ПУТИН НУДИ ДОГОВОР С НАТО: Порука Кремља северноатлантском савезу

ПУТИН НУДИ ДОГОВОР С НАТО: Порука Кремља северноатлантском савезу

27 октобра 2020

Руски председник Владимир Путин потврдио је ракетни мораторијум – одлуку да у европском делу Русије не буду ракете средњег и малог домета. Та одлука важиће све док се у источној Европи не појаве америчке ракете те класе. О тој Путиновој одлуци саопштио је службени сајт Кремља.Путин је казао да је и даље актуелан предлог Русије да и земље чланице НАТО објаве сличан мораторијум о забрани постављања ракета средњег и малог домета. Русија је спремна да о свему томе тражи компромис политичко-дипломатским путем како би се минимализовале негативне последице.

Русија и даље сматра да је Договор о ракетама средњег и малог домета важан елемент архитектуре обезбеђења међународне безбедности и стратешке стабилности. Он је посебно био важан у ракетној сфери на европском простору, јер је водио рачуна о балансу снага поштујући обостране интересе, сматрају у Кремљу.

У саопштењу Кремља се истиче да у Москви сматрају да је излазак САД из тог договора озбиљна грешка која појачава ризике јер појачава ризике убрзавања трке у наоружању, раста конфронтационог потенцијала, што може да доведе до неконтролисане ескалације.

Русија је спремна да дозволи контролу својих објеката где се налазе њене ракете 9М729 у Калињинградској области, а заузврат да могу да контролишу базе САД и НАТО у Европи где се налазе америчке ракете „иџис ешор“ са лансирним рампама Мк-41. Руску крилату ракету 9М729 „новатор“ користи много хваљени „искандер“ који може да разруши аеродром или противничке базе.

Опасан дефицит поверења

Путин сматра да постоји дефицит поверења између Русије и НАТО и да су очевидне нове опасности за заједничку евопску безбедност. У Кремљу апелују да се јача регионална и глобална стабилност и смањују ризици који могу бити у области ракетног наоружања.

(Вечерње новости)

KOMENTARI3 коментара

  1. Bejbi Fejs says:

    Pa zar mečki na vrata da kucate? Rasturiće Putko NATO ko dete zvečku. Reko im je "Stoj!" sledeće je "Pucam!"

  2. E.Lirsch says:

    Bolje da cutim apametnom je i to vise nego dovoljno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u