ПУТИН ОПЕТ ПОБЕДИО! Завршен састанак у Паризу, Русија добила велику територију

PUTIN OPET POBEDIO! Završen sastanak u Parizu, Rusija dobila veliku teritoriju

10 decembra 2019

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je sinoć da je zadovoljan rezultatima sastanka u Parizu i samita Normandijske četvorke o rešavanju krize u Ukrajini.

„Da, zadovoljan sam. Sastanak sa (ukrajinskim predsednikom Volodimirom) Zelenskim je održan u dobroj i atmosferi poput poslovne“, rekao je Putin novinarima, prenosi Tass.Putin i Zelenski razgovarali su u okviru samita Normandijske četvorke u Parizu, što je bio prvi susret dvojice predsednika. Na sastanku su učestvovali i francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Mediji su preneli da su se Putin i Zelenski pre sastanka rukovali, ali bez osmeha.

Portparolka Zelenskog Julija Mendel izjavila je da su razgovori na samitu Normandijske četvorke, koju čine Rusija, Francuska, Nemačka i Ukrajina, bili veoma uspešni.

„Šta god da se napiše danas, većina izveštaja je lažna. Štaviše, razgovori su bili veoma uspešni“, rekla je Mendelova.

Prema njenim rečima Zelenski je uspeo da iznese svoje stavove.

„Mislim da je ukrajinska pozicija predstavljena veoma snažno“, rekla je portparolka ukrajinskog predsednika.

Ipak, kako je rekla, tokom sastanka se nije razgovaralo o Krimu, kao i da za sada nema planova da se o tome razgovara.

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je kazao da su lideri Normandijske četvorke nastavili razgovor tokom radne večere.

„Nakon sastanka Putina i Zelenskog razgovori su nastavljeni na radnoj večeri“, rekao je Peskov.

KOMENTARI22 komentara

 1. Crna Plovdina says:

  tokom sastanka se nije razgovaralo o Krimu - to je završena priča i ne treba gubiti vreme.Treba raspravljati o tome šta od Lavova dati poljacima a šta zadržati u sastav stare Malorusije.

  • Miraš says:

   Zelenski je po završetku pregovora „normandijske četvorke“ izjavio da NIKAD NEĆE PRISTATI NA FEDERALIZACIJU SVOJE ZEMLJE. TO ZNAČI DA NE DOZVOLJAVA AUTONOMAN STATUS DONBASA U UKRAJINI ni u federalnom ni u konfederalnom smislu. To nije dobro jer on time negira i prvi sporazum iz Minska i drugi sporazum iz Minska. Minsk 1: Ukrajina je sa svoje strane obećala da će sprovesti decentralizaciju vlasti usvajanjem zakona „o posebnom statusu” Donjecke i Luganske oblasti koju kontrolišu ustanici. Minsk 2 iz februara 2015 godine, potpisale su ga Rusija, Ukrajina, DNR i LNR. On je podrazumevao hitnu obustavu vatre i povlačenje naoružanja, posle čega je trebalo da usledi rešavanje krize političkim putem. Sporazumom je predviđeno da Ukrajina sprovede USTAVNU REFORMU kojom će biti definisan poseban status Donjecka i Luganska. ... Ovo ukazuje da ni ubuduće neće se mnogo postići na sastancima u ovom formatu. Dakle Zelenski neće nikakvu posebnu=specijalnu nagodbu sa Donbasom o njihovom ostanku u Ukrajini, a takav njegov stav za drugu stranu tj. za stanovništvo Donbasa automatski znači da posle 6 godina krvavih sukoba neće ni smeti ni moći da pristanu na ostanak u Ukrajini bez svog posebnog (specijalnog autonomnog) statusa.

  • Miraš says:

   Ukrajinci su ubili svog oca kad su se u nezavisnoj Ukrajini odricali u potpunosti svoje komunističke prošlosti, a ratuju i ratovali bi za Donbas koji je isključivo deo komunističkog-socijalističkog nasledstva. Donbas je postao deo Ukrajine tek 1920. godine, prilikom formiranja Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike. Pre toga, tj. za vreme Ruske imperije, Donbas je poput nekih drugih regiona istočne Ukrajine tretiran kao teritorija na kojoj žive pretežno Rusi.

  • Aleks says:

   Sve se bojim da če za cenu Krima Rusi pustit Donbas niz vodu i zato bi se mogo desiti pokolj. Rusi če primiti izbeglice na Krim a teritoriju Donbas i Lugans prepustiti Ukrajini a ko neče prebeci starci i nemočni biče prepusteni ukrajinskim desnicarima...I to če biti najveci kiks ako to urade onda je na redu Krim kljucanje sabotaže atentati provokacije...i naravno u Rusiju niko neče više imati poverenja.

 2. persida says:

  Putin se opet udvara Zapadu, a na rusku stetu.

  • Cadadian says:

   O cemu to pricas molim te?

 3. Kulak says:

  Razgovaralo se o razmeni zarobljenika.Stanovništvo Donbasa se suprotstavilo ukrajinizaciji,oni ne govore ukrajinski jezik, niti se osećaju ukrajincima.Oni su Rusi,oni su ruskojezični i deo su ruskog sveta.To je sad i Židovu Zelenskom savršeno jasno.

 4. persida says:

  Koju je to veliku teritoriju dobila Rusija?

  • Deda says:

   Lupetaju o Krimu. Intermagazin?

  • micko says:

   naslov i tekst - bez uzrocno posledicne veze

  • Slobodanka says:

   Popuštanjem Evropske unije Putin može da dobije celu Ukrajinu, za Putina jeste dobitak da Ukrajina se pretvori u neutralnu zemlju, ali u stvarno neutralnu zemlju i to koja ne bi igrala ulogu neprijatelja Rusije. Kad su Ukrajinci odabrali Zelenskog za predsednika, većina naroda je glasala za njega jer žele mir sa Rusijom i bolje odnose sa Rusijom. Već to je dobar znak. ... Ukupna površina Ukrajine je veća i od evropskog dela Francuske, zatim od Španije. Evropski deo Rusije jeste veći od Ukrajine, ali Ukrajina je najveća čistoevropska država. Ukrajak od Velike Rusije mora biti velik. Ruski ukrajak veći je od bilo koje evropske države. Bogdan Hmeljnicki pripojio je svoj kozački hetmanat ruskom carstvu 1654 godine, ali to je bila značajno manja, otpriliko upola manja teritorija, nešto drugaćijeg oblika u odnosu na teritoriju današnje Ukrajine. Njegov hetmanat nije obuhvatao poluostrvo Krim, niti širi pojas uz Crno more, niti širi pojas teritorije uz Azovsko more, nego Zaporožje /SRČ Zaporoška) i baš šire oblasti uz reku Dnjepar, naravno grad Kijev a na severu čak i manji deo današnje Belorusije. Tek kasnije za vreme ruske imperatorke Katarine Velike dobar deo tih današnjih teritorija ratovanjem pripojen je Rusiji, a na kraju ispade ovoj raspamećenoj ukrajini. Ukrajinci su mogli teritorijalno da porastu, ili teritorijalno da se održe u vreme velikih ratova, samo uz veliku ulogu i nesebičnu pomoć Rusije, a čim su Rusiji okrenuli ledja evo raspadaju se komad po komad. Ko zna koliko će još komada otpasti od te baš velike ukrajinske pogače, ako se Ukrajinci ne dozovu pameti. Belorusi su puno mudriji jer oni samo raspravljaju o stepenu svoje bliskosti sa Rusijom, a sebi ne dozvoljavaju ulogu neprijatelja Rusa i Rusije.

   • Slobodanka says:

    ispravka: Zaporožskaя Sečь (ne "srč") . Pronađite na internetu direktno po ruskom nazivu "Getmanщina". Ili još jasnije za pregled ukucajte na srpskom "kozački hetmanat". S desne strane ispod grba i zastave je slika teritorije koju je Bogdan Hmeljnicki uneo u rusko carstvo 1654 godine (oivičena belom tačkastom linijom), a kao baš širi okvir je puna bela linija koja predstavlja granice današnje Ukrajine. Samo da pogledate tu sliku, biće Vam puno toga jasnije.

   • E.Lirsch says:

    mala ispravka. Najveca Evropska drzava je DANSKA

    • Slobodanka says:

     Ali Danska po teritoriji nije čistoevropska zemlja. Nena državna teritorija je veliko ostrvo Grenland koje geografski pripada Severnoj Americi, a ne Evropi. Većinu stanovništva Grenlanda čine eskimi, a tek 10 posto danci i drugi Evropejci. Grenland ima polukolonijaln statusi široku autonomiju, a za razliku od Danske, Grenland nije ni u sastavu EU. Takođe ukupna teritorija Francuske, ako se računaju njeni vanevropski prekomorski posedi onda je onaveća od Ukrajine, ali ako gledamo samo osnovni evropski deo Francuske onda je ona manja od Ukrajine. Najveći deo geografske Evrope oko 40 posto drži Rusija, ali ona se proteže na dva kontinenta još veći deo teritorije ima u Aziji. Uglavnom ne čudi da su Evropejci bili veoma halavi na teritorije istočnih Slovena dok ej Rusija bila u istorijskom padu. Sada kad je Rusija jača, nema sumnje da egoistični Evropejci trude se da Ukrajinu zadrže u svojoj zapadnoj orbiti. To im je prilika da otkinu još jedan komad slovenskih teritorija. A pre toga znamo kako su shebali južno slovensku grupu. Baš kao prave ubice ime Jugoslavija više ni ne pominju, nego nam oprani mozak pune isključivo sa zapadnim Balkanom. Treba dobro podvući razliku između našeg domaćeg stava o bivšoj Jugoslaviji, i o tome kako su nju spolja videle i zagledale druge zemlje-otimačice.

   • persida says:

    Nevidjen uspeh, Putin se obezbedio da ga Ukrajina nece bombradovati za nekoliko meseci. Opet veruje fasistima, a to prikazuje kao mudru diplomatiju. Najdosadniji politicar u istoriji i najveci lazov.

 5. Slobodanka says:

  Sadržaj upravo održanog sastanka u normandijskom formatu nije dobio odgovarajući naslov u ovom tekstu. Šta se zapravo desilo tokom sastanka? Makron: Diskusije na sastanku „Normandijske četvorke“ omogućile su napredak u mnogim pitanjima u rešavanju ukrajinske krize, uključujući razmenu zarobljenika. On je istakao da je na prvom mestu stabilnost u Evropi i izgradnja nove arhitekture u rešavanju situacije u Ukrajini. Novi sastanak u „normandijskom formatu“ trebalo bi da bude održan u roku od četiri meseca, najavio je Makron, ali nije naveo tačan datum sastanka. ... Makron je ranije najavio da želi popravljanje odnosa sa Rusijom, a to se bitno razlikuje od dosadašnje politike SAD. Kao uslov za to navodio je stabilizovanje stanja u Ukrajini. Pre mesec dana nova predsednica Evropske komisije Fon der Lajenova optužila je Emanuela Makrona da otvorio je Rusiji vrata Zapadnog Balkana nakon blokiranja pregovora o pristupanju Albanije i Severne Makedonije Evropskoj uniji. Ali njena optužba nema smisla jer Albanija i Severna Makedonija su već u NATO-u. Sa tim potezom Makrona najviše je ograničena Nemačka jer baš Nemačka ostvaruje najveće koristi širenjem svog internog EU tržišta na nove članice koje su industrijski-tehnološko slabije i nerazvijenije te ne mogu biti konkurencija razvijenoj nemačkoj privredi i proizvodnji. Da li je Makron namerno zakočio proces nemačkog širenja na celu Evropu koji se formalno zove "proširenja EU"? Dosadašnje antiruske sankcije sigurno su nanele štetu Francuskoj, a ulazak celog "zapadnog Balkana" u EU sigurno neće nadoknaditi tu štetu Francuskoj. Problemima Francuske više znači nastavak normalne ekonomske saradnje sa Rusijom. Moguće je da Makron želi da se što pre zakopa ratna sekira Ukrajina pritisnut ne samo unutrašnjim problemima Francuske nego i apetitima vlasnika moćnih i držećih kompanija koje posluju u Francuskoj. Dakle Makron može da traži od Nemačke da po pitanju Ukrajine bude manje tvrda te samo ako bude dobra nastaviće se pregovori o proširenju EU na "zapadni Balkan". Krupni kapitalisti zapravo nemaju domovinu, oni lako mogu da sele svoj kapital i sebe lično. Ako kapitalisti koji pretežno ili značajno posluju u SAD ne mogu normalno da saradjuju sa Rusijom zbog raznih antiruskih mera koje su propisane u SAD, zašto to ne bi mogli da ostvare preko Francuske koja bi stvorila normalniju poslovnu klimu u odnosima sa Rusijom? Srm sa Rusijom Francuska može da stvori normalniju klimu poslovanja i sa Kinom, Iranom. Ceo Zapad je u krizi od 2008 godine koja nikad nije pravilno rešena. Kočenje normalne saradnje sa Rusijom i Kinom samo još više produbljuje tu nerešenu krizu, a vlasnici krupnog kapitala ograničeni su u svojim poslovima. Sada može doći do konkurencije izmedju SAD i Evrope, ne samo u političkom, nego i u ekonomskom smislu, u tome ko će pre popraviti odnose sa Rusijom i razgranati ekonomsku saradnju sa Rusijom, ko će ući na veliko poslovno tržište Rusije. Ovo su samo pretpostavke. Ipak ako bi SAD pretile ekonomski Francuskoj zbog njenog zaokreta, ona će najavljivati izlazak iz NATO-a što opet ne odgovara moćnim krugovima u SAD i to najpre na ekonomskom planu. Zašto da samo Turska bude mudra i da povećava svoju saradnju sa Rusijom, Kinom, Iranom, itd. kad sve to itekako može i Francuska?

 6. Slobodanka says:

  Dakle problemi današnje Ukrajine ne smeju biti smetnja puno krupnijim interesima. Pritom nije bitno što u te probleme Ukrajinu je pretežno uvukao Zapad, sećamo se da Evromajdan u Kijevu su organizovale SAD i EU i SAD je na stvaranje ukrajinske krize potrošila 5 milijardi dolara (Viktorija Nuland). Ali sada Zapad može da traži od te iste Ukrajine da sasvim drugačije igra. Igra moćnih sa malima je često podigni-spusti. Zapad je veoma pragmatičan, oni su lako mogli da podignu Ukrajinu protiv Rusije, a kako to nije dalo očekivane rezultate, oni tu istu Ukrajinu lako mogu i da spuste. Sad je samo pitanje koga će slušati Zelenski Fašington ili Pariz. Na slikama sa ovog sastanka on izgleda baš kao poslušni djačić.

 7. Slobodanka says:

  Koliko je važno biti samo svoj po pitanju državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Da nisu potrčali na Evromajdan u Kijevu sve sa kolačićima Nulandove, Ukrajinci ne bi imali dugogodišnji problem sa Donbasom, a ni problem teritorijalnog integriteta nad većim delom Donjecke i Luganske oblasti. Zbog te velike greške, najveći problem sada će opet imati samo Ukrajina. Ja ne vidim mogućnost da posle evo već blizu 6 godina krvave prošlosti, Donjeck i Lugansk sada vratiće se pod kapu Kijeva. S druge strane rasplamsali su se ukronacisti i uzeli su značajno maha na političkoj sceni Ukrajine, te oni sigurno neće dozvoliti nikakav poseban status za Donbas. Nažalost, opet će se sve lomiti na unutrašnjoj sceni Ukrajine, a znamo unapred da najtežu cenu platiće običan narod. Zbog igara moćnog Zapada sa Ukrajinom podigni-spusti, najveća opasnost preti Ukrajini. Zbog moćnog pa prevrtljivog Zapada i njihovog domaćeg ukrajinskog povodjenja za Zapadom, Ukrajini sada itekako preti gradjanski rat i to na celoj teritoriji države, a kud ćeš gore od toga.

 8. Miraš says:

  Čuli smo pre nekoliko nedelja, odjednom Makron suzama Bošnjaka više ne veruje. Isto tako u skladu sa svojim promenjenim načinom postizanja bitnih interesa Makron može odjednom da ne veruje suzama Ukrajinaca. To se ulepšano zove "nova konfiguracija Evrope".

 9. Nika says:

  Na sastanku je dogovorena razmena zarobljenika sa obe strane do kraja godine, stvaranje tri nove demilitarizovane zone i otvaranje novih administrativnih prelaza, radi lakšeg i bržeg prelaza civila na obe strane. Grupa se takođe složila da primeni „Štajnmajerovu formulu“ u ukrajinskom zakonodavstvu. Nazvana po bivšem nemačkom ministru spoljnih poslova, formula zahteva da se izbori održe u Donjecku i Lugansku, s ciljem da se tim regionima dodeli autonomni status. Kijev, Moskva i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u principu su se složili sa formulom u oktobru. Ovu vest prenosi Vostok, dok se iz članka koji je objavio konfuzni Tanjug, a preneo Intermagazin, uopšte ne pominje ovaj deo dogovora, što stvara zabunu kod čitalaca.

 10. Kulak says:

  Kad se za 25 godina bude pregovaralo o Donbasu,opet će glavna tema biti razmena zarobljenika.To je to.

 11. persida says:

  Putko je izgubio Ukrajinu za sva vremena jer je bio kukavica i sonja. A mozda je dobio i nesto na racun u svajcarskoj banci. Ne verujem da ima racun u Moskvi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *