ПУТИН О РАСТУ ЦЕНА НАФТЕ: Доналде, погледај се у огледало

PUTIN O RASTU CENA NAFTE: Donalde, pogledaj se u ogledalo

3 oktobra 2018

Rusija namerava da učvrsti i poveća svoje prisustvo na svetkom tržištu uglja, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji „Održiva energetika za svet koji se menja“, koja se održava u Moskvi.

„Još jedan važan pravac svetske energetike koji ponovo pokazuje pozitivnu dinamiku je industrija uglja. Pre 10 godina malo ko je verovao u perspektive isporuka tog energenta, a danas vidimo kako potražnja za ugljem stabilno raste, pre svega u azijsko-pacifičkom regionu. Za Rusiju je krajnje važno da se učvrsti i poveća svoje prisustvo na tom dinamičnom tržištu“, izjavio je Putin na konferenciji kojoj prisustvuju ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih, izvršni direktor „Rojal Dač šela“ Ben van Berden, predsednik korporacije „Fortum“ Pek Lundmark, šef „Totala“ Patrik Pujan i generalni direktor „Enel SPA“ Frančesko Starače.On je dodao da će Rusija i dalje promovisati dijalog između država-proizvođača nafte.

Putin je naglasio da je Rusija otvorena za saradnju u oblastima energetike i globalne bezbednosti.

Tržište nafte je balansirano, dok je aktuelni rast cena povezan sa očekivanjima odluke o Iranu i smanjenjem proizvodnje u severnoj Africi.

„Da je tokom sastanka u Helsinkiju američki predsednik Donald Tramp izneo primedbe na povećanje cena nafte, rekao bih mu: ’Donalde, treba da se pogledaš u ogledalo“, otkrio je okupljenima Putin.

„Ruske kompanije bi bile zadovoljne i sa 65 do 75 dolara za barel nafte“, rekao je ruski predsednik.

Putin je kazao svojim sagovornicima da Rusija može da poveća proizvodnju nafte do 300.000 barela dnevno, ako bude bilo potrebno. On je obećao i da će ruski gas za Evropu uvek biti konkurentan.

„Mi smo tradicionalni isporučilac putem gasovoda. To radimo od šezdesetih godina prošlog veka, najodgovornije, profesionalno, po vrlo konkurentnim cenama za evropsko tržište. Ako pogledamo specifičnost tržišta gasa u celini, ta cena zavisi od obima prodaje. Između Rusije i Evrope je takvo rastojanje da je optimalna upravo isporuka gasa cevovodom i cena će uvek biti konkurentna“, rekao je Putin.

On je podsetio da obim ruskog gasa na evropskom tržištu iznosi oko 34 odsto.

„Da li je to mnogo ili malo? Evropa može, a to i radi, da kupuje gas i iz drugih izvora. Međutim, američki tečni naftni gas na evropskom tržištu je za skoro 30 odsto skuplji od našeg gasa“, objasnio je šef ruske države.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dezmond Tutu says:

    "...raaasti, raaasti moj zeleni bore!!!..."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *