ПУТИН ОДЛУЧИО ко ће бити нови КОМАНДАНТ „ВАГНЕРА“

PUTIN ODLUČIO ko će biti novi KOMANDANT „VAGNERA“

30 septembra 2023

RUSKI mediji – kao važnu vest – javili su: da je Vladimir Putin „održao sastanak u Kremlju sa zamenikom ministra odbrane Junus-Bekom Jevkurovim i penzionisanim pukovnikom Andrejem Troševom“.

Putin je takođe rezervni pukovnik, ali se, po pravilu, ne susreće sa običnim „penzionisanim pukovnicima“. Posebno pred televizijskim kamerama i u Kremlju.Samo, Andrej Trošev nije tek „pukovnik u penziji“. On je zvanično naslednik Jevgenija Prigožina.

Dakle: na čelu je onog što je ostalo elitne ruske jurišne vojske Vagner.

Putinov portparol, Dmitrij Peskov, ubrzo je saopštio: „Trošev već radi u Ministarstvu odbrane“.

Prigožinov naslednik neće biti politička figura jednaka Prigožinu, to jest – neće biti autonomni igrač koji je koncentrisao ogromne resurse i ogromnu moć u svojim rukama. Drugim rečima, Trošev će biti karika u komandnom lancu, koja jasno zna svoje mesto u vertikali vlasti.

Ali, ipak nimalo obična.

Na zvaničnom sajtu Kremlja je objavljeno da se Putin Troševu obratio rečima:

„Andrej Nikolajevič, na prošlom sastanku smo razgovarali o tome da ćete biti uključeni u formiranje dobrovoljačkih jedinica koje mogu da obavljaju različite borbene zadatke, pre svega, naravno, u zoni specijalne vojne operacije.

– I sami ste se borili u takvoj jedinici više od godinu dana. Znate šta je to, kako se to radi, znate šta je potrebno unapred rešiti kako bi se borbena dejstva odvijala na najbolji i najuspešniji način“.

Putinovo navođenje „na prošlom sastanku smo razgovarali…“ ukazuje da nije prvi put da Trošev i on imaju direktnu komunikaciju.

To je dalo dodatnu težinu rečima: „Bićete angažovani na formiranju dobrovoljačkih jedinica.“

U ruskom zakonodavstvu ne postoji usmeni ukaz šefa države, ali u ruskoj praktičnoj politici – postoji. Jer, Trošev je navedenim rečima bio i formalno imenovan na visoku funkciju.

Sve ovo dodatno osvetljava julski članak poznatog moskovskog novinara Andreja Kolesnikova o sastanku predsednika RF i vrha Vagnera:

„Na tom sastanku bilo 35… Putin im je ponudio nekoliko mogućnosti daljeg angažovanja, uključujući i nastavak ratovanja pod komandom njihovog neposrednog komandanta Sedog.Vagnerovci pod njegovim rukovodstvom ratovali 16 meseci. Jer, Sedi je Andrej Trošev.

Prigožin je tada, „u ime momaka“, odbio Putinov predlog. Ali, Putin je, kako i dolikuje šefu ruske države, uzeo u obzir to odbijanje, ali ga nije izvršio“.

„Pukovnik u penziji“, Trošev, dobio je od Putina novi borbeni raspored.

Vojni analitičari pretpostavljaju da neće dugo ostati pukovnik.

Vagnerovci možda neće ratovati pod svojim dosadašnjim imenomi, ali će, nema sumnje, igrati važnu ulogu.

Pojavile su informacije da su već na hersonskom frontu, ali neće biti iznenađenje ni ako narednih nedelja budu učesnici ruskog prodora prema Kupjansku, Harkovu ili Slavjansku i Kramatorsku…

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Putin ne trpi licnosti od karaktera. Trosev ce biti toalet papir koji ce Putko upotrebljavati kako mu odgovara. Putin sve radi da Rusija ne pobedi u ovom ratu, o tome ce se tek pisati, a pisace Rusi koji prezive.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *