ПУТИН ОДЛОЖИО УKРАЈИНСKУ KОНТРАОФАНЗИВУ! Руска војска разнела воз са 200 ТОНА муниције, све што је НАТО једва скупио отишло у парампарчад!

PUTIN ODLOŽIO UKRAJINSKU KONTRAOFANZIVU! Ruska vojska raznela voz sa 200 TONA municije, sve što je NATO jedva skupio otišlo u paramparčad!

3 maja 2023

Vojska Ruske Federacije uništila je tokom vikenda ukrajinski voz sa čak 200 tona municije, a budući da ona inače fali snagama odanim Kijevu, najavljivana prolećna kontraofanziva verovatno će početi tek nakon što zalihe budu nadoknađene.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je pojačalo udare na ukrajinske položaje, te da je vojna kompozicija uništena kod grada Kramatorska u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).U pitanju je 200 tona municije, koju su NATO zemlje jedva skupile i poslale Kijevu kako bi krenuo u dugo najavljivani napad na rusku vojsku. Osim toga, poslednjih dana uništena je i velika količina ukrajinske artiljerije, a ubijen je i veliki broj vojnika Kijeva.

– Taktička vojna avijacija uništila je 82 komada ukrajinske artiljerije samo u jednom danu. Neutralisani su ljudstvo i oprema na čak 115 mesta – kazao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je dodao da je uništen i komandni centar ukrajinske 81. vazduhoplovne brigade u blizini sela Belogorovka u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR).

Osveta za Krim

Iako je poslednjih dana ukrajinska vojska pretrpela ogromne gubitke, Moskva najvećim uspehom zapravo smatra uništenje velikog tovara municije, koja inače fali kijevskim borcima.

Ruska vojska je to izvela iz osvete nakon što je ukrajinski dron probio protivvazdušnu odbranu na Krimu i uništio veliko skladište nafte kod Sevastopolja. Kijev je to nazvao pripremom za veliku kontraofanzivu, koja bi očigledno trebalo da bude fokusirana na poluostrvo gde se nalazi sedište ruske Crnomorske flote i koje je Rusiji od velikog strateškog značaja.

Tako se na meti ruske vojske našao tovar municije, prekopotrebne Kijevu za pokretanje te ofanzive. Ukrajinske snage, naime, stalno od svojih zapadnih sponzora zahtevaju dodatnu municiju jer tvrde da je nemaju u dovoljnim količinama.

S druge strane, NATO zemlje kažu da ne mogu da proizvedu onoliko municije koliko Ukrajincima treba, te tvrde da je Kijev potroši brže nego što ona može da bude proizvedena. Imajući to u vidu, ruska vojska je uništenjem 200 tona municije zadala težak udarac ukrajinskim snagama, koje se mesecima spremaju za kontraofanzivu i najavljuju njen skori početak.

Nema dovoljno

Stručnjaci sada kažu da će uništena municija morati da bude nadoknađena pre početka napada na teritorije koje Moskva drži pod kontrolom.

– Zapad je jedva obezbedio metke, granate, bombe i ostalu municiju, koja je Kijevu potrebna za prvi talas napada na rusku vojsku. Municije zapravo nema dovoljno, te je zato kontraofanziva odlagana. Uništenjem 200 tona te municije, ukrajinska ofanziva će morati da bude još odložena, bar dok se ne nadoknadi ono što je uništeno – smatraju vojni stručnjaci.

KOMENTARI6 komentara

 1. persida says:

  Tara, tara, tarabica, od suvog cerica, vreme mi je mila nano da imam momcica.

 2. michael pan says:

  Lepo, to braco, to ...

 3. M says:

  200 tona municije je 20 šlepera,vagona i manje.To je malo u odnosu na ono kolko je Ukrajina dobila i dobija!Zbog gubitka toga Ukrajinska ofenziva neće biti odložena!

 4. Peđa says:

  Znači da Ukrainci nisu uništili Rusima gorivo,mogli su navući municije,koliko su hteli.Ako je ovo od Rusa , previše je.

 5. Petrovgrad says:

  Ukrajina ce pobediti najverovatnije na sledećem Eurosongu 2023 godine. Što se tiče tepanja na front, od toga nema ništa. Nikako da shvate da od toga nema ništa.

  • persida says:

   More, ni mi ne shvatamo da se sa nama zajebavaju velike sile.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *