Путин оштром критиком поставља САД на место

Putin oštrom kritikom postavlja SAD na mesto

29 maja 2015

1421022782440 PutinTokom susreta sa sekretarima saveta za bezbednost zemalja BRIKS-a, ruski predsednik Vladimir Putin dozvolio je sebi neobično žestoke izjave na račun SAD, piše nemački list „Dojče virtšafts nahrihten“.

On je, ne bez osnova, okrivio Ameriku za ekspanziju Islamske države i za napad na suverenitet drugih država. Nema sumnje da će posle Putinovih reči uslediti konkretne akcije, uveren je autor članka.

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je Zapad da podstiče delovanje Islamske države, piše autor „Dojče virtšafts nahrihtena“.

„Mi znamo šta se, sada recimo, dešava na Bliskom istoku, u severnoj Africi, znamo probleme u vezi s terorističkom organizacijom koja je sebi dala pravo da se zove Islamska država. Ali u tim zemljama, u kojima ona sada cveta, nije bilo nikakvog terorizma, dok nije došlo do potpuno neprihvatljivog mešanja spolja, i to bez sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Jasno je da su posledice teške. Neophodno je korigovati sve ono što se dešavalo prethodnih godina na međunarodnoj sceni“, izjavio je ruski lider tokom susreta sa sekretarima saveta za bezbednost zemalja BRIKS.

U agresivnoj politici Zapada ruski lider vidi opasnost za druge države: „Jasno je, takođe, da se i naše zemlje (članice BRIKS-a) u velikoj meri suočavaju s velikim pretnjama povezanim s narušavanjem normi međunarodnog prava i s narušavanjem suvereniteta raznih država, sfera njihovog delovanja“.

Tokom susreta s predstavnicima Kine, Putin je takođe upozorio na pretnju „obojene revolucije“. On je kao primer naveo situaciju u Ukrajini. U Moskvi smatraju da su svrgavanje Viktora Janukoviča i neredi na Majdanu organizovani po nalogu Amerikanaca. Prema mišljenju lista, takve sumnje su osnovane, jer je sasvim nedavno bio objavljen deo tajnog izveštaja Pentagona. U njemu je navedeno da su SAD znale za formiranje Islamske države dugo pre njenog nastanka i da su iskoristile tu terorističku organizaciju za svoje ciljeve.

Kako navodi list, Putin ranije nije dozvoljavao sebi toliko oštre izjave. Očigledno je da ruski predsednik nastoji da pojača pritisak na Zapad, piše autor. U savezu s Kinom i zemljama BRIKS-a, on se priprema da ukloni propuste u očuvanju bezbednosti na Bliskom istoku, koje su potekle od mešanja Amerikanaca. Oštra retorika ruskog lidera svedoči o tome da on ne namerava da u vezi s tim pitanjem nastupa iz pozicije slabog, zaključuje novinar.

S mišljenjem autora članka slažu se i čitaoci lista. Tako jedan od njih piše: „Najzad neko naziva stvari pravim imenom i ne stidi se da o tome govori glasno. Naši političari, koji bez svesti služe SAD, samo lažu! Nije važno ni iz koje su partije. Nadam se da će evropsku tvrđavu osvojiti još milioni izbeglica sa Srednjeg istoka i iz Afrike. Te velike migracije su rezultat zločinačke politike“.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *