PUTIN: Odnos Srbije i Rusije nije samo prijateljski, već poseban

PUTIN: Odnos Srbije i Rusije nije samo prijateljski, već poseban

30 oktobra 2013

Putin NikolicZvanični sajt predsednika RF objavio je ovo o početnim minutima razgovora u Kremlju. Vladimir Putin i Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razmotrili su aktuelna pitanja bilateralnih odnosa.

V. PUTIN: Uvaženi gospodine Predsedniče, dragi prijatelji! Dozvolite da vas srdačno pozdravim u Kremlju.

Znam da ste praktično doputovali u privatnu posetu, ali je ona ona ipak i radna jer je povezana sa održavanjem investicionog foruma koji je organizovala Trgovinsko-industrijska komora Rusije. Neću posebno ocenjivati naše odnose jer oni imaju ne prosto prijateljski, već strateški i apsolutno posebni karakter.

Takav karakter naših odnosa formirao se tokom godina i vekova zahvaljujući našim narodima.

Rusija je jedan od osnovnih trgovinsko-ekonomskih partnera Srbije. Istina, prošle godine se naša trgovinska razmena bila nešto smanjila, ali nam zato dinamika iz ove godine daje osnova da verujemo da će teškoće biti prevladane. Zato je Vaš dolazak – u okvirima skupa koji je organizovala Trgovinsko-industrijska komora – došao u pravo vreme. Preneli su mi da su naši srpski prijatelji predstavili veliki broj investicionih projekata vrednih nekoliko milijardi dolara.

T. NIKOLIĆ (prema prevodu): Gospodine Presedniče! Hvala Vam za mogućnost da se opet sretnemo. Jako sam želeo da doputujem na ovaj investicioni forum, bez obzira na to što dolazak na forum nije zvanična poseta Rusiji. Moja je želja da povežem biznis-partnere iz Srbije i Rusije.

Želim da naglasim da smo prvi put sada došli potpuno pripremljeni: sa obimnim katalogom projekata koje Srbija planira. Takav katalog mi do sada nikaada ni na jednom forumu nismo predstavili.

Ove godine je došlo do intenziviranja naše saradnje, eliminisali smo negativni saldo koji smo imali iz prošle godine. Nadam se da takvih kolebanja više neće biti jer za njih ne postoje razlozi. Sve se u našim odnosima dobro razvija, mada postoje i određeni problemi. Ti problemi su u principu – na strani Srbije. Te probleme ćemo mi rešiti.

Postoje ljudi koji nisu na strani naše dobre saradnje sa Rusijom. Ponekad se i članovi Vlade ne odnose prema donošenju njenih odluka sa dovoljnom pouzdanošću. Postoji i problem naše zaduženosti za isporučeni prirodni gas koji u svakom slučaju mora da bude rešen. Inače, istinski se radujem poslovnom uspehu Naftne industrije Srbije-NIS jer je ta kompanija u okvirima Balkana već postala gigant.

V. PUTIN: Povećala su se za 37 odsto davanja te kompanije za državni budžet. NIS će budžetu Srbije za period januar-septembar uplatiti 690 miliona evra.

T. NIKOLIĆ: Mislim da NIS popunjava deset odsto našeg državnog budžeta. To zapušava usta mnogim protivnicima te investicije jer se oni pozivaju samo na vreme potpisivanja sporazuma (o prodaji NIS), a zanemaruju njegove poslovne rezultate.

Vlada je donela jednu odluku koje mora da bude izmenjena zato što je u suprotnosti sa dogovorima koje smo dostigli, a praktično – i sa našim odnosima.

V. PUTIN: Gospodine Predsedniče, mi ništa nećemo dramatizovati. Tragaćemo za rešenjima, onako kako se to radi među prijateljima. Generalno, mi imamo solidan obim investicija jer smo više od milijardu dolara uložili u ekonomiju Srbije, zapravo – milijardu i 200 miliona. Kao i svaki drugi investitor u svetu, nadamo se da će za naše investicije postojati povoljni uslovi. Ali, bez obzira na naše posebne odnose, mi ne pretendujemo ni na kakve posebne uslove u sferi ekonomije.

T. NIKOLIĆ: Gospodine Predsedniče, nadam se skorim investicijama i u Južni tok.

V. PUTIN: Ekonomija Srbije će od realizacije tog projekta dobiti dodatnih milijardu i 200 miliona evra.

T. NIKOLIĆ: Obavezan sam da kažem da su uslovi koji su predloženi Srbiji više nego korektni. I, mi ćemo ispuniti sve svoje obaveze. Još postoje neki problemi koji se tiču prostornog plana na teritoriji pokrajine Vojvodine. Radi se o određenim dozvolama na teritoriju, ali ćemo ih brzo obezbediti.

V. PUTIN: To je birokratija, imamo je i mi.

T. NIKOLIĆ: Nadam se da gradnju (Južnog toka) možemo započeti do decembra. U svakom slučaju – u decembru.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *