ПУТИН ОДГОВОРИО АМЕРИЦИ

PUTIN ODGOVORIO AMERICI

6 avgusta 2019

VLADIMIR Putin održao je operativno savetovanje sa članovima nacionalnog Saveta bezbednosti zbog istupanja Sjedinjenih Država iz američko-ruskog (sovjetskog) sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa.

Ruski lider je prvo naglasio da se Rusija neće zadovoljiti miroljubivim izjavama Vašingtona i njegovih saveznika:

„Rusija zato smatra neophodnim da se bez odlaganja započnu realni pregovori o strateškoj stabilnosti i bezbednosti. Mi smo za to spremni“.Putin je istovremeno upozorio da Sjedinjene Države mogu započeti „trku u naorućanju bez ograničenja“. U nastavku je ukazao:

„Da bi se izbegao haos u kojem neće biti nikakvih pravila, ograničenja i zakona, još jednom treba proceniti sve moguće opasne posledice i započeti ozbiljan dijalog. O suštini problema i bez dvosmislenosti“.

Putin je potvrdio da njegova zemlja neće postavljati rakete srednjeg i malog dometa tamo gde ne bude takvih američkih raketa. Drugim rečima: ako SAD (i njihovi saveznici) ne budu raspoređivali takve rakete – neće ni Rusija.

Još je obećao: „Naš rad na proizvodnji i postavljanju takvih raketa biće samo reakcija na ono što budu radile SAD. Ali, biće puni odraz onoga što budu radili Amerikanci – kao u ogledalu“.

Putin je naložio Ministarstvu odbrane SAD, Ministarstvu inostranih poslova i ruskoj špijunaži da budno motre na sve što Amerikanci budu pokušavali sa raketama srednjeg i malog dometa.

Pritom je bio jasan: „Ako dobijemo pouzdanu informaciju da su SAD počele proizvodnju tih raketnih sistema – i mi ćemo odmah početi da na njima radimo. Prirodno, za to će biti potrebno vreme. Za to vreme ćemo istupanju SAD  iz ovog sporazuma pouzdano parirati raketama H-101 i Kinžal i pomorskim krstarećim raketama Kalibar, kao i perspektivnim raketnim sistemima među kojima je i hipersonični Cirkon“.Putin je naglasio da Moskva računa na zdrav razum Vašintona i njegovih saveznika i njihovo osećanje odgovornosti pred svojim narodima i svetom.

Predsednik RF je na kraju posebno upozorio: „Dejstva SAD neizbežno će devalvirati i rasklimati svu konstrukciju globalne bezbednosti, uključujući i Sporazum o ofanzivnom strateškom naoružanju i Sporazum o neširenju nuklearnog oružja“.

KOMENTARI8 komentara

 1. Miraš says:

  Tok sirijskog rata koji je nepovoljan za SAD i američko povlačenja iz sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa, najavljeno je u februaru ove godine - vremenski se poklapaju. Da li je američko povlačenje iz ovog sporazuma smišljeno kao kazna za Rusiju? Otprilike ovako- "Zasmetali ste nam u Siriji, niste dozvolili da naša deca teroristi budu pobednici, sada Mi veliki otac od "zelenih" i "crnih" moramo da pokažemo zube. Rusija koja se usudila da bije moju decu mora biti kažnjena." ... U opticaju je tvrdnja da se Amerikanci povlače iz ovog sporazuma da bi novim sporazumom obuhvatili i Kinu. Ali mislim da je ta priča svojevrsna laž. Neće valjda pošteno reći Rusima zašto su odlučili da izadju iz tog sporazuma i da će im to dobro doći da poraze "nevaljalu" Rusiju. Amerikanci bi hteli ponovo da preokrenu u svoju korist tok velikog rata koji su pokrenuli za osvajanje celog sveta, a taj rat se zaglavio baš u Siriji. Odgovara im i samo nova trka u naoružanju jer ona će ekonomski iscrpljivati i značajno oslabiti Rusiju, dok oni Ameri za razliku od Rusije celo vreme imaju onu čuvenu štampariju novca bez pokrića.

 2. persida says:

  Putin laprda, objasnjava, brani se, kao da je on kriminalac, a ne kauboji. Veliki slabic ili veliki izdajnik, nema drugo. Sto ruska armija jaca, to Putin sve snishodljiviji i sve ljigaviji. Ima li tu logike?

 3. A akoM says:

  Tramp je u pravu!Da bi pregovori imali smisla i perspektive,u njih mora biti uključena i Kina!

 4. Miroslav says:

  Nema tu pregovora. Amerika je dala do znanja da želi nuklearni rat sa Rusijom i da će ga započeti zbog Krima. Rusi bolje da naprave preventivni udar i tako izbegne nestanak Rusije. Ostalo su sve bajke i prazna obećanja.

  • persida says:

   Dobro kazes, zmiju u glavu i to sto pre, inace ce Rusi zavrsiti kao Srbi.

 5. Miraš says:

  Suviše je rizično za SAD da udju u direktan ratni sukob sa Rusijom. Amerikanci jedino ekonomskim ratovanjem mogu da poraze Rusiju, a vojno ne mogu. Pored svih sankcija nova trka u naoružanju je način da se Rusija uvede u ekonomsko slabljenje, zatim u unutrašnje nemire i onda bi postala poslušna mala Rusija kao za vreme Gorbačova i Jeljcina. To se neće desiti, Amerikanci neće uspeti u tome, ali ne mogu lako da prihvate da nestaje unipolarni svet u kome su oni bili jedina svetska sila.

  • persida says:

   Ameriku cekaju gradjanski ratovi, Njujork, Kalifornija, Teksas i Juta ce se prvi osamostaliti.

 6. Kulak says:

  Dobar savet zlata vredi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *