Putin o Rusiji, ruskom jeziku, korenima…

Putin o Rusiji, ruskom jeziku, korenima…

3 februara 2013

0513U Rusiji je obeležena 70. godišnjica pobede Crvene armije u Staljingradskj bitci koja je okončana drugog februara 1943. godine. Ta se pobeda smatra prekretnicom u toku Velikog Otadžbinskog rata. Tom prilikom, predsednik Rusije, Vladimir Vladimirovič Putin je rekao:

„Danas sva naša zemlja i naš narod obeležavaju slavnu godišnjicu Pobede – 70 godina Pobede naše vojske u Staljingradu. Staljingradska bitka je jedan od najvećih primera svetskog herojstva“.

Putin je podsetio da je Staljingradska bitka postala prelomna ne samo u Velikom Otadžbinskom ratu (Drugom svetskom ratu, kako ga Rusi nazivaju) , već i u čitavom Drugom svetskom ratu. Nakon toga neprijatelj nije uspeo da realizuje ni jednu svoju stratešku zamisao.

„Junaštvo i herojstvo branilaca Staljingrada bili su bez presedana, nema još jednog takvog primera, ali su i žrtve bile ogromne na obe strane. To je jedini primer u toku čitavog Otadžbinskog rata u kojem je, bez obzira na naše užasne gubitke, neprijatelj imao veće gubitke“ – rekao je predsednik Rusije.

Putin je rekao da nije slučajno što se heroizma branilaca Staljingrada sećaju i u svetu, a ne samo u Rusiji.. On je istakao da u desetinama evropskih zemalja postoje ulice, trgovi, čak i stanica metroa u Parizu koji nose ime  „Staljingrad“.
„Rusija se ponosi braniocima Staljingrada. Velika bitka će zauvek ostati simbol sloge ruskog naroda. Staljingrad će na vjeki ostati simbol sloge i nepovedivosti našeg naroda, simbol istinskog patriotizma. Simbol najveće Pobede sovjetskog vojnika – oslobodioca. I sve dok smo odani Rusiji, svom jeziku, svojim korenima i našem nacionalnom sećanju – Rusija je nepobediva“ – zaključuje predsednik Rusije.

Predsednik RF podržao je ideju veterana Velikog Otadžbinskog rata Maksima Zagoruljka da se formira naučno – istraživački centar za izučavanje Staljingradske bitke.
„To je dobra ideja. To treba da bude mala grupa, ali takva koja će se time stalno baviti, profesionalno“ – rekao je Putin na susretu sa veteranima i spasiocima u muzeju  „Staljingradske bitke“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *