ПУТИН ОПЕТ ПОБЕДИО! Завршен састанак у Паризу, Русија добила велику територију

ПУТИН ОПЕТ ПОБЕДИО! Завршен састанак у Паризу, Русија добила велику територију

10 децембра 2019

Руски председник Владимир Путин изјавио је синоћ да је задовољан резултатима састанка у Паризу и самита Нормандијске четворке о решавању кризе у Украјини.

„Да, задовољан сам. Састанак са (украјинским председником Володимиром) Зеленским је одржан у доброј и атмосфери попут пословне“, рекао је Путин новинарима, преноси Тасс.Путин и Зеленски разговарали су у оквиру самита Нормандијске четворке у Паризу, што је био први сусрет двојице председника. На састанку су учествовали и француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Медији су пренели да су се Путин и Зеленски пре састанка руковали, али без осмеха.

Портпаролка Зеленског Јулија Мендел изјавила је да су разговори на самиту Нормандијске четворке, коју чине Русија, Француска, Немачка и Украјина, били веома успешни.

„Шта год да се напише данас, већина извештаја је лажна. Штавише, разговори су били веома успешни“, рекла је Менделова.

Према њеним речима Зеленски је успео да изнесе своје ставове.

„Мислим да је украјинска позиција представљена веома снажно“, рекла је портпаролка украјинског председника.

Ипак, како је рекла, током састанка се није разговарало о Криму, као и да за сада нема планова да се о томе разговара.

Огласио се и портпарол Кремља Дмитриј Песков који је казао да су лидери Нормандијске четворке наставили разговор током радне вечере.

„Након састанка Путина и Зеленског разговори су настављени на радној вечери“, рекао је Песков.

KOMENTARI22 коментара

 1. Crna Plovdina says:

  tokom sastanka se nije razgovaralo o Krimu - то је завршена прича и не треба губити време.Треба расправљати о томе шта од Лавова дати пољацима а шта задржати у састав старе Малорусије.

  • Miraš says:

   Зеленски је по завршетку преговора „нормандијске четворке“ изјавио да НИКАД НЕЋЕ ПРИСТАТИ НА ФЕДЕРАЛИЗАЦИЈУ СВОЈЕ ЗЕМЉЕ. ТО ЗНАЧИ ДА НЕ ДОЗВОЉАВА АУТОНОМАН СТАТУС ДОНБАСА У УКРАЈИНИ ни у федералном ни у конфедералном смислу. То није добро јер он тиме негира и први споразум из Минска и други споразум из Минска. Минск 1: Украјина је са своје стране обећала да ће спровести децентрализацију власти усвајањем закона „о посебном статусу” Доњецке и Луганске области коју контролишу устаници. Минск 2 из фебруара 2015 године, потписале су га Русија, Украјина, ДНР и ЛНР. Он је подразумевао хитну обуставу ватре и повлачење наоружања, после чега је требало да уследи решавање кризе политичким путем. Споразумом је предвиђено да Украјина спроведе УСТАВНУ РЕФОРМУ којом ће бити дефинисан посебан статус Доњецка и Луганска. ... Ово указује да ни убудуће неће се много постићи на састанцима у овом формату. Дакле Зеленски неће никакву посебну=специјалну нагодбу са Донбасом о њиховом останку у Украјини, а такав његов став за другу страну тј. за становништво Донбаса аутоматски значи да после 6 година крвавих сукоба неће ни смети ни моћи да пристану на останак у Украјини без свог посебног (специјалног аутономног) статуса.

  • Miraš says:

   Украјинци су убили свог оца кад су се у независној Украјини одрицали у потпуности своје комунистичке прошлости, а ратују и ратовали би за Донбас који је искључиво део комунистичког-социјалистичког наследства. Донбас је постао део Украјине тек 1920. године, приликом формирања Украјинске Совјетске Социјалистичке Републике. Пре тога, тј. за време Руске империје, Донбас је попут неких других региона источне Украјине третиран као територија на којој живе претежно Руси.

  • Aleks says:

   Sve se bojim da če za cenu Krima Rusi pustit Donbas niz vodu i zato bi se mogo desiti pokolj. Rusi če primiti izbeglice na Krim a teritoriju Donbas i Lugans prepustiti Ukrajini a ko neče prebeci starci i nemočni biče prepusteni ukrajinskim desnicarima...I to če biti najveci kiks ako to urade onda je na redu Krim kljucanje sabotaže atentati provokacije...i naravno u Rusiju niko neče više imati poverenja.

 2. persida says:

  Putin se opet udvara Zapadu, a na rusku stetu.

 3. Kulak says:

  Razgovaralo se o razmeni zarobljenika.Stanovništvo Donbasa se suprotstavilo ukrajinizaciji,oni ne govore ukrajinski jezik, niti se osećaju ukrajincima.Oni su Rusi,oni su ruskojezični i deo su ruskog sveta.To je sad i Židovu Zelenskom savršeno jasno.

 4. persida says:

  Koju je to veliku teritoriju dobila Rusija?

  • Deda says:

   Лупетају о Криму. Интермагазин?

  • micko says:

   naslov i tekst - bez uzrocno posledicne veze

  • Slobodanka says:

   Popuštanjem Evropske unije Putin može da dobije celu Ukrajinu, za Putina jeste dobitak da Ukrajina se pretvori u neutralnu zemlju, ali u stvarno neutralnu zemlju i to koja ne bi igrala ulogu neprijatelja Rusije. Kad su Ukrajinci odabrali Zelenskog za predsednika, većina naroda je glasala za njega jer žele mir sa Rusijom i bolje odnose sa Rusijom. Već to je dobar znak. ... Ukupna površina Ukrajine je veća i od evropskog dela Francuske, zatim od Španije. Evropski deo Rusije jeste veći od Ukrajine, ali Ukrajina je najveća čistoevropska država. Ukrajak od Velike Rusije mora biti velik. Ruski ukrajak veći je od bilo koje evropske države. Bogdan Hmeljnicki pripojio je svoj kozački hetmanat ruskom carstvu 1654 godine, ali to je bila značajno manja, otpriliko upola manja teritorija, nešto drugaćijeg oblika u odnosu na teritoriju današnje Ukrajine. Njegov hetmanat nije obuhvatao poluostrvo Krim, niti širi pojas uz Crno more, niti širi pojas teritorije uz Azovsko more, nego Zaporožje /SRČ Zaporoška) i baš šire oblasti uz reku Dnjepar, naravno grad Kijev a na severu čak i manji deo današnje Belorusije. Tek kasnije za vreme ruske imperatorke Katarine Velike dobar deo tih današnjih teritorija ratovanjem pripojen je Rusiji, a na kraju ispade ovoj raspamećenoj ukrajini. Ukrajinci su mogli teritorijalno da porastu, ili teritorijalno da se održe u vreme velikih ratova, samo uz veliku ulogu i nesebičnu pomoć Rusije, a čim su Rusiji okrenuli ledja evo raspadaju se komad po komad. Ko zna koliko će još komada otpasti od te baš velike ukrajinske pogače, ako se Ukrajinci ne dozovu pameti. Belorusi su puno mudriji jer oni samo raspravljaju o stepenu svoje bliskosti sa Rusijom, a sebi ne dozvoljavaju ulogu neprijatelja Rusa i Rusije.

   • Slobodanka says:

    исправка: Запорожская Сечь (не "срч") . Пронађите на интернету директно по руском називу "Гетманщина". Или још јасније за преглед укуцајте на српском "козачки хетманат". С десне стране испод грба и заставе је слика територије коју је Богдан Хмељницки унео у руско царство 1654 године (оивичена белом тачкастом линијом), а као баш шири оквир је пуна бела линија која представља границе данашње Украјине. Само да погледате ту слику, биће Вам пуно тога јасније.

   • E.Lirsch says:

    mala ispravka. Najveca Evropska drzava je DANSKA

    • Slobodanka says:

     Али Данска по територији није чистоевропска земља. Нена државна територија је велико острво Гренланд које географски припада Северној Америци, а не Европи. Већину становништва Гренланда чине ескими, а тек 10 посто данци и други Европејци. Гренланд има полуколонијалн статуси широку аутономију, а за разлику од Данске, Гренланд није ни у саставу ЕУ. Такође укупна територија Француске, ако се рачунају њени ваневропски прекоморски поседи онда је онавећа од Украјине, али ако гледамо само основни европски део Француске онда је она мања од Украјине. Највећи део географске Европе око 40 посто држи Русија, али она се протеже на два континента још већи део територије има у Азији. Углавном не чуди да су Европејци били веома халави на територије источних Словена док еј Русија била у историјском паду. Сада кад је Русија јача, нема сумње да егоистични Европејци труде се да Украјину задрже у својој западној орбити. То им је прилика да откину још један комад словенских територија. А пре тога знамо како су схебали јужно словенску групу. Баш као праве убице име Југославија више ни не помињу, него нам опрани мозак пуне искључиво са западним Балканом. Треба добро подвући разлику између нашег домаћег става о бившој Југославији, и о томе како су њу споља виделе и загледале друге земље-отимачице.

   • persida says:

    Nevidjen uspeh, Putin se obezbedio da ga Ukrajina nece bombradovati za nekoliko meseci. Opet veruje fasistima, a to prikazuje kao mudru diplomatiju. Najdosadniji politicar u istoriji i najveci lazov.

 5. Slobodanka says:

  Sadržaj upravo održanog sastanka u normandijskom formatu nije dobio odgovarajući naslov u ovom tekstu. Šta se zapravo desilo tokom sastanka? Makron: Diskusije na sastanku „Normandijske četvorke“ omogućile su napredak u mnogim pitanjima u rešavanju ukrajinske krize, uključujući razmenu zarobljenika. On je istakao da je na prvom mestu stabilnost u Evropi i izgradnja nove arhitekture u rešavanju situacije u Ukrajini. Novi sastanak u „normandijskom formatu“ trebalo bi da bude održan u roku od četiri meseca, najavio je Makron, ali nije naveo tačan datum sastanka. ... Makron je ranije najavio da želi popravljanje odnosa sa Rusijom, a to se bitno razlikuje od dosadašnje politike SAD. Kao uslov za to navodio je stabilizovanje stanja u Ukrajini. Pre mesec dana nova predsednica Evropske komisije Fon der Lajenova optužila je Emanuela Makrona da otvorio je Rusiji vrata Zapadnog Balkana nakon blokiranja pregovora o pristupanju Albanije i Severne Makedonije Evropskoj uniji. Ali njena optužba nema smisla jer Albanija i Severna Makedonija su već u NATO-u. Sa tim potezom Makrona najviše je ograničena Nemačka jer baš Nemačka ostvaruje najveće koristi širenjem svog internog EU tržišta na nove članice koje su industrijski-tehnološko slabije i nerazvijenije te ne mogu biti konkurencija razvijenoj nemačkoj privredi i proizvodnji. Da li je Makron namerno zakočio proces nemačkog širenja na celu Evropu koji se formalno zove "proširenja EU"? Dosadašnje antiruske sankcije sigurno su nanele štetu Francuskoj, a ulazak celog "zapadnog Balkana" u EU sigurno neće nadoknaditi tu štetu Francuskoj. Problemima Francuske više znači nastavak normalne ekonomske saradnje sa Rusijom. Moguće je da Makron želi da se što pre zakopa ratna sekira Ukrajina pritisnut ne samo unutrašnjim problemima Francuske nego i apetitima vlasnika moćnih i držećih kompanija koje posluju u Francuskoj. Dakle Makron može da traži od Nemačke da po pitanju Ukrajine bude manje tvrda te samo ako bude dobra nastaviće se pregovori o proširenju EU na "zapadni Balkan". Krupni kapitalisti zapravo nemaju domovinu, oni lako mogu da sele svoj kapital i sebe lično. Ako kapitalisti koji pretežno ili značajno posluju u SAD ne mogu normalno da saradjuju sa Rusijom zbog raznih antiruskih mera koje su propisane u SAD, zašto to ne bi mogli da ostvare preko Francuske koja bi stvorila normalniju poslovnu klimu u odnosima sa Rusijom? Srm sa Rusijom Francuska može da stvori normalniju klimu poslovanja i sa Kinom, Iranom. Ceo Zapad je u krizi od 2008 godine koja nikad nije pravilno rešena. Kočenje normalne saradnje sa Rusijom i Kinom samo još više produbljuje tu nerešenu krizu, a vlasnici krupnog kapitala ograničeni su u svojim poslovima. Sada može doći do konkurencije izmedju SAD i Evrope, ne samo u političkom, nego i u ekonomskom smislu, u tome ko će pre popraviti odnose sa Rusijom i razgranati ekonomsku saradnju sa Rusijom, ko će ući na veliko poslovno tržište Rusije. Ovo su samo pretpostavke. Ipak ako bi SAD pretile ekonomski Francuskoj zbog njenog zaokreta, ona će najavljivati izlazak iz NATO-a što opet ne odgovara moćnim krugovima u SAD i to najpre na ekonomskom planu. Zašto da samo Turska bude mudra i da povećava svoju saradnju sa Rusijom, Kinom, Iranom, itd. kad sve to itekako može i Francuska?

 6. Slobodanka says:

  Dakle problemi današnje Ukrajine ne smeju biti smetnja puno krupnijim interesima. Pritom nije bitno što u te probleme Ukrajinu je pretežno uvukao Zapad, sećamo se da Evromajdan u Kijevu su organizovale SAD i EU i SAD je na stvaranje ukrajinske krize potrošila 5 milijardi dolara (Viktorija Nuland). Ali sada Zapad može da traži od te iste Ukrajine da sasvim drugačije igra. Igra moćnih sa malima je često podigni-spusti. Zapad je veoma pragmatičan, oni su lako mogli da podignu Ukrajinu protiv Rusije, a kako to nije dalo očekivane rezultate, oni tu istu Ukrajinu lako mogu i da spuste. Sad je samo pitanje koga će slušati Zelenski Fašington ili Pariz. Na slikama sa ovog sastanka on izgleda baš kao poslušni djačić.

 7. Slobodanka says:

  Koliko je važno biti samo svoj po pitanju državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Da nisu potrčali na Evromajdan u Kijevu sve sa kolačićima Nulandove, Ukrajinci ne bi imali dugogodišnji problem sa Donbasom, a ni problem teritorijalnog integriteta nad većim delom Donjecke i Luganske oblasti. Zbog te velike greške, najveći problem sada će opet imati samo Ukrajina. Ja ne vidim mogućnost da posle evo već blizu 6 godina krvave prošlosti, Donjeck i Lugansk sada vratiće se pod kapu Kijeva. S druge strane rasplamsali su se ukronacisti i uzeli su značajno maha na političkoj sceni Ukrajine, te oni sigurno neće dozvoliti nikakav poseban status za Donbas. Nažalost, opet će se sve lomiti na unutrašnjoj sceni Ukrajine, a znamo unapred da najtežu cenu platiće običan narod. Zbog igara moćnog Zapada sa Ukrajinom podigni-spusti, najveća opasnost preti Ukrajini. Zbog moćnog pa prevrtljivog Zapada i njihovog domaćeg ukrajinskog povodjenja za Zapadom, Ukrajini sada itekako preti gradjanski rat i to na celoj teritoriji države, a kud ćeš gore od toga.

 8. Miraš says:

  Čuli smo pre nekoliko nedelja, odjednom Makron suzama Bošnjaka više ne veruje. Isto tako u skladu sa svojim promenjenim načinom postizanja bitnih interesa Makron može odjednom da ne veruje suzama Ukrajinaca. To se ulepšano zove "nova konfiguracija Evrope".

 9. Nika says:

  На састанку је договорена размена заробљеника са обе стране до краја године, стварање три нове демилитаризоване зоне и отварање нових административних прелаза, ради лакшег и бржег прелаза цивила на обе стране. Група се такође сложила да примени „Штајнмајерову формулу“ у украјинском законодавству. Названа по бившем немачком министру спољних послова, формула захтева да се избори одрже у Доњецку и Луганску, с циљем да се тим регионима додели аутономни статус. Кијев, Москва и Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у принципу су се сложили са формулом у октобру. Ову вест преноси Восток, док се из чланка који је објавио конфузни Танјуг, а пренео Интермагазин, уопште не помиње овај део договора, што ствара забуну код читалаца.

 10. Kulak says:

  Kad se za 25 godina bude pregovaralo o Donbasu,opet će glavna tema biti razmena zarobljenika.To je to.

 11. persida says:

  Putko je izgubio Ukrajinu za sva vremena jer je bio kukavica i sonja. A mozda je dobio i nesto na racun u svajcarskoj banci. Ne verujem da ima racun u Moskvi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u