ПУТИН О КРИМУ: Урадили смо шта смо морали (ВИДЕО)

PUTIN O KRIMU: Uradili smo šta smo morali (VIDEO)

10 marta 2015

video-undefined-2679894C00000578-316_636x358Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u slučaju Krima postupila kako je morala i da je odluku o vraćanju tog poluostrva u sastav Rusije doneo jer nije mogao da prepusti ljude na Krimu „pod valjak nacionalista“.

„Nastala je takva situacija u Ukrajini da smo prinuđeni da počnemo sa aktivnošću vraćanja Krima u sastav Rusije, jer ne možemo tu teritoriju i ljude koji žive tamo ostaviti na milost i nemilost sudbine i pod valjkom nacionalista“, rekao je Putin, u intervjuu za dokumentarac „Krim. Put u Otadžbinu“ ruskog TV kanala „Rusija 1“, čiji je deo emitovan u ponedeljak uveče.

Prema njegovim rečima, to je rekao njegovoj četvorici kolega u noći 22. na 23. februar prošle godine, po završetku sastanka koji je trajao skoro do sedam sati ujutro, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, tada je „dao određene zadatke, rekao šta i kako“ treba da se uradi, ali „istovremeno naglasio“ da će se to raditi samo u slučaju potpune uverenosti da „to žele ljudi koji žive na Krimu“.

Putin je rekao da je u anketi koja je sprovedena, „ne u kontekstu mogućeg prisajedinjenja“ do održavanja referenduma 16. marta, tri četvrtine stanovništva želelo prisajedinjenje Rusiji.

„Ispostavilo se da onih koji žele da se prisajedine Rusiji tamo ima 75 odsto od ukupnog broja“, rekao je ruski predsednik.

Putin je, kako je prenela RIA Novosti, rekao da „konačan cilj nije bio zauzimanje Krima i nekakva aneksija“.

„Konačan cilj bio je da se da mogućnost ljudima da izraze svoj stav povodom toga kako žele da žive dalje“, kazao je on.

„Rezultate referendum znamo. I postupili smo tako kako smo bili obavezni da postupimo“, rekao je Putin, dodajući da je tada smatrao da, ako Krimljani žele da ostanu u sastavu Ukrajine, „neka bude tako“, a ako žele da uđu u sastav Rusije, „ne možemo da ih odbacimo“.

Govoreći o evakuaciji tadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča, Putin je rekao da je na sastanku sa rukovodiocima specijalnih službi i ministarstva odbrane dao zadatak da ga spasu, „jer bi ga prosto ubili“, a u delu filma prikazanog u ponedeljak uveče, i da su opremom za praćenje svaki put kada bi on telefonom birao neki broj ustanovili lokaciju na kojoj se nalazi.

Krim je postao ruski region nakon referenduma na kom se ogromna većina izašlih – 96,77 odsto, izjasnila za prisajedinjenje Rusiji, birajući između te mogućnosti i obnavljanja važenja Ustava Republike Krim iz 1992. godine i statusa Krima kao dela Ukrajine.

Prema sporazumu o prisajedinjenju svi žitelji Krima postali su državljani Rusije, ukoliko nisu želeli da zadrže državljanstvo Ukrajine.

Prema zvaničnim podacima, koje prenosi RIA Novosti, od ruskog državljanstva odustalo je tek 3.427 ljudi, od ukupno približno dva miliona ljudi.

Kijev i dalje smatra Krim svojom teritorijom, podseća agencija.

HEMOND: PUTIN PODRIVA BEZBEDNOST ISTOČNE EVROPE

Britanski ministar inostranih poslova Filip Hemond optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da „podriva“ bezbednost država istočne Evrope.

„Sada se suočavamo s ruskim liderom koji ne želi da se pridruži međunarodnom sistemu zasnovanom na pravilima za očuvanje mira među narodima, već ih potkopava“, navodi se u objavljenom delu Hemondovog govora koji bi trebalo danas da održi na jednom britanskom institutu.

Hemond, kako prenose mediji, u govoru navodi da „sadašnje Putinove akcije – nelegalno pripajanje poluostrva Krim i slanje ruskih vojnika da destabilizuju istočnu Ukrajinu, suštinski podrivaju bezbednost suverenih država istočne Evrope„.

Hamond će održati govor danas kada NATO priprema vojne vježbe u Litvaniji, Letoniji i Estoniji.

SAD su počele razmeštanje 3.000 vojnika koji će učestvovati u tromesečnim vojnim vežbama u baltičkim zemljama, u okviru operacije „Atlantic Resolve“, saopštio je sinoć Pentagon.

KOMENTARIJedan komentar

  1. ARTILJERAC says:

    Vladimire to je najbolja stvar koja je urađena u poslednjih 1000 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *