Putin: Nisam bio u crkvenom braku

Putin: Nisam bio u crkvenom braku

12 juna 2013

Putin_sotia_ludmila01Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da njegov razvod sa donedavnom suprugom Ljudmilom ne može da ima nikakve negativne posledice u religioznom smislu, jer se oni nikada nisu venčali u crkvi. Tako je u utorak Vladimir Putin demantovao blogere koji su minulih dana pisali da su se Vladimir i Ljudmila venčali u crkvi početkom devedesetih godina prošlog veka, pišu „Novosti“.

Vladimir Putin je u utorak novinarima TV kanala „Raša tudej“ rekao da smatra da je pravilno i pošteno to što su Ljudmila i on saopštili javnosti da su se rastali.

Neosporno je da su se Ljudmila i Vladimir, pogotovo na početku Putinovog prvog mandata, redovno pojavljivali zajedno u pravoslavnim hramovima na proslavama pravoslavnih praznika. To je brzo uočeno, jer Putinov predhodnik Boris Jeljcin nije imao bliske odnose sa vrhom RPC.

Nema sumnje da je jačanju popularnosti Putina doprinosilo i to što je on javno govorio da je pravoslavni vernik. U mnogim intervjuima Putin je govorio da ga je majka krstila, a oni koji su videli ruskog predsednika u sportskim pozama mogli su da primete da stalno nosi krst. Prvi strani političar koji je javno rekao da je Putin iskreni vernik bio je nekadašnji nemački kancelar Gerahd Šreder.

Ćerka bivšeg gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, skandalozna TV novinarka Ksenija Sobčak, rekla je ovih dana TV kanalu „Dožd“ da su se Ljudmila i Vladimir venčali u crkvi devedesetih godina prošlog veka. To je vreme kada je Putin radio kao pomoćnik Sobčaka zadužen za međunarodnu saradnju.

Upravo zbog toga mnogi su poverovali u pisanje nekih blogera koji su „podsećali“ da su se Ljudmila i Vladimir davno venčali u crkvi. Pitanje kako će se njegov razvod odraziti postavili su novinari ruskog državnog telekanala „Raša tudej“, kojeg mnogi doživljavaju kao propagandnu TV stanicu koju je Kremalj osnovao zbog boljeg inforisanja strane javnosti.

Vladimir i Ljudmila su se službeno venčali 28 jula 1983. i tada je Putin bio major KGB, tako da je logično da se nije mogao venčati u crkvi. Tek kasnije kao i kod mnogih drugih oficira KGB probudila mu se ljubav prema religiji. On je kao predsednik i kasnije premijer često govorio u tandemu sa ruskim patrijarsima o potrebi jačanja ruske porodice, jer je Rusija uz SAD rekorder po broju razvoda. U Rusiji je najveći broj dece koju majke ostave i odreknu ih se odmah po rođenju.

Što se tiče Putina, njegove ćerke su odrasle i već su završile fakultete.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *