 2007. godine. Tri godine kasnije Savet bezbednosti UN je uveo sankcije protiv Irana koje predviđaju i zabranu prodaje savremenog oružja.

Rusija je u septembru 2010. anulirala ugovor o isporuci sistema S-300. Iran je tužio Rosoboroneksport Arbitražnom sudu u Ženevi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *