PUTIN ODLUČIO: Koliko para, toliko i gasa

PUTIN ODLUČIO: Koliko para, toliko i gasa

15 maja 2014

Putin_Finger_2011.12.08-e1323345291832Vladimir Putin upozorio da će „Gasprom“ isporučivati gas Ukrajini samo uz avansno plaćanje. Protekle noći obnovljeni sukobi ukrajinskih snaga bezbednosti i proruskih snaga kod Kramatorska i Slavjanska u Donjeckoj oblasti.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je u pismu upućenom većem broj evropskih lidera da će Rusija od juna isporučivati gas Ukrajini samo ukoliko on bude unapred plaćen.

„‘Gasprom’ nije dobio nijednu uplatu za gas koji je isporučio Ukrajini, a ukupan dug porastao je sa 2,237 na 3,508 milijardi dolara“, uprkos tome što je Ukrajina primila prvi deo kredita MMF u iznosu od 3,2 milijarde dolara, upozorio je on.

Imajući u vidu okolnosti, od 1. juna „Gasprom“ će isporučivati gas samo za iznos koji je avansno platila ukrajinska kompanija, naveo je Putin.

Ističući da je Moskva bila prinuđena da donese takvu odluku, Putin je rekao da je „Ruska Federacija i dalje otvorena za nastavak konsultacija i da zajedno sa evropskim zemljama radi na normalizaciji situacije“.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Oleksandar Turčinov rekao je da su tokom noći obonovljeni sukobi ukrajinske vojske i proruskih aktivista kod Kramatorska i Slavjanska u Donjeckoj oblasti.

Prema njegovim rečima, kod Kramatorska je uništena „baza terorista“ kao i utvrđeni položaj kod Slavjanska.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Oleksandar Turčinov rekao je da je kod Kramatorska uništena „baza terorista“ kao i utvrđeni položaj kod Slavjanska.

Prema rečima predsednika Turčinova, ukrajinski vojnici su u Slavjansku „očistili“ zonu od pet kilometara oko TV tornja, putem kog se emituju ukrajinski TV kanali za Kramatorsk, Slavjansk i druge rejone Donjecke oblasti, preneo je Ukrinform.

Predsednik Vrhovne rade i v. d. šefa države je, kako prenosi agencija UNN, još jednom rekao da „vlast neće pregovarati sa teroristima“.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da su tokom sukoba kod Kramatorska u sredu zarobljena trojica ustanika, a da ranjenih i poginulih vojnika nema.

„Narodni gradonačelnik“ Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov, međutim, tvrdi da je u sukobima kod Kramatorska i Slavjanska poginulo 11 ukrajinskih vojnika i da je još nekoliko njih ranjeno.

RIA Novosti navode da je jedan aktivista ubijen, a četvoro ranjeno, a da je šest ukrajinskih vojnika ubijeno, a devet ranjeno.

U međuvremenu, samoodbrambene snage Donjecka postavile su ultimatum vojnim trupama Kijeva da se povuku iz regiona u roku od 24 sata, inače će blokirati njihove položaje u Donjeckoj oblasti, a trupe će biti isterane silom.

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    ČESTITAM VLADIMIRE NA ODLUCI , SA NEPRIJATELJIMA SE MORAMO BORITI NJIHOVIM METODAMA. ŽIVELA RUSIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *