ПУТИН ОСТВАРУЈЕ ЦИЉ: Русија постаје највећа светска сила!

PUTIN OSTVARUJE CILJ: Rusija postaje najveća svetska sila!

5 decembra 2015

50702_putin-ap-ivan-sekretarev_fBritanski istoričar Orlando Fajdžes ocenio je da su Rusi privikli da žive u stanju „moralne amnezije” i da zato zatvaraju oči pred neprijatnim momentima sopstvene istorije.

On je – u intervjuu austrijskom listi Die Presse – naglasio da Vladimir Putin ne poziva Ruse da se „ne ubijaju zbog prošlosti”, već da se kreću napred:

„Putin ne pokušava da obnovi SSSR, nego da Rusiji vrati status velike sile. U Rusiji nije bilo nikakvog kolektivnog pamćenja jer je ono bilo ugušeno. Njegovo mesto je zauzela zvanična istorija sovjetizacije sa pobedom nad fašizmom. A potom se pojavio Putin koji je bojavio: ne ubijajmo se zbog svoje istorije, živimo dalje”.

Britanski istoričar uz ovo ukazuje da je u „posttraumatskom društvu”, poput ruskog, postojala „potreba da se zaboravi staro i da se ide dalje”.

Fajdžes ovome dodaje: „Putinu zaista nije potreban SSSR. On želi da od Rusije napravi svetsku silu i da joj vrati samosvest. Ruska samosvest je uticala da sovjetski vojnici u Drugom svetskom ratu budu spremni na samožrtvovanje, a danas će biti razlog što sankcije protiv Rusije neće imati efekat koji želi Zapad”.

Fajdžes posebno ukazuje da ekonomski problemi ne utiču na Putnovu popularnost jer nastupa sa devizom: „Nećemo se prodati, mi smo Rusi!”

Britanac tvrdi da je svojevrsna tragedija Rusije što je postala imperija pre nego što su Rusi postali nacija:

„Možda Rusija isuviše kasno postaje nacionalna država”.

(Fakti.org)

KOMENTARI10 komentara

 1. zoki says:

  Seronjo SOCIJALIZAM je najbolji.

 2. Zoki says:

  Sta se ovo dogadja. Splitska riva prepuna Srpkinja????

 3. otac Satarije says:

  SREĆA PA VELIKA BRITANIJA NEMA NIKAKVIH PROBLEMA A POSEBNO S TIME DA JE ONA VELIKA SVETSKA SILA, A STVARNO JE VELIKA...KO 4 OPŠTINE PETERBURGA :-)))

 4. otac Satarije says:

  ZOKI, SPLIT JESTE PUN SRBA, KATOLIČKIH, SLABIH LJUDI, TO JE SVAKOM JASNO KAD SE VIDE PREZIMENA VAS SPLITSKIH ZOMBIJA

 5. Zoki says:

  Oprosti Oce Satarije nisan htio uvrijediti. Danas sam ih sreo najmanje 20tak.

 6. TARAS BULJBA says:

  PREMA LONDONSKOM MIROVNOM UGOVORU IZ 26 APRILA 1915 GODINE,SPLIT JE SRPSKI GRAD I PRIPADA SRPSKOJ DRZAVI.IZDAJNIK I MASON KRALJ JUGOSLAVIJE ALEKSANDAR KARADJORDJEVIC JE UMESTO SJEDINJENIH SRPSKIH DRZAVA STVORIO MASONSKU JUGOSLAVIJU,KOJA JE BILA ANTISRPSKI PROJEKAT!!!

 7. Zoki says:

  Ovi sto sve znaju a pisu velikim slovima,nemogu vjerovati.

 8. Derim says:

  Zoki, sta trazis ti ovdje među Srbima? Jesi Hrvatima rekao sve sto imas ili osećas da je u Hrvatskoj svaka prica besmislena. Ovdje ti barem poneki posten covek jbe mater pa i to je neko veselje.

 9. Zoki says:

  @ Derim Konjislave ,pa ja sam Srbin a ne budala kao ti.

 10. Brale says:

  Tačno , nažalost velika istina i tragedija poSrbiju i njen narod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *