Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija nema nikakve veze sa masovnim globalnim sajber napadom i kritikovao američku obaveštajnu zajednicu zbog stvaranja softvera koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup (rensomver).

AFP navodi da se stotine hiljada kompjutera u više od 150 zemalja našlo na udaru napada rensoverom, koji je opisan kao najveći te vrste.

Napad je pokrenut u petak udarom na banke, bolnice i vladine agencije, između ostalih meta, korišćenjem ranjivih tačaka u starim „Majkrosoftovim“ kompjuterskim sistemima.

„Što se tiče izvora ovih pretnji, rukovodstvo ‘Majkrosofta’ je direktno to navelo, rekli su da je izvor virusa u specijalnim službama SAD“, kazao je Putin novinarima u Pekingu.

Te Putinove reči su se odnosile na post na blogu koji je predsednik „Majkrosofta“ Bred Smit objavio proteklog vikenda i u kojem je naveo da je američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) razvila kod korišćen u napadu.

„Duh ovakve vrste koji je pušten iz boce, posebno onaj koji su stvorile tajne službe, može da nanese štetu svojim autorima i onima koji su ga stvorili. To se uopšte ne tiče Rusije“, rekao je Putin.

AFP podseća da su SAD u prošlosti više puta optuživale Rusiju za izvođenje sajber napada.

Putin je rekao da u ovom napadu „nije bilo značajnije štete“ po ruske institucije poput banaka i bolnica, ali da incident zabrinjava i da su potrebni hitni razgovori „na ozbiljnom političkom nivou“.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija ne vidi potrebu da naoružava sirijske Kurde, ali da će Moskva sa njima „održavati radne kontakte“.

„Za razliku od drugih zemalja mi ne objavljujemo isporuke oružja kurdskim formacijama. Ne verujemo da moramo početi to da radimo“, rekao je Putin, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, činjenica što su Kurdi uuključeni u borbu protiv Islamske države u Siriji znači da ima smisla imati sa njima radne kontakte, čak i ako to znači samo izbegavanje sukoba.

UKRAJINA NIJE DORASLA ORGANIZOVANJU EVROVIZIJE

Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija ispravno postupila kada je bojkotovala ovogodišnje takmičenje za „Pesmu Evrovizije“ jer ukrajinske vlasti „nisu dorasle“ zadatku organizovanja jednog takvog događaja.

Putin je istakao da ne žali zbog takve odluke, prenela je agencija Tass.

„Što se tiče Evrovizije, oni koji su želeli da je gledaju mogli su to da učine onlajn…aktuelne vlasti u Kijevu nisu u stanju da budu domaćin takve vrste događaja“, rekao je Putin na konferenciji za novinare u Pekingu.

Rusija je bojkotovala takmičenje nakon što je Ukrajina, zemlja domaćin, zabranila ruskoj predstavnici učešće na Evroviziji jer je pevala na Krimu 2015. godine, podsetio je Rojters.