ПУТИН ОСТВАРУЈЕ САН ПЕТРА ВЕЛИКОГ: Турци о све жешћим сукобима у Црном мору! Eво шта Русија планира

PUTIN OSTVARUJE SAN PETRA VELIKOG: Turci o sve žešćim sukobima u Crnom moru! Evo šta Rusija planira

8 jula 2021

Vojna politika koju ruski predsednik Vladimir Putin vodi na Crnom moru postaje ispunjenje sna imperatora Petra Velikog, piše turska novinska agencija Anadolija.U članku su turski analitičari komentarisali vežbe NATO snaga „Si briz“, i ocenili su način na koji je Moskva odgovorila na akcije alijanse blizu njenih obala.

Analitičari su primetili da su za SAD ti manevri od velikog značaja, pošto Vašington vidi Crno more kao jedinu oblast na svetu gde ne može slobodno da pošalje svoje snage u potrebnoj količini. Upravo zato SAD čini sve da preuzme kontrolu nad Crnim morem.

Rusija se kategorički protivi ovakvom stavu Amerikanaca i njihovih saveznika iz NATO, i nastavlja da gradi svoje vojne potencijale u regionu, pre svega raspoređivanjem najsavremenijeg naoružanja na Krimu i u crnomorskom regionu.

Moskva će, primećuju turski stručnjaci, na svaki mogući način podržati Konvenciju iz Montrea, kojom se ograničava prolazak NATO plovila u Crno more. Istovremeno, oni naglašavaju da Rusija i predsednik Vladimir Putin nastavljaju vojnu politiku započetu pre nekoliko vekova.

– Putinova vojna politika u Crnom moru je ispunjenje zaveštanja Petra Velikog o izlasku Rusije na južna mora, istovremeno sprečavajući strance da prodru na granice zemlje i steknu dominaciju u regionu – primetili su posmatrači turske agencije.

Oni su dodali da se trenutna situacija u crnomorskom regionu „podgrejala“ zbog konfrontacije Severnoatlantske alijanse i Rusije.

(Večernje novosti)

KOMENTARI7 komentara

 1. Mussa Kessedžija says:

  Trenutna situacija je takva da NATO kontroliše veći dio Crnog mora. Ostalo dele Ukrajina, Rusija i Gruzija.

 2. Mečka se Probudila says:

  Rusija će,jer MORA,braniti Krim i Kalinjingrad čak i više nego li samu Moskvu.Iz Moskve može i da se povuče,sa Krima i iz Kalinjingrada NE SME,a ruku na srce,i ne treba.Zaigrale se i amerika i jengleska u nameri da izazovu oružani sukob ukrajine i Rusije,a da oni,bez obzira na ishod eventualnog sukoba nastupe posle ratnih operacija,birajući stranu prema rešenju oružanog sukoba.Svim Rusima,kompletnom ruskom rukovodstvu je jasno odakle vetar duva i ko raspiruje vatru - i ako žele da trajnije i dugovečnije reše aktuelne probleme MORAJU da RATNE SUKOBE presele na teritoriju amerike i jengleske.To je jedini put TRAJNOG rešenja.

 3. test01 says:

  Oni ce podrzati Konvenciju iz Montrea koji ogranicava upliv NATO brodova u Crno more pa su zato poceli da kopaju kanal da bi zaobisli obavezu iz Montrea koja je stvorena za doba Staljina. To Rusi ne smeju da dozvole ni po koju cenu a sam pocetak iskopavanja tog kanala nam govori ko su i sta su Turci! Jednom recju g...

 4. M says:

  Pa tko je,daklen,podgrijao i dalje podgrijava situaciju u Crnom moru?!?Nego Turci vuku iz naftalina Petra Velikog i Putina koji plovi svojim morem i okolnim dvorištem!To je Turski vic koji se želi uklopiti u Britanski humor?!?Ali Britanski humor je crn,obično na tuđu grbaču,kao ovdje pred Turskim obalama i državom!Dobar štos!

 5. milorad5 says:

  oni se plaše putina pa GALAME svašta, a plaše ga se zato što im je udario u temelj,u dolar.Eno MMF PRDI o inflatornom pritisku , o toem kako će kapital da pobegne iz zemalja U RAZVOJU nazad u ameriku sic!?.. zato što će FED da podigne kamatne stope ,pa će svi etoi da navale na američke kamatice:)Ustvari desiće se u tom trenutku slom DUŽNIČKOG ROPSTVA jer šta će da se desi kada za TRI BANANE DOBIJETE MILIJARDU DOLARA:)Signal takvog razvoja dogadjaja je upravo MASIVNI ulazak MMF kapitala u SRBIJU i još neke manje države koje nisu u sistemu dolarske klopke,to se radi zato da se sačuva GLAVNICA,bar neki pouzdan i likvidan kapital sa proizvodnom baom koja može da funkcioniše i na zapad i na istok ETO ZATO srbija u našem slučaju,u drugim slučajevima su BAZNE industrije i RUDE ili ENERGIJA, oni su počeli da razsejavaju kapital u SIGURNE LUKE pre SLOMA u USA.A za to im je "kriv" putin:)I DA MMF bi ŽELEO da ih rusi prime ali to mogu samo preko nas,tako su im rusi rekli:)a to je zato što rusi ne žele direktnu izloženost njihovim marifetlucima nego idu preko BAFFERA.Dolazi finansijski slom par exelance, iz monetarne inflacije sad to prelazi u robnu inflaciju a onda počinju nestašice i prekidi sistema.Zapad želi da uništi globalni trgovinski model koji su sami nametnuli jer su počeli da gube utakmicu,ali samo će SEBE da sruše zbog par procenata je se nadaju da će zatvoriti svoja tržišta i tako zadržadi deo kolača pod sosptvenom kontrolom ,ali oni su preterali u pohlepi i kada sruše trgovinu srušiće se i oni,jer bez nas oni više ne mogu da imaju profite a to znači šišanje domaćeg stanovništva preko mere i apsolutnu finansijsku i političku krizu koja će sigurno prerasti u haos plus imaju potencijalni nuklearni sukob sa rusima na vidiku,mada možda oni i žele da ih rusi spale,ko zna šta narkomani misle, sigurno ništa bistro i pametno ali recimo, njiovo stanovništvo im je sigurno problem u najavi oni se plaše socijalnih nereda više od nuklearnog rata:)Se u svemu dobro biti neće ali ne za ruse i putina,u moskvi su shvatil išta se dešava i za sad niko im ništa ne može ,njima i kinezima baš.Sve što treba da rade je da mirno sačekaju KRAH zapada koji je sada nezaustavljiv.

  • test01 says:

   nazalost Milorade Ruska centralna banka je pod sapom istih onih koji stoje iza stampanja dolara i svih ovih spletki ukljucujuci PLANdemiju. Rusija NIJE samostalna a sto se tice propadanja zapada - Rimsko carstvo je propadalo jako-jako dugo ... mislim da ce doci do rata u ovom slucaju

 6. M says:

  Turci neće prestati pod pritiskom Rusa probijati novi kanal k Crnom moru!Međutim,pitanje je dal' će ga stići završiti,s obzirom na razvoj međunarodne situacije!A i ako ga stignu završiti,neće se time usrećiti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *