Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да Русија нема никакве везе са масовним глобалним сајбер нападом и критиковао америчку обавештајну заједницу због стварања софтвера који блокира компјутер и не дозвољава његово коришћење док се хакерима не исплати откуп (ренсомвер).

АФП наводи да се стотине хиљада компјутера у више од 150 земаља нашло на удару напада ренсовером, који је описан као највећи те врсте.

Напад је покренут у петак ударом на банке, болнице и владине агенције, између осталих мета, коришћењем рањивих тачака у старим „Мајкрософтовим“ компјутерским системима.

„Што се тиче извора ових претњи, руководство ‘Мајкрософта’ је директно то навело, рекли су да је извор вируса у специјалним службама САД“, казао је Путин новинарима у Пекингу.

Те Путинове речи су се односиле на пост на блогу који је председник „Мајкрософта“ Бред Смит објавио протеклог викенда и у којем је навео да је америчка Агенција за националну безбедност (НСА) развила код коришћен у нападу.

„Дух овакве врсте који је пуштен из боце, посебно онај који су створиле тајне службе, може да нанесе штету својим ауторима и онима који су га створили. То се уопште не тиче Русије“, рекао је Путин.

АФП подсећа да су САД у прошлости више пута оптуживале Русију за извођење сајбер напада.

Путин је рекао да у овом нападу „није било значајније штете“ по руске институције попут банака и болница, али да инцидент забрињава и да су потребни хитни разговори „на озбиљном политичком нивоу“.

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да Русија не види потребу да наоружава сиријске Курде, али да ће Москва са њима „одржавати радне контакте“.

„За разлику од других земаља ми не објављујемо испоруке оружја курдским формацијама. Не верујемо да морамо почети то да радимо“, рекао је Путин, преноси Ројтерс.

Према његовим речима, чињеница што су Курди уукључени у борбу против Исламске државе у Сирији значи да има смисла имати са њима радне контакте, чак и ако то значи само избегавање сукоба.

УКРАЈИНА НИЈЕ ДОРАСЛА ОРГАНИЗОВАЊУ ЕВРОВИЗИЈЕ

Владимир Путин изјавио је данас да је Русија исправно поступила када је бојкотовала овогодишње такмичење за „Песму Евровизије“ јер украјинске власти „нису дорасле“ задатку организовања једног таквог догађаја.

Путин је истакао да не жали због такве одлуке, пренела је агенција Тасс.

„Што се тиче Евровизије, они који су желели да је гледају могли су то да учине онлајн…актуелне власти у Кијеву нису у стању да буду домаћин такве врсте догађаја“, рекао је Путин на конференцији за новинаре у Пекингу.

Русија је бојкотовала такмичење након што је Украјина, земља домаћин, забранила руској представници учешће на Евровизији јер је певала на Криму 2015. године, подсетио је Ројтерс.