ПУТИН О РАСТУ ЦЕНА НАФТЕ: Доналде, погледај се у огледало

ПУТИН О РАСТУ ЦЕНА НАФТЕ: Доналде, погледај се у огледало

3 октобра 2018

Русија намерава да учврсти и повећа своје присуство на светком тржишту угља, рекао је руски председник Владимир Путин на конференцији „Одржива енергетика за свет који се мења“, која се одржава у Москви.

„Још један важан правац светске енергетике који поново показује позитивну динамику је индустрија угља. Пре 10 година мало ко је веровао у перспективе испорука тог енергента, а данас видимо како потражња за угљем стабилно расте, пре свега у азијско-пацифичком региону. За Русију је крајње важно да се учврсти и повећа своје присуство на том динамичном тржишту“, изјавио је Путин на конференцији којој присуствују министар енергетике Саудијске Арабије Халид ел Фалих, извршни директор „Ројал Дач шела“ Бен ван Берден, председник корпорације „Фортум“ Пек Лундмарк, шеф „Тотала“ Патрик Пујан и генерални директор „Енел СПА“ Франческо Стараче.Он је додао да ће Русија и даље промовисати дијалог између држава-произвођача нафте.

Путин је нагласио да је Русија отворена за сарадњу у областима енергетике и глобалне безбедности.

Тржиште нафте је балансирано, док је актуелни раст цена повезан са очекивањима одлуке о Ирану и смањењем производње у северној Африци.

„Да је током састанка у Хелсинкију амерички председник Доналд Трамп изнео примедбе на повећање цена нафте, рекао бих му: ’Доналде, треба да се погледаш у огледало“, открио је окупљенима Путин.

„Руске компаније би биле задовољне и са 65 до 75 долара за барел нафте“, рекао је руски председник.

Путин је казао својим саговорницима да Русија може да повећа производњу нафте до 300.000 барела дневно, ако буде било потребно. Он је обећао и да ће руски гас за Европу увек бити конкурентан.

„Ми смо традиционални испоручилац путем гасовода. То радимо од шездесетих година прошлог века, најодговорније, професионално, по врло конкурентним ценама за европско тржиште. Ако погледамо специфичност тржишта гаса у целини, та цена зависи од обима продаје. Између Русије и Европе је такво растојање да је оптимална управо испорука гаса цевоводом и цена ће увек бити конкурентна“, рекао је Путин.

Он је подсетио да обим руског гаса на европском тржишту износи око 34 одсто.

„Да ли је то много или мало? Европа може, а то и ради, да купује гас и из других извора. Међутим, амерички течни нафтни гас на европском тржишту је за скоро 30 одсто скупљи од нашег гаса“, објаснио је шеф руске државе.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Dezmond Tutu says:

    "...raaasti, raaasti moj zeleni bore!!!..."

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u