PUTIN: Očekujemo aktivniju EU povodom rešavanja ekonomskih problema Ukrajine

PUTIN: Očekujemo aktivniju EU povodom rešavanja ekonomskih problema Ukrajine

16 maja 2014

Russia_Putin_07a53_image_982w43Računamo na aktivniji dijalog sa Evropskom komisijom da bi se došlo do pravičnih konkretnih rešenja za stabilizaciju ekonomije Ukrajine.

Rusija je razočarana što iz Evropske unije nema nikakvih konkretnih predloga kako da se reši problem duga Ukrajine za gas – izjavio je danas Vladimir Putin.

Ruski lider istovremeno je – u specijalnom obražanju kolegama iz EU – stavio do znanja da računa na aktivnije učešće zemalja EU u rešavanju tog problema.

„Početkom aprila smo – ukazao je Putin – inicirali hitne konsultacije kako bismo došli do usaglašenih poteza koji bi omogućili stabilizaciju ekonomije Ukrajine i osigurali stabilne isporuke i tranzit gasa. Otada smo imali konsultacije sa predstavnicima niza zemalja koje nisu u EU koje su takođe zabrinute zbog toga kako Ukrajina plaća gas koji dobija iz Rusije i rizika da podzemna skladišta gasa na teritoriji Ukrajine zbog toga ne budu napunjena do potrebnog nivoa. Sa zemljama članicama EU za proteklo vreme imali smo samo susret u Varšavi, tačnije – sa komesarom za energetiku Etingerom, uz učešće predstavnika Ukrajine Prodana. Na žalost, moramo da konstatujemo da nismo dobili nikakve predloge za stabilizaciju situacije i preuzimanje obaveza ukrajinskih kupaca gasa, niti za obezbeđivanje stabilnog tranzita gasa“.

Putin je ukazao da se otad situacija sa plaćanjem gasa isporučenog Ukrajini samo dalje pogoršavala jer je dug Kijeva porastao sa 2,237 na 3,508 milijardi dolara.

„Dug nije plaćan uprkos tome što je u međuvremenu dobila prvu tranšu pomoći MMF od 3,2 milijarde dolara. S obzirom na takvo stanje stvari, ruska strana je – strogu u skladu sa ugovorom sa Ukrajinom – prešla na avansno plaćanje gasa počev od 1. juna. Želim da naglasim da je to bilo iznuđeno rešenje“ – podvukao je Putin.

Rusija ostaje otvorena za nastavak konsultacija i za zajedničko delovanje sa evropskim zemljama kako bi situacija bila normalizovana. Računamo na aktivniji dijalog sa Evropskom komisijom da bi se došlo do pravičnih konkretnih rešenja za stabilizaciju ekonomije Ukrajine – zaključio je predsednik Rusije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *