ПУТИН ОБЈАВИО РАТ ВЛАДАРИМА СВЕТА: „Код нас нећете продавати ГМО“

PUTIN OBJAVIO RAT VLADARIMA SVETA: „Kod nas nećete prodavati GMO“

22 marta 2019

Rusija je spremna da postane najveći svetski dobavljač organske hrane koja se uzgaja prirodno, nakon što se prošlog leta suprotstavila genetski modifikovanim semenkama veštačke hrane, rekavši da je “izabrala drugačiji put”.

Odluka se zasniva na zdravom skepticizmu, jer je Rusija konačno dokazala da se GMO (genetski modifikovani organizmi) nisu pokazali kao bezbedni za dugoročnu konzumaciju.

Zemlja je izrazila zabrinutost zbog uticaja veštačke hrane i njihovih povezanih pesticida na životnu sredinu, što često izaziva nepopravljivu štetu dragocenim resursima Zemlje, izveštava europeansworldwide.wordpress.comRusija se odbacivanjem modifikovane hrane izdvojila od mnogih drugih nacija koje su time profitirale. U teoriji i praksi, Ruska Federacija je nedvosmisleno dokazala da laboratorijska hrana nije neophodna za preživljavanje ljudi, u šta je biotehnološka industrija uverila ljude.

„Ne samo da je mi možemo jesti (prirodne namirnice), već i uzimajući u obzir našu zemlju i vodu, što je posebno važno, resursi Rusiju mogu učiniti najvećim svetskim dobavljačem zdrave, ekološki prihvatljive i kvalitetne hrane, koja odavno nedostaje nekim zapadnim proizvođačima ”, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. Rusija zapravo ceni svoje resurse; “Naročito zato što potražnja za takvim proizvodima na globalnom tržištu raste”, dodao je on.

Prodaja organske hrane se više nego utrostručila u periodu od 2004. do 2014. godine, povećavši se sa 11,6 milijardi dolara prodaje na skoro 36 milijardi dolara, saopšteno je iz Udruženja za organsku trgovinu. Globalno, očekuje se da će prodaja organske hrane i pića dostići 104,5 milijardi dolara, u odnosu na samo 57,2 milijarde dolara u 2010. godini.

Zamah koji stoji iza potražnje potrošača za čistijom i zdravijom hranom je nezaustavljiv. Genetski modifikovana hrana na bazi GMO ne zadovoljava propagandu. Oni štete okolini i mi jednostavno ne znamo zdravstvene posledice njihove konzumacije. Biotehnološke industrije nisu uspele da preokrenu negativno javno mišljenje o GMO. Jednostavno postoji mnogo više nauke koja podržava javno uznemirenje nastalo zbog modifikovane hrane.

Rusija odbija da uvozi hranu na bazi GMO-a. Međutim, u korporativnom Zapadu zasnovanom na profitu, postoji potreba da se bude pažljiv pri kupovini kako bi se izbegla frankenštajn hrana .

“Za razliku od SAD-a, Rusija je duboko zabrinuta u vezi sa bezbednošću bio-modifikovanih namirnica i odlučila je da primeni prošireni moratorijum na njihovu upotrebu, jer se okreće drugim, bezbednijim tehnologijama, koje ne dovode do rizika od urođenih defekata, endokrinih poremećaja, i raka”.

“Rusija procesuira one koji krše njene prirodne protokole za proizvodnju hrane i obećava da će proizvesti najčistiju hranu na svetu”, rekao je zamenik premijera Rusije Arkadij Dvorkovič na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu i dodao da zemlja neće koristiti te tehnologije kako bi povećala prinose u poljoprivredi, nadovezivajući se na Putinovu deklaraciju o zaštiti Rusa od GMO-a.

On (Putin) se ne plaši da zadrži i one koji su uhvaćeni da krše zakon. Proizvođači hrane uključeni u nejasno označavanje hrane koja sadrži GMO mogli bi se suočiti sa novčanim kaznama, navodi se u članku objavljenom u časopisu Common Ground iz januara 2016. godine.

U januaru 2015. godine Putin je potpisao zakon o administrativnim prekršajima Ruske Federacije, uključujući i novi član kojim se utvrđuje odgovornost za kršenje obaveznih uslova za označavanje prehrambenih proizvoda koji sadrže GMO. Predlog zakona koji je dostavila Federalna služba za nadzor i zaštitu potrošača nameće novčane kazne za nejasne oznake na prehrambenim proizvodima koji sadrže genetski modifikovane sastojke “, navodi Common Ground. Kao rezultat toga, ruski prehrambeni proizvodi će biti “jedni od najčistijih na svetu”, rekao je Dvorkovič.

Ruska kopnena površina je dovoljno velika da proizvodi organsku hranu bezbedno i čisto bez potrebe za kancerogenim herbicidima kao što je raundap. Napravljen od Monsanta, najvećeg dobavljača semena na svetu, raundapov primarni sastojak je glifosat; hemikalija koju je Svetska zdravstvena organizacija prošle godine proglasila kancerogenom.

Oko 2,6 milijardi funti ove “verovatno” kancerogene hemikalije je poprskano po američkim usevima tokom poslednje dve decenije – opasnost po ljudsko zdravlje i životnu sredinu koju nećete naći u Rusiji.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. samostalan says:

  Tako je, udri ih po labrnji, neka Zapad to jede kad je tako dobro.

 2. rajko says:

  Bog ga blagoslovio!

 3. doktrina soka says:

  Nije Bog badava Rusji dao najvecu zemlju na svetu.

 4. Budi Bog s nama says:

  To isto smo mogli i mi jer smo imali potencijale i resurse, sada je potrebno vremena da se obnove ali po ugledu na Rusiju, svakako to treba i učiniti. Problem je što naša demokratija prodaje svoju zemlju stranim zagađivačima, i što primenjujemo takozvane evropske standarde o gmo iako nismo prihvaćeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *